gosciu01 05.09.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 i w druga część odpowiedzi dotycząca wychładzania domu przez bezwładność podłogówki, po paleniu w kominku. Arbitralnie ogłaszam, że u mnie w domu nie ma miejsca fakt wychładzania domu. Przecież akumulacja ciepła następuje w całej masie budynku, nie tylko w podłogówce. A wychładzanie w przeciętne zimowe dni, po wyłączeniu ogrzewania następuje z ok. 20-21C do 16C przez 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 06.09.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Cóz smugi będą - taka natura DGP- ale przeczytałam podpowiedź więc założę włókninowe filtry i odwlekę to w czasie Mamy połaczenie DGP+podłogówka+grzejniki. Instalatorzy zastosowali mieszadło, pompkę do poprawienia wydolności sytemu, czujnik radiowy wewnętrzny. Użytkowanie wygląda njaczęściej tak: cały dzień DGP, gdyby temperatura spadła poniżej 18,5 st C to system wąłczy grzanie podłogowe i grzejniki. Choć z grzejników chodzą dwa w łązience do suszenia ręczników i drugi pod oknem - wszędzie indziej domownicy pozakręcali . Około 5 nad ranem podłogówka jest załaczana żeby po godzinie pierwszy wstający mogli spokojnie wyprawiać sie do pracy i szkół . Śpiochy koło 8 rano pobudzają kominek do życia a podłogówka się nie wtrąca bo już wyraca impet - w pomieszczeniu jest 21 st C a tak jest ustawiona górna granica grzania. I już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel_B 09.09.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 proszę jeszcze o bardziej szczegółowe wyjaśnienia do tych co mają podłogówkę i kominek z DGP: 1. co macie na podłodze (kamień, terakota, drewno, panele itp?)2. czy układ mieszany podłogówka + grzejniki to oznacza u Was podłogówka w jednym pomieszczeniu a grzejniki w innym pomieszczeniu? czy też podłogówka i grzejniki w jednym (ktoś tak podobno ma)3. Jaki macie tryb ogrzewania domu zimą? czy zadana temperatura utrzymywać ma się przez cały dzień taka sama czy są ustalone pory dania na różne ogrzewanie - czy to ma jakieś znaczenie przy podłogówce i DGP?4. Czy w trakcie grzania kominkiem z DGP podłogówka jest całkowicie wyłączona czy też utrzymuje jakąś niską temperaturę? Ja planuję podłogówkę w salonie, kuchni i holu, w 3 sypialniach mają być grzejniki. Kominek z DGP w salonie z rozprowadzeniem powietrza do 3 sypialni i holu. Nie wiem jak zachowywać się będzie podłogówka w sytuacji : I. Zwykły (pracujący) dzień tygodnia 1. Rano 7 pobudka - wszyscy do pracy = w domu powinno być cieplutko2. Rano 8 dom pusty zadana temperatura spada do minimalnej3. Pierwsze powroty do domu np. 16-17 w domku powinno być cieplutko4. Ok 17 rozpalenie kominka z DGP Po godzinie 17 temperaturę w domu utrzymuje kominek, czy podłogówka wówczas powinna się wyłączyć zupełnie czy utrzymywać jakąś zadaną temperaturę? Dajmy na to że kominek utrzymuje temperaturę do nocy (24, 01 w nocy). Przy bezwładności podłogówki czy można ją tak wysterować na zasadzie czujników temperatury (nie programowania) aby zdążyła się włączyć i nagrzać dom o 7 rano gdy wszyscy wstają? Na podłodze chcę mieć kamień. Zimą chcę mieć ciepłą podłogę, z tego względu wykluczam całkowite wyłączenie się podłogówki w trakcie grzania kominkiem z DGP. Z drugiej strony czy zaprogramowanie podłogówki aby chodziła cały czas i utrzymywała temperaturę podłogi (nie powietrza) na takim poziomie aby można było chodzić boso bez przemarźnięcia ma sens? Czy wówczas sterować np. kominkiem i rozprowadzeniem powietrza, ale w takim wypadku po co ono ma być skoro główną ideą DGP jest zapewnie ciepła z paleniska i ograniczenie zużycia innych źródeł energii? Proszę o więcej konkretów i wypowiedzi praktyków bo się trochę zapętliłem w rozważaniach teoretycznych.Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.09.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Planuje podobnie jak Majkel_B i mam takie same dylamety. Chetnie poczytam o waszych opiniach na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 09.09.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 orinoko: Czy jak macie 21 stopni to nie jest za zimno? Czy zapach z DGP Wam nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 11.09.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Aga weź prosze pod uwagę dwie sprawy - wychowalam się w starej kamienicy gdzie 20 st C uzyskane ze starych grzejnikó to by sporadyczny acz niewątpliwy sukces palacza... Druga że podlogówka przy niższej temperaturze grzania daje wrażenie ciepla. W kazdym razie 21 st C jest dla nas wystarczające - oczywiscie trudno mówić o przegrzaniu.Zimą chodzimy po domu w dlugim rękawie, na noc i tak zmniejszamy grzanie na 19 st C. Na początku roku podnieśliśmy temperature dla nowonarodzonej córeczki, ale po 2 tygodniach męczarni zeszlismy do 21 st i tak zostalo do końca sezonu. W blokach tez tak mielismy więc chyba to kwestia adaptacji i przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 11.09.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Ale przy naszym DGP zasadniczo nie ma żadnego zapachu. Taki troszkę inny przy mocno rozgrzanym kominku jest ale niezby specjalnie przeszkadza.Zresztą kratki są z możliwością zamknięcia więc gdyby komuś przeszkadzal - zawsze moze się odciąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel_B 19.09.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 podciągam temat, czy nikt nie ma podłogówki i kominka z DGP? 3 posty wyżej mam parę pytań, na które nikt jeszcze mi rzeczowo nie odpowiedział, może teraz się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 19.09.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Jak umiem tak podzielę się doświadczeniem:Ogrzewanie podlogow na parterze domu w największym pomieszczeniu do tego awaryjny grzejnik do dogrzewania w wypadku wychlodzenia się domu - raz byl na razie użyty, na górze grzejniki oraz DGP na calości. Tam gdzie podlogówka tam jest gres. Mówiąc w skrócie nastawiane są dwie temperatury dzień/noc plus czujnik radiowy . Jak używamy DGP to czujnik informuje piec czy ma sie zalączyć czy nie. Trochę trwalo nim wypraktykowalismy w którym miejscu domu ma stać czujnik by calość nie byla prze- lub niedo- grzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 20.09.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Mam chwilkę czasu, więc napiszę moje spostrzeżenia. Może komuś na coś się przydadzą. Zanim odpowiem na pytania opiszę troszkę praktyki (nie teorii i opowiadań, tylko moje osobiste doświadczenia i spostrzeżenia. Mam dom 160 m2. Na dole ok. 90m2, większość ok. 60m2 jest otwartą przestrzenią. Oddzielnymi pomieszczeniami są: wiatrołap, wc, pralnio-kotłownia i mały pokoik 9m2 zwany gabinetem. Kominek jest praktycznie w centralnym punkcie domu. DGP grawitacyjne, żadnego uzależnienia od elektryki. W tym momencie każdemu, kto ma zamiar mieć kominek z DGP sugeruję zastanowić się w jaki sposób chce wykorzystywać to ciepło i jak bardzo kominek ma wspomagać CO, może nawet zastąpić całkiem? Ja nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie kominek z DGP jest podstawowym źródłem ciepła w domu. Jestem zbyt wygodny. Mam piec CO gazowy ze sterownikiem pokojowym, troszkę podłogówki (ok. 30m2) i grzejniki. Natomiast założenie było takie, że jak już palę w kominku, to CO ma nie chodzić. Po jaki dzwon inwestowałem w kominek z DGP, żeby paląc w nim spalać jednocześnie drewno i gaz… ?!?!? Dlatego DGP na górze rozprowadzone jest do wszystkich pomieszczeń, łącznie z łazienkami. Niektórzy twierdzą, że doprowadzenie kanałów od DGP do łazienek jest błędem. Ja twierdzę, że jest to bzdura i nie doprowadzenie ich tam nie jest niczym uzasadnione i powoduje wychładzanie się łazienek – pomieszczeń w których powinno być najcieplej by the way. Na dole nie mam doprowadzenia DGP do gabineciku i do pralni = błąd, ale to tym później, poradziłem sobie jakoś. Generalnie w praktyce zimą: Sterownik do pieca gazowego CO jest w najchłodniejszym wg mnie miejscu w domu – na dole klatki schodowej (jest ona otwarta na dole i na górze). Jeśli nie palę w kominku, mam ustawione na sterowniku: 5.30-9.00 – 21 stopni 9.00 – 16.00 – 18 stopni 16.00 – 23.00 - 21 stopni 23.00 – 5.30 – 19 stopni I taka też temperatura utrzymuje się w całym domu. Na wszystkich grzejnikach mam głowice termostatyczne które pozwalają wyregulować temperaturę w przypadku, gdyby gdzieś grzejnik było przewymiarowany. Jak palę w kominku piec do CO nie włącza się praktycznie wcale. Nie zmieniam ustawień na sterowniku a i tak temperatura nie spada poniżej 21 stopni na dole i poniżej 22 stopni na górze. Jak wspomniałem nie mam doprowadzenia DGP do gabinetu i pralni. I pomieszczenia te wychładzają się bardziej, kiedy „jadę” tylko na kominku. Radzę sobie w ten sposób, że w gabinecie uchylam drzwi i temperatura wyrównuje się szybko z resztą domu. Do pralnio-kotłowni przekułem się kanałem z klatki schodowej i tam sobie spokojnie wymienia się powietrze z resztą domu. Oczywiście jest tam znacznie chłodniej, w duże mrozy nawet 14.-15 stopni, ale w przypadku pomieszczenia gospodarczego to nie przeszkadza. Nie wyobrażam sobie natomiast NIE ZROBIENIE doprowadzenia DGP do łazienki ! Jadąc tylko na kominku mam 15 stopni w łazience? Specjalnie dla łazienek uruchamiam CO? Włączam elektryczne maty grzejne w łazienkach? Wstawiam piecyki… ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 20.09.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 proszę jeszcze o bardziej szczegółowe wyjaśnienia do tych co mają podłogówkę i kominek z DGP: 1. co macie na podłodze (kamień, terakota, drewno, panele itp?) 2. czy układ mieszany podłogówka + grzejniki to oznacza u Was podłogówka w jednym pomieszczeniu a grzejniki w innym pomieszczeniu? czy też podłogówka i grzejniki w jednym (ktoś tak podobno ma) 3. Jaki macie tryb ogrzewania domu zimą? czy zadana temperatura utrzymywać ma się przez cały dzień taka sama czy są ustalone pory dania na różne ogrzewanie - czy to ma jakieś znaczenie przy podłogówce i DGP? 4. Czy w trakcie grzania kominkiem z DGP podłogówka jest całkowicie wyłączona czy też utrzymuje jakąś niską temperaturę? Ja planuję podłogówkę w salonie, kuchni i holu, w 3 sypialniach mają być grzejniki. Kominek z DGP w salonie z rozprowadzeniem powietrza do 3 sypialni i holu. Nie wiem jak zachowywać się będzie podłogówka w sytuacji : I. Zwykły (pracujący) dzień tygodnia 1. Rano 7 pobudka - wszyscy do pracy = w domu powinno być cieplutko 2. Rano 8 dom pusty zadana temperatura spada do minimalnej 3. Pierwsze powroty do domu np. 16-17 w domku powinno być cieplutko 4. Ok 17 rozpalenie kominka z DGP Po godzinie 17 temperaturę w domu utrzymuje kominek, czy podłogówka wówczas powinna się wyłączyć zupełnie czy utrzymywać jakąś zadaną temperaturę? Dajmy na to że kominek utrzymuje temperaturę do nocy (24, 01 w nocy). Przy bezwładności podłogówki czy można ją tak wysterować na zasadzie czujników temperatury (nie programowania) aby zdążyła się włączyć i nagrzać dom o 7 rano gdy wszyscy wstają? Na podłodze chcę mieć kamień. Zimą chcę mieć ciepłą podłogę, z tego względu wykluczam całkowite wyłączenie się podłogówki w trakcie grzania kominkiem z DGP. Z drugiej strony czy zaprogramowanie podłogówki aby chodziła cały czas i utrzymywała temperaturę podłogi (nie powietrza) na takim poziomie aby można było chodzić boso bez przemarźnięcia ma sens? Czy wówczas sterować np. kominkiem i rozprowadzeniem powietrza, ale w takim wypadku po co ono ma być skoro główną ideą DGP jest zapewnie ciepła z paleniska i ograniczenie zużycia innych źródeł energii? Proszę o więcej konkretów i wypowiedzi praktyków bo się trochę zapętliłem w rozważaniach teoretycznych. Michał To jeszcze troszkę poodpowiadam na pytania: 1. co macie na podłodze (kamień, terakota, drewno, panele itp?) Tam gdzie terakota tam jest podłogówka - na dole w hallu, kuchni i wc, na górze w obu łazienkach i garderobie. 2. czy układ mieszany podłogówka + grzejniki to oznacza u Was podłogówka w jednym pomieszczeniu a grzejniki w innym pomieszczeniu? czy też podłogówka i grzejniki w jednym (ktoś tak podobno ma) W łazienkach mam i podłogówkę i grzejniki. 3. Jaki macie tryb ogrzewania domu zimą? czy zadana temperatura utrzymywać ma się przez cały dzień taka sama czy są ustalone pory dania na różne ogrzewanie - czy to ma jakieś znaczenie przy podłogówce i DGP? Ustalone są pory grzania naturalnie. Nie ma potrzeby przez całą dobę trzymać jednakową temperaturę typu 22 stopnie. Chyba, że cały czas jest ktoś w domu. 4. Czy w trakcie grzania kominkiem z DGP podłogówka jest całkowicie wyłączona czy też utrzymuje jakąś niską temperaturę? W trakcie grzania kominkiem z DGP nie tylko podłogówka nie grzeje, ale nie włącza się w ogóle CO. Temperatura nie spada poniżej zadanych. Jeśli spadnie, CO naturalnie się załączy. Należy pamiętać, że stosowanie sterownika pogodowego zewnętrzego do pieca CO przy grzaniu kominkiem z DGP to nieporozumienie ! Sprawdziłem to. Pogodówka głupieje i załącza CO nawet wtedy, kiedy palimy w kominku i w domu jest ciepło. Bzdura i nieuzasadnione zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 20.09.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Na podłodze chcę mieć kamień. Zimą chcę mieć ciepłą podłogę, z tego względu wykluczam całkowite wyłączenie się podłogówki w trakcie grzania kominkiem z DGP. Z drugiej strony czy zaprogramowanie podłogówki aby chodziła cały czas i utrzymywała temperaturę podłogi (nie powietrza) na takim poziomie aby można było chodzić boso bez przemarźnięcia ma sens? Czy wówczas sterować np. kominkiem i rozprowadzeniem powietrza, ale w takim wypadku po co ono ma być skoro główną ideą DGP jest zapewnie ciepła z paleniska i ograniczenie zużycia innych źródeł energii? Proszę o więcej konkretów i wypowiedzi praktyków bo się trochę zapętliłem w rozważaniach teoretycznych. Michał Bez sensu. Sam sobie odpowiedziałeś. Jeśli robisz kominek z DGP to po to, aby wykorzystać ciepło kominka do ogrzania domu i tym samym ograniczyć zużycie innych paliw. Jaki ma sens palenie w kominku, zużywanie coraz droższego drewna i jednocześnie ciągłe podgrzewanie podłogi??? To lepiej sobie zrobić w pełni automatyczne CO i kominek bez DGP, który używamy tylko dla klimatu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 20.09.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 U siebie planuję tak: 1. Jako podstawowe ogrzewanie podłogowe - płyta Legalett.2. Dodatkowo jako ogrzewanie awaryjne i dla przyjemności - kominek z grawitacyjną DGP oraz kominkowym wymiennikiem ciepła Legalett.3. W pomieszczeniach na poddaszu grzejniki akumulacyjne. Termostat ogrzewania podłogowego w płycie. Grzanie sterowane dodatkowo zegarem ustawionym na II taryfę.Włączenie kominka spowoduje podniesienie się temp. w pomieszczeniu z kominkiem i pomieszczeniach, do których dotrze (mam nadzieję) gorące powietrze. Rozprowadzenie grawitacyjne, bo podstawowym założeniem jest wykorzystanie kominka wtedy gdy nie ma energii elektrycznej.Grzejniki na poddaszu wyłączą się (wentylatory).Wzrost temp. w pomieszczeniach parteru spowoduje zmniejszenie oddawania ciepła przez fundament. W nocy ładowanie płyty nastąpi w sytuacji gdy jej temp. będzie niższa od ustawionej na termostacie. Kominek nigdy nie zapewni odpowiednio wysokiej temp. płyty wobec czego płyta zacznie się ogrzewać, ale ilość energii dostarczonej będzie mniejsza od tej, która byłaby potrzebna gdyby kominka nie było. Zmian temperatury w ciągu doby raczej nie przewiduję. Mam nadzieję, że tak uda się wysterować płytę, żeby pewien spadek temp. w pomieszczeniach następował w godzinach nocnych co zbiegnie się z początkiem okresu ładowania płyty. Czy się uda? Zobaczę za rok.MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 20.09.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Też szukam porady. zamierzam budowac się w przyszłym roku ale juz na etapie projektu muszę zdecydować jak z tym ogrzewaniem będzie.Myślałem o zastosowaniu kilku wariantów.1. pomieszczenia z terrakotą - ogrzewanie podłogowe (najlepiej pompa ciepła)2. Chciałbym wykorzystać również ciepło z kominka ale nie wiem jak to włączyć w całość (pytanie czy "gra warta świeczki")3. tym bardziej, że jako główny system ogrzewania to miałoby być ogrzewanie nadmuchowe (prawdopodobnie kocioł gazowy - propan-butan) dom ma wyglądać mniej więcej tak: http://stylowydom.com.pl/projekty/wt2/wt2.htmmam nadzieję, że tak będzie wyglądał. Co myślicie o tym?Dom jest rozłożysty a nie chciałbym dogrzewać ekektrycznie. jeśli ktoś z forumowiczów może doradzić to proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.03.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Wiele razy się zastanawiałem nad problem połączenia kominka i bezwładności podłogówki. Początkowo za bardzo chciałem oszczędzać każdą złotówkę i próbowałem jak wydusić maksa z 1st.C=6% oszczędności przy podłogówce, oraz jak zmusić piec by reagował z wyprzedzeniem na pogodę, oraz by się wyłączał jak napalę w kominku, oraz co zrobić z łazienkami i jedną sypialnią, do których nie ciągnąłem DGP, oraz jak piec da sobie radę z tymi trzema pomieszczeniami, bo przecież będzie miał za dużą moc (niska sprawność). Potem przestałem myśleć, bo mnie głowa rozbolała Miałem też przerwę w budowie (wyjazd zagraniczny) no i teraz już wiem Ori_noko i Rav ciekawie i wyczerpująco przedstawili swoje podejście. U mnie będzie podobnie. Teraz muszę tylko ładne grzejniczki wyczaić do części salonowej i gabinetu, bo Vasco i Zehnder są za drogie, a Viessmann Carat tylko biały Może jakaś CosmoNova? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.03.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Też szukam porady. zamierzam budowac się w przyszłym roku ale juz na etapie projektu muszę zdecydować jak z tym ogrzewaniem będzie. Myślałem o zastosowaniu kilku wariantów. 1. pomieszczenia z terrakotą - ogrzewanie podłogowe (najlepiej pompa ciepła) 2. Chciałbym wykorzystać również ciepło z kominka ale nie wiem jak to włączyć w całość (pytanie czy "gra warta świeczki") 3. tym bardziej, że jako główny system ogrzewania to miałoby być ogrzewanie nadmuchowe (prawdopodobnie kocioł gazowy - propan-butan) dom ma wyglądać mniej więcej tak: http://stylowydom.com.pl/projekty/wt2/wt2.htm mam nadzieję, że tak będzie wyglądał. Co myślicie o tym? Dom jest rozłożysty a nie chciałbym dogrzewać ekektrycznie. jeśli ktoś z forumowiczów może doradzić to proszę o podpowiedź. My będziemy mieć pc (thermogolv) i kominek z płaszczem. Cały czas planowaliśmy DGP, ale w ostatniej chwili zmieniliśmy zdanie - bo kominek z płaszczem będzie podłączony do tego bufora (zbiornika), w którym woda jest ogrzewana przez pc, więc lepiej będzie wspomagał ogrzewanie i nie będzie problemu za wysokiej temperatury w momencie odpalenia kominka. Musieliśmy jedynie zamówić zbiornik przystosowany do podłączenia dodatkowego zasilania - przez kominek i/lub solary. Koszt kominka nie zmieni się za bardzo - bo bufor już jest. Rozprowadzenie kanałów DGP też tanie nie jest, i trzeba to jakoś zamaskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Rozprowadzenie kanałów DGP też tanie nie jest, i trzeba to jakoś zamaskować. Niekoniecznie Ja mam tak zaprojektowany dom, że kominek ogrzeje większość pomieszczeń praktycznie bez kanałów: - salon, - jadalnię (połączona z salonem) - kuchnię (otwarta, za jadalnią) - hall i schody - gabinet, - 2 sypialnie na piętrze Nie będą ogrzewane: - łazienki, - 1 sypialnia, - wiatrołap, - kotłownia Kocioł więc będzie sobie chodził na minimum, żeby dogrzać te pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.01.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Podnosze temat.Sam u siebie planuje ogrzewanie podłogowe w całym domu (na poddaszu jeszcze nie wiem, ale chyba też + małe grzejniki pod oknami połaciowymi). Jak Wam sie sprawdza podłogówka a z DGP?Czy nie ma problemu z bezwładnością podłogówki? (wątpliwości z pierwszego postu) "Chcielibyśmy tez zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka ale opadły nas wątpliwości. Podłogówka ma dużą bezwładność (podobno), a zapalenie w kominku błyskawicznie zmienia temepraturę w domu. No i myslę tak: zapalam kominek, w domu robi się zaraz ciepło, podłogówka się wyłącza. Kominek dogasa, w domu robi sie zimno, podłogówka się włącza, ale zanim nagrzeje mija dzień! Jak to jest? " Co o takim rozwiązaniu myśłą Fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Co o takim rozwiązaniu myśłą Fachowcy? Fachowcy na ogół nie lubią kombinacji. Ja już nie pamiętam, ale generalnie wyszło, że udziwniam, kiedy zastanawiałem się nad sterownikiem pogodowym i ożenieniem tego z kominkiem. Wyrosłem z tego. Jako automatyk powiem, że problem jest i automatyka tego nie załatwi nawet jak damy czujnik przy kominku. Faktycznie ciepło z kominka pojawi się zbyt szybko względem bezwładności podłogówki. Trzeba ręcznie wyłączyć kocioł/podłogówkę na kilka godzin przed napaleniem w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 03.01.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Nie wiem jak podłogówka + DGP ale podłogówka + kominek sprawdza się dobrze ale pod warunkiem dobrego doboru kominka.Niedawno zamieniliśmy kominek 16kW na kozę 8kW ponieważ w momencie rozpalania robiło się na parterze pieruńsko gorąco. Obecnie kozę rozpalamy bardzo powoli - stopniowo nabiera ona temperatury a podłoga stygnie (inaczej mniej oddaje ciepła ze względu na zmianę różnicy między uśrednioną wypadkową temperą powierzchni podłogi a otaczającą ją przestrzenią odbiorczą) i na odwrót - wiadomo Δtą2°C w pomieszczeniu (ciężko zapanować nad procesem spalania drewna)Bezwładność podłogówki w przypadku domu w którym obecnie mieszkam - od 17°C do 20°C około 2 - 2,5h w zależności od warunków zewnętrznych (im zimniej na dworze tym szybciej) W każdym razie jestem bardzo ciekawy opinii ludzi którzy połączyli oba systemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts