Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie pod?ogowe a kominek z DGP

MagdazMichałem

Recommended Posts

Dzięki, anonim.

Mówiąc o projekcie masz na myśli projekt podłogówki, czy wszystko w jednym: podłogówka, rekuperacja i GDP?

Wiem, że przy obliczaniu ogólnego zapotrzebowania na ciepło uezględnia się projekt wentylacji, ale co z kominkiem, zwłaszcza gdy jest używany okazyjnie. Dać sobie spokój?

I czego mamy wymagać od projektanta?

Pozdrawiam,

Gaga2

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gaga2

projekt domu to jedno, a projekt podłogówki to drugie.

Może projektant domu zrobić projekt podłogówki, ale wystrzegałbym się tego, chyba że jet to jakaś duża pracownia i robią komplektowo. Projekt może zrobić firma sprzedająca Ci system, za kilka stówek lub za darmo ( tzn. w cenie systemu ).

Do projektu podłogówki koniecznie trzeba zrobić bilans energetyczny. Nie jet to takie trudne. Dużo trudniejsza jest sama podłogówka. Aby zrobić bilans, MUSISZ być zdecydowana(y)

( sorry ale nie zwróciłem uwagi kto Ty ?) na konkretne materiały BK czy poroterm, może MAX, jakie okna i ile m2, jaki dach i jak ocieplony, podłoga. Po prostu wszystko.

Oczywiście uwzględnia się wentylację w bilansie zgodnie z normą.

Projekt podłogówki postanowiłem zrobić sam, bo ułomek umysłowy nie jestem, a cuś trzeba zrobić przy tym swoim domu.

Ponieważ norma, jakoś mi nie pasuje do tego co chciałbym, to trochę robię po swojemu. Wydaje mi się, że wiem co robię, gdyż 1) polska norma po prostu nie nadąża za zmianami. 2) tyle razy liczyłem, że już mi się to sni :wink:.

Same podłaczenie instalcji najlepiej, według mnie, aby jednak zrobił i sprawdził fachowiec.

CZ.

Chętnie podpowiem, na ile moje dwie szare komórki będą w stanie ...

Jeszcze raz dzięki. Projekt podłogówki robią mi spece od pompy ciepła - bo ma być zaprojektowane na niskotemperaturowe zasilanie. Projekt budowlany już mam - od tygodnia:smile: Teraz trwają prace nad projektem wykonawczym - stąd moje pytania. Ja też mam w projekcie GWC - czyli ci spece od pompy ciepla muszą policzyć sami coś "na piechotę", żeby było OK? Może jakieś wskazówki?

Pozdrawiam,

Gaga2

gaga2

jeśli projekt robią Ci spece, to pewnie wiedzą o co chodzi, ja mogę tylko niepotrzebnie namieszać!

Wydaje mi się, iż norma mówi o obliczeniach dla wentylacji dla deltaT=40K ( zależy jeszcze od strefy :I,II,III, lub IV),

a na rekuperatorze z GWC, nigdy temp. na zasialniu nie spada poniżej zera. Inną sprawą jest ilość wymienianego powietrza w budynku. Owszem zgadzam się z normą, ale przeciż, zakałdając odrębną wentylację dla pomieszczenia gospodarczego z piecem, w domu nigdy nie korzystasz ciągle na maxa z wentylacji mechanicznej, tylko najczęściej wentylatory pracują np. na 1/3.

Jeśli policzę wentylację na maxa, a później będę korzystał z wentylacji na 1/3, to będę miał zimniejszą podłogę przy podłogówce, a my lubimy ciepłą. Należy też zwrócić uwagę, aby przy tzw. wietrzeniu, dom nie wyziębił się. Ale to juz raczej rola właściwie dobranego rekuperatora.

Jeśli spece będą mieli jakieś uwagi, to bardzo proszę.

Projektu jeszcze nie skończyłem, więc chętnie czegoś się jeszcze nauczę.

