Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie pod?ogowe a kominek z DGP

MagdazMichałem

Recommended Posts

I jeszcze jedno - Ciekawe jak działa podłogówka + reku + kominek

Teoretycznie układ wentylacji powinien rozprowadzić ciepło z kominka po całym domu a przynajmniej do łazienek

Ale wiadomo jak to ma się z teoriami

Ma ktoś już jakieś doświadczenia w tym zakresie?

A może jednak lepiej podłogówka + reku + kominek +DGP?

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszę tak - ja tam już jestem prawie zdecydowany na DGP - uważam że dom w którym jest podłogówka lubi być od czasu do mocno przesuszony.

Na 100% osobne kanały z własnym dystrybutorem i osobnymi anemostatami. Cały czas myślę jak to wpłynie na REKU?

Ostatnio rozglądam się też za kominkiem w którym można palić węglem

Czy ktoś ma już taką hybrydę i może się pochwalić?

Witajcie !

Czwarty rok korzystam z układu DGP i ogrzewanie podłogowe. Kominek zasilany kanałem powietrznym z zewnątrz daje napływ do domu ciepłego i świeżego powietrza . Bardzo dobre połączenie. Dom nie jest przesuszony,a komfort cieplny jest duży.

Czyli żadnych problemów nie stwierdziłeś :D

Ogrzewanie podłowgowe wszedzie czy mieszane?

Jaka wentylacja (grawitacyjna czy mechaniczna) ?

Doprowadzenie zewnętrzne pod kominek - powietrze opływa kominek ,ogrzewa sie idzie dalej rurami DGP , a obudowa nagrzewa sie dodatkowo oddając ciepło na pokój - oczywiscie prócz kratki wylotwej

Brudzenie szyby jest zalezne od tego czym palimy, sezonowane drewno = minimalne zabrudzenie

Szybki nie są czyszczone chemią , ale ściereczką z mikrfibry plus ewentualnie do tego szare mydło - wszystko elegancko schodzi .

Mniejsze zabrudzenie maja komiki z naprowadzeniem kurtyny powietrzenj na szyby, ale porównanie u znajomych nie wykazało aż takiej różnicy na korzysć tego rozwiazania. Też muszą czyścić :)

Doprowadzenie zewnętrzne pod kominek - powietrze opływa kominek ,ogrzewa sie idzie dalej rurami DGP , a obudowa nagrzewa sie dodatkowo oddając ciepło na pokój - oczywiscie prócz kratki wylotwej

Jesli dobrze rozumiem, kominek spala sobie tyle ile potrzebuje, a nadwyżka idzie ogrzana od obudowy do DGP?

Drugie pytanie.

Czy nie ma u Ciebie dyskomfortu/problemów z tym, że na dole jest sama podłogówka a na górze grzejniki?

Podobno zaleca sie równiez podłogówke na poddasze :-?

PS. Dzięki za odp i mam nadzieję, że Cię bardzo nie męczę :oops:

Kominek pobiera z domu "stare" powietrze, ogrzewa i rozprowadza świeże z dworu, a grawitacyjnie następuje wymiana.

Owszem podłogówka jest tez zalecana na poddasza, jednak nie zdecydowaliśmy się ze względu :

1) nieduze pokoje tam są - więc łóżko, biblioteczki i biurko i już powierzchnia grzewcza mocno ograniczona no i by wykorzystać ciepło powina byc podłoga - przewodnik , a chcielismy drewno

2) większe ryzyko że przy uszkodzeniu szlag trafi i podłoge i sufit w jednym podjejściu (jakby cieknący grzejnik nie dawał podbnego efektu... no, ale ten ostai mozna zawsze odłaćzycod systemu i wymienić )

Odrobina latania jedynie jest pod wieczór jeśli nie jest napalone w kominku, wtedy na dole zakręcamy podłogówkę , a rozkręcamy grzejniki by trochę dogrzać górę domu. Jednak to rzadkosć - dobrze napakowany kominek i delikatnie włączona podłogówka = wszystko gra i buczy

Kominek pobiera z domu "stare" powietrze, ogrzewa i rozprowadza świeże z dworu, a grawitacyjnie następuje wymiana.

Kominek pobiera powietrze z pomieszczenia. Zimne powietrze z zewnatrz dociera rura pod obudowę i kanałami z komory dekompresyjnej trafia ogrzane do salunu.

Tak?

Owszem podłogówka jest tez zalecana na poddasza, jednak nie zdecydowaliśmy się ze względu :

1) nieduze pokoje tam są - więc łóżko, biblioteczki i biurko i już powierzchnia grzewcza mocno ograniczona no i by wykorzystać ciepło powina byc podłoga - przewodnik , a chcielismy drewno

U mnie podobnie: przedpokój i dwie sypialnie.

Podobno pod drewno (panele, cienka deska/parkiet) tez można.

U mnie podobnie: przedpokój i dwie sypialnie.

Podobno pod drewno (panele, cienka deska/parkiet) tez można.

Móc można ale nie zaleca się. Znacznie gorzej oddaje ciepło, dłużej się nagrzewa, a dodatkowo - to może najgorsze - powoduje zwiększanie "pracy" drewna, więc szpary będą większe.

Ja na piętrze w łazience też mam podłogówkę, ale już w sypialniach generalnie się nie zaleca. Dając drewno w sypialniach poleciałem z nim też po korytarzu. W sypialniach oczywiście grzejniki i wloty powietrza od kominka.

Móc można ale nie zaleca się. Znacznie gorzej oddaje ciepło, dłużej się nagrzewa, a dodatkowo - to może najgorsze - powoduje zwiększanie "pracy" drewna, więc szpary będą większe.

Ja na piętrze w łazience też mam podłogówkę, ale już w sypialniach generalnie się nie zaleca. Dając drewno w sypialniach poleciałem z nim też po korytarzu. W sypialniach oczywiście grzejniki i wloty powietrza od kominka.

Ja ogólnie zastanawiam sie nad poddaszem w drewnie (znaczy się panele :oops: oraz boazeria zamiast kartongipsu)

Ja ogólnie zastanawiam sie nad poddaszem w drewnie (znaczy się panele :oops: oraz boazeria zamiast kartongipsu)

O ile panele rozumiem, bo to jednak znacznie tańsze niż parkiet może być, o tyle boazerii już nie bardzo. Oczywiście kwestia gustu. U teściów jest na korytarzu i nie podoba mi się takie rozwiązanie. Jakoś tak ciaśniej się wydaje i nie można za wiele pokombinować - np. malowane gwiazdki nad łóżkiem dziecka ;)

Jako dzieciak wywinąłem też niezły numerek i omal chaty nie sfajczyłem. To też mnie troszkę wstrzymuje przed drewnem "na okrągło"

na podłogę jest też wyjscie pośrednie deska barlinecka kładzie się prosto jak panele a wyglada jak parkiet :) . To tak a propos podłogi, bo nad podłogówke zalecana jest terakota, kamien, gres , ba są też panele specjalne do tego typu ogrzewania - jednak zabawa robi się wtedy zdecydowanie droższa.

A co do obiegu powietrza -i dealnie zrozumiałeś