listek 09.01.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Dzieki, na razie więcej pytań nie mam. PS. ja szukam szczelnego kominka (powietrze do spalania tylko z zewnątrz) o ile takie są, najlepiej z jedna boczna szybą, może szamotem i wykorzystaniem do DGP. Trudno coś takiego znaleźc (zawsze czegoś brakuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.01.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Dzieki, na razie więcej pytań nie mam. PS. ja szukam szczelnego kominka (powietrze do spalania tylko z zewnątrz) o ile takie są, najlepiej z jedna boczna szybą, może szamotem i wykorzystaniem do DGP. Trudno coś takiego znaleźc (zawsze czegoś brakuje) Jeżeli chodzi o szczelne kominki, to 3 lata temu jak ja szukałem, to były praktycznie 2 typy - Jotul i Spartherm. Mój kominkarz powiedział, że wycofał się z tych drugich, bo miały sporo reklamacji. Coś tam w nich pękało. Jotula mógłby mi zainstalować (sprowadza pod zamówienie), ale nie bardzo nam odpowiadał stylistycznie. Ostatecznie posłychałem gościa i jest Turbo Fonte model 767 (o ile dobrze pamiętam). Powietrze z zewnątrz doprowadzone jest pod wkład. Wkład już zamontowany blisko rok temu, a w tym tygodniu gość zakłada mi obudowę. Zastanawiam się kiedy zrobić test. Ja bym zrobił już, ale żona może mi nie pozwolić. Chyba że wyczyszczę każde zabrudzenie po teście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 09.01.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Turbo Fonte model 767 (o ile dobrze pamiętam). Powietrze z zewnątrz doprowadzone jest pod wkład. Wkład już zamontowany blisko rok temu, a w tym tygodniu gość zakłada mi obudowę. Zastanawiam się kiedy zrobić test. Ja bym zrobił już, ale żona może mi nie pozwolić. Chyba że wyczyszczę każde zabrudzenie po teście. Dzieki Na razie ma jeszcze czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 09.01.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 ... dodatkowo - to może najgorsze - powoduje zwiększanie "pracy" drewna, więc szpary będą większe. Jeśli obawiasz się temperatury 22-24 stopni musisz rozwiązać problem przegrzewania podłogi latem przez słońce - fragmentami może się rozgrzewać do 50 stopni (np. przy oknie tarasowym) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 09.01.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Standartowo w przypadku nagrzewania się w podłogi via okno warto założyć np żaluzje/zasłony/rolety/okiennice , albo zadaszyć taras .Można tez pomyśleć odrobinę wcześniej i taras mieć umieszczony nie od strony południowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 ... dodatkowo - to może najgorsze - powoduje zwiększanie "pracy" drewna, więc szpary będą większe. Jeśli obawiasz się temperatury 22-24 stopni musisz rozwiązać problem przegrzewania podłogi latem przez słońce - fragmentami może się rozgrzewać do 50 stopni (np. przy oknie tarasowym) A czy ja napisałem, że boję się temperatury? Pomijając meritum, to idę o zakład, że mój parkiet nie nagrzeje się do 50 stopni nawet za szybą w lecie. Jest jasny i będzie z połyskiem. Problemem związanym z parkietem jest przesuszenie. Szpary robią się zimą!!! W lecie - choć tempereatura w domu nierzadko długie tygodnie jest 20-30 stopni, a w zimie tylko 18-22 stopni, to szpar nie ma. Powietrze w zimie jest suche, bo na dworze to załatwia mróz, a w domu grzejniki. Ja sobie częściowo poradzę ze szparami, poprzez nawilżacze. Jeżeli ktoś ma parkiet/panele na podłogówce, nie da rady - powietrze może będzie nawilżone, ale drewno będzie suche jak pieprz. Jeżeli chcież utrzymać w domu 22 stopnie, to temperatura podłogi musi być powiedzmy 24-25 stopni. Jeżeli podłogówkę przykryje drewno, to trzeba podnieść jej temperaturę, bo drewno jest izolatorem ciepła. Pytanie końcowe - gdzie będą większe szpary zakładając średnią temperaturę 22 stopnie: a) w parkiecie położonym na zwykłej wylewce, w pokoju z grzejnikami, gdzie przy podłodze mamy 18-20 stopni, a powietrze jest skutecznie nawilżane i ta wilgoć może wnikać w drewno, b) w parkiecie położonym na podłogówce, gdzie drewno ma temperatuę 28 stopni od dołu i 25 stopni na wierzchu, a drewno nie może wchłonąć wilgoci z powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 30.05.