CZ.

Anonimie,

a powiedz jeszcze co z grzejnikami? Czy do grzejników i podłogówki ma być jeden i ten sam czujnik termostatyczny, czy jakoś to oddzielasz? Która z poniższych opcji ma miejsce:

1. Piec CO się wyłącza i wszystko, tzn. i podłogówka i grzejniki się wyłączają, tyle że podłogówka jako źródło o dużej bezwładności i opisywanej przez Ciebie zdolności samoregulacji będzie dalej grzała "z rozpędu", a grzejniki nie.

2. podłogówka dalej grzeje a grzejniki już nie (piec CO pracuje)

A jak by tpo miało działać z czujnikiem pogodowym? Czy on jest ZAMIAST czujnika termostatycznego, czy w uzupełnieniu?

magmi,

rozwiązań jest kilka ale ostatecznie podłaczenie zostawiam instalatorowi, gdyż nie znam się na tym. Samodzielnie dokonuję obliczeń dotyczących rozkładu rurek ( a tym samym temperatur )

i parę innych.

Odpowiadając na Twoje pytanie można to wykonać poprzez tak zwany mieszacz lub zawór trójdrogowy na wyjściu z grzejnika. Ale na ten temat niech wypowiedzą się specjaliści.

Ideą jest przepuszczanie określonej ilości strumienia ciepłej wody w zależności od zapotrzebowania w pomieszczeniu. Stąd lepiej jeśli mamy np. dwa niezależne czujniki, które będą np. zamykać zawóry określonego obiegu.

Inaczej mówiąc jeśli piec będzie dogrzewał zasobnik z wodą lub grzejniki na piętrze, to niekoniecznie woda musi płynąć do obiegu podłogówki i na odwrót. Jeśli popłynie do podłogówki to zawór termostatyczny przy grzejniku może odciąć lub ograniczyć strumień przepływającej przezeń wody.

U mnie nie planuję regulatora pogodowego. Jak wydumałem, przy stosowanym kominku, więcej z nim kłopotów niż pożytku.

Proszę o Wasze opinie na ten temat.

CZ.

Am,

Nie mnie wyjaśniać takie sprawy, nie jestem specem w tej branży.

Ale chętnie mógłbym pomóc w dziedzinie w której obracam się zawodowo, gdyż w tym nieskromnie stwierdzam, jestem raczej dobry. Niestety nic nie ma to wspólnego z budownictwem.

Ale jeśli pytasz o moje zdanie to :

1. regulator pogodowy jest dodatkową zmienną niewiadomą, która decyduje za mnie jaka ma być temp. w domu. Chociaż z tego co rozumiem można ustawiać w tych regulatorach priorytety.

2. W dobrze ocieplonym domu z przyzwoitą akumulacją ciepła i rekuperatorem nagłe zewnętrzne zmiany temperatury ( tak w górę jak i w dół ) nie mają takiego wpływu na komfort cieplny wewnątrz domu, a w końcu i rekuperator z GWC ma jeszcze większą bezwładność, co stabilizuje te różnice - amplitudy,

3. Regulator pogodowy może wymuszać odwrotne działanie na podłogówce w chwili gdy akurat powinna grzać ( przypadek stygnięcia kominka ). I to jest prawdopodobnie to, o czym ktoś wyżej pisał. Jeśli pogodówka miałaby sterować zaworami na rozdzielaczu to jeszcze OK., ale jeśli steruje piecem, to masz zimno tam gdzie pracują grzejniki.

Niewykluczone, że jeśli ktoś z Was, bądź sprzedawca rzeczowymi argumentami przekona mnie, że może być inaczej tzn. prawidłowo, to założę pogodówkę. Obecnie jestem na nie. No i nie przesadzajmy z tak zwaną wygodą regulacji. Jeśli będę chciał mieć cieplej to wstanę i podkręcę regulator albo temp. wody w piecu. Albo rozpalę w kominku, w końcu między innymi po to go planuję.

Powyżej przedstawiam własne wywody, między innymi w tym celu na tym forum, aby przekonać się czy ktoś może je obalić. Tym samym weryfikuje ich słuszność. Proszę więc o komentarze.

To ci wyzwanie :wink:

CZ.

• 2 weeks później...

Magdo i Michale. Są programatory dla dwóch obiegów, więc szatański plan jest pyszny - spokojnie rozdzielicie podłogówkę od grzejników. Poza tym myślę sobie, że płaszcz wodny w kominku obniży koszty CO bo przy paleniu zastąpi piec. A co do przegrzania salonu to większość mocy pójdzie w wodę więc temperatura tak bardzo nie wzrośnie ja przy zwykłym kominku.

Ale może być jeden problem - wygląd. Ja znalazłem na razie jedną firmę która robi kominki z płaszczem wodnym, płaszcz podnosi cenę o ok. 1000 zł, a wybór mały.

Ja bym tak łatwo nie odpuszczał podłogówki.

Po pierwsze czujnik temperatury zewnętrznej nie działa na zasadzie skok temperatury o 1stopien = zmiana temp na piecu o określony współczynnik. Obecne podłogówki analizuja zmianę temperatury w dłuższym okresie czasu i poza zmiana chwilową temperatury biorą też pod uwagę pewna temperaturę ważoną, która lepiej odzwierciedla zmiane sytuacji na zewnątrz.

Moim zdaniem dobre ocieplenie to jedno, ale jednak róznica temperatur wewnątrz i na zewnątrz ma wpływ na potencjalne oszczędności energii (po co piec ma grzac wiecej, skoro jest mniej strat ciepła wynikajacych ze zmiany temperatur)

Sterowanie podłogówką to oddzielna hirstoria. U mnie zastosuję pogodówkę z czujnikiem temp na zewnątrz do sterowania temp. na piecu.

Dodatkowo zastosuję czujnik temperatury w pomieszczeniu, który bedzie sterował mieszczem do podłogówki. Jak temp. w pomieszczeniu wzrośnie - to mieszacz zamknie obieg z pieca i będzie sobie krążyła woda bez zasilania dodatkową temperaturą z pieca = mniejszy pobór energii= oszczędności. Czujnik wewnętrzny nie bedzie sterował bezpośrednio temp na piecu tylko mieszczem.

Dzięki temu w łazienkach, gdzie nie będę miał nawiewu powietrza z kominków bedę miał odpowiednio ciepłe grzejniki.

To tylko takie teoretyczne rozważania bez praktyki. Po pierwszej zimie będę wiedział, czy moje rozumowania miało sens :wink:

Dzięki za Wasze uwagi! Byliśmy w niedzielę na targach budowlanych i obejrzelismy sobie działającą na wystawie "na żywo" instalację DGP grawitacyjną. Bardzo mnie to podniosło na duchu: instalacja była na dworze - temperatura 10 stopni, a z kratek 5 metrów od kominka dmucha gorące powietrze, że hej, bez żadnej turbinki! AM, mam nadzieję że opiszesz w dzienniku funkcjonowanie twojego systemu po pierwszym sezonie grzewczym!

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-14 10:11 ]

• 6 months później...

Intersująca i bliska mojemu sercu (i stopom) dyskusja.

Ja planuję DGP, ogrzewanie konwektorowe i promiennikowe oraz elektryczne maty grzejne w niektórych pomieszczeniach.

Podłogówkę zainstaluję w wiatrołapie (są opinie, że to znakomite rozwiązanie, b. mała powierzchnia oznacza niskie zużycie energii, naniesione błoto wysycha szybko, ciepły przedsionek stnowi śluzę i chroni resztę domu od zimna), łazienkach (włączana 20 minut przed pobudką oraz przed wieczornym myciem) i kuchni (z ciekawości jak się sprawdzi, być może uruchamiana w wyjątkowo ponure, zimne i wilgotne dni). W reszcie domu mam podłogi z desek i ogrzewanie ciepłym powietrzem oraz konwektorami lub promiennikami, przy czym w kuchni i łazienkach też mam małe konwektory na wypadek dużych mrozów. Podłogówka ma tylko czujniki podłogowe, co jest zrozumiałe bo jej celem jest tylko komfort a nie ogrzewanie pomieszczeń a w przypadku czujnika temp. w pomieszczeniu system wyłaczałby podłogę po rozpaleniu kominka a to nie o to chodzi. Ciepłą wodę grzeję kolektorami słonecznymi oraz nagrzewnicą umieszczoną w jednym z kanałów gorącego powietrza, tak więc i zimą i latem w boilerze (płaszczowy, 300 l, nierdzewka, firma Watt - Polska) mam szansę na ciepłą wodę bez załączania grzałek elektrycznych, tym bardziej że boiler jest tak dobrze zaizolowany, że trzyma ciepło przez kilka dni.

Jak to się sprawdzi? Opowiem za rok.

• 3 months później...
  • 2 years później...

Dawno temu pytałam... Dziś mogę spokojnie polecić to rozwiązanie. DGP - grawitacyjne w ocieplonym budynku nawet w mrozy rzędu - 25 st C nagrzewało dom do 22-23 st C. Do okresowgo przepalania kiedy jest wilgotno czy chłodniej też świetne.

Natomiast podłogówka - cudowny wynalazek. Przy mniejszym zużyciu gazu komfort cieplny bardzo wysoki. Jedynym minusem jest to, ze dzieci idą kolegów i nie mogą zrozumieć czemu nie wolno bawić się na podłodze, a ludzie noszą grube skarpety i górlaskie paputy w domu...

Dawno temu pytałam... Dziś mogę spokojnie polecić to rozwiązanie. DGP - grawitacyjne w ocieplonym budynku nawet w mrozy rzędu - 25 st C nagrzewało dom do 22-23 st C. Do okresowgo przepalania kiedy jest wilgotno czy chłodniej też świetne.

Natomiast podłogówka - cudowny wynalazek. Przy mniejszym zużyciu gazu komfort cieplny bardzo wysoki. Jedynym minusem jest to, ze dzieci idą kolegów i nie mogą zrozumieć czemu nie wolno bawić się na podłodze, a ludzie noszą grube skarpety i górlaskie paputy w domu...

Witam

Czyli jesteś zadowolona z DGP . A jak wygląda sprawa rzekomych brudnych ścian przy kratkach którymi wylatuje ciepłe powietrze ??? Interesuje mnie również jak "zgrały sie " podłogówka i DGP .

pozdrawiam D.RZ[/img]

Witam

Ja u siebie w domu mam zamiar zastosowac podlogowke na ok 60m2 + DGP +kaloryfery. Chce osiagnac taki efekt: podlogowka pracuje na stalych parametrach ogrzewajac pom. do ok 15 stopni, reszte dogrzewaja do wymaganej tem. grzejniki ktore sie wylanczaja w razie uruchomienia DGP i przegrzania pomieszczenia

Moj instalator nie ma problemow z skonfigurowaniem calego systemu, mowi tylko ze trzeba zastosowac mieszacz i czujnik wewnetrzny a nie pogodowke.

Poz

... A jak wygląda sprawa rzekomych brudnych ścian przy kratkach którymi wylatuje ciepłe powietrze ??? Interesuje mnie również jak "zgrały sie " podłogówka i DGP .

pozdrawiam D.RZ

załóż jakikolwiek filtr.

Nie mam DGP, ale mam kominek od wielu lat z wlotem powietrza u dołu i kratkami u góry obudowy. Po 2-3 latach przy kratkach widać było smugi.

Po remoncie włożyłem do kratek 1 warstwę włókniny ( taką jak w kurtkach, bo akurat taką miałem pod ręką ). Obecnie ani śladu smug.