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Witam serdecznie. Mam pytanie: czy na forum znalazłby się ktoś, kto potrafiłby dobrze zaprojektować podłogówkę? Oczywiście odpłatnie... ..mój wykonawca zwrócił się do mnie o to, gdyż podłogówka ma być w 100% i nie chce popełnić błędu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 14.08.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Witajcie, Widzę, że ten temat od roku leży a nie ukrywam, że bardzo mnie ucieszyło kiedy go wygrzebałam byłoby super gdyby znalazł się jeszcze ktoś kto mógłby w tym temacie się wypowiedzieć, od kilku tygodni szukam rozwiązania mojego problemu a im więcej czytam tym mam wrażenie, że mniej wiem. A ten temat zawiera dokładnie problem który mnie interesuje. Do wpisu dołaczam rzuty mojego parteru i poddasza. Na zielono zaznaczyłam pomieszczenia które chciałabym ogrzewać tylko podłogowo (wodne) są to: na parterze: 1-kuchnia 2 - przedsionek 3 - korytarz 4 - lazienka na poddaszu: 9 - łazienka W pozostałych pomieszczeniach planuje zainstalować zwykłe grzejniki - sa to pomieszczenia zaznaczone na czerwono. Dodatkowo w salonie (zaznaczonym na niebiesko nr 5) bedzie kominek, który chciałabym wykorzystac do DGP i rozprowadzic z niego ciepło do pomieszczeń: 5 - salon na parterze, 6 - sypialnia na parterze, 11 i 10 - sypialnie na pietrze (i byc może 12 - sypialnia na pietrze) Moje pytania sa takie: 1. czy takie roplanowanie jest w miare sensowne? 2. czy ktos ma u siebie podobne rozwiazanie i jak sie sprawdza? 3. zastanawiam sie czy grzejniki zwykłe będą dobrym rozwiazaniem do salonu nr 5 na parterze? chyba wolalabym tam drewno na podlodze i jakis dywan wiec pewnie tak? 4. Jak bedzie sie zachowywac przy takim rozwiazaniu automatyka? 5. może ktoś zaproponuje jakies zmiany ktore warto by było wprowadzic a ja na nie nie wpadłam. Dodam , ze kotłownia bedzie sie znaldować w pomieszczeniu nr. 7 i bedzie obnirzona kilkadziesiat centymetrów od poziomu pomieszczeń. I planuje ogrzewanie piecem na opał (drewno -wegiel czy czyms w tym stylu) dodatkowo 6. jak w takiej sytuacji rozwiazalibyscie kwestię CWU??? Bede wdzieczna za rady opinie i uwagi gdyz niedługo musze podjac decyzje w tej kwesti. A chcialabym miec jakeis pojecie w tym temacie w czasie rozmowy z fachowcami, zeby nie wcisneli mi jakiegos "super" (czyt. super kosztownego nie do konca najlepszego) rozwiazania. Lubię miec pojęcie o tym za co planuję płacić. Z gory dziekuje za wszelkie opinie pozdrawiam magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggieQ 17.08.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 nie ma nikogo kto mógłby sie wypowiedziec w temacie?może jednak ktos sie znajdzie, doradzcie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.09.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 zajmuje się instalacjami grzewczymi i moim zdaniem warto by było na całej powierzchni domu zainstalować ogrzewanie podłogowe z wyjątkiem garażu gdzie mógłby być grzejnik i w łazienkach gdzie będą zapewne grzejniki drabinkowe i nie trzeba się bać że na podłogach będzie drewno podłogówka funkcjonuje z powodzeniem w pomieszczeniach z podłogą drewnianą trzeba jedynie odpowiednio gęsto rozłożyć ogrzewanie podłogowe a i kotłownia przy podłogówce powinna być odpowiednio zbudowana szczególnie jeżeli źródłem ciepła jest piec na paliwo stałe potrzebny jest zasobnik buforowy no i odpowiednia automatyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
whitewolf 09.01.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 I jeszcze jedno - Ciekawe jak działa podłogówka + reku + kominek Hmm właśnie testuję. Duży dom (de facto dwa domy w jednej bryle) powierzchnia około 430m2. Wykończyłem małą część (jakieś 130m2 + około 40m2) parter + poddasze. Wszędzie podłogówka pokryta deską barlinecką, w łazienkach i kuchni gres. Rekuperacja. W w salonie na dole koza (duża koza). Piec kondensacyjny. Gaz z butli. Rekuperacja pracuje cały czas na drugiej prędkości. Od połowy listopada grzeję. Od początku grudnia grzeję ze sterownikiem wewnętrznym i mieszkam. Dom ostatnie 3 w budowie w październiku 2011 zamontowana podłogóka. W listopadzie 70m3 gazu. W grudniu prawie 300m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts