Kawa 04.03.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 przedsiebiorstwo wodociagowe to na moim terenie straszny monopolista i za podlaczenie do sieci zada niesamowitych pieniedzy. Podlaczenie do sieci to w moim przypadku 200m w drodze i mam sobie ten odcinek wykonac samodzielnie, a potem zachowac, ewentualnie przekazac w prezencie przedsiebiorstwu. Zdajac sobie sprawe z tego, ze to nie koniec wydatkow, bo przeciez potem co miesiac przyjdzie calkiem pokazny rachunek, podjelismy decyzje budowy studni glebinowej. Koszt troche wiekszy, ale na pewno sie zwraca. Czy ktos jest w podobnej sutacji? Jakie trzeba zalatwic pozwolenia? Za dobre rady z gory wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 04.03.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 na studnie generalnie nie trzeba miec pozwolenia, chyba że będzie miała ponad 30m; wystarczy chyba tylko zgłoszenie do urzędu - ja będę miał ją zaznaczoną na planie zagospodarowania działki, tak samo jak szambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kawa 04.03.2003 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 czy bedziesz mial studnie wircona, czyli glebinowa, czy zwykla - kopana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.03.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 nie trzeba pozwolenia ja mam zwykłą kopaną i tylko zgłośiłem do urzędu pisemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.03.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 takiej wody jak w studni nie ma w zadnym wodociagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kawa 04.03.2003 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 z pewnoscia woda studni glebinowej jest rewealcyjna, ale trzeba sie do niej dowiercic, a u mnie to moze byc nawet 40m. Z tego co pisze Arek, nie ma koniecznosci zglaszania jej.Czy znacie dobre i niedrogie firmy wykonujace wiercenia na Podbeskidziu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.03.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Kawajesli masz sasiadow ktorzy maja studnie, nawet 1km od ciebie, sprwdz na jakiej glebokosci maja wode, wez mape, zrob kreske laczaca te studnie i jesli kreska przejdzie przez twoja dzialke to juz wiesz gdzie i jak gleboko kopac - to jest pewniejsze jak obraczki i gala,zki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kawa 04.03.2003 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Tom, dzieki za rade, ale niestety sasiadow takich nie mam - bede szukac. Zadzwonie do Urzedu Gminy i zobaczymy czy moga pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.03.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Pamiętaj aby z wykonawcą podpisać Umowę o wykonanie prac, ale nie daj sobie wpisać tekstu, za ilość wody nie odpowiada wykonawca. Sprowadza się to do tego, że studnia głębinowa powinna mieć odpowiednią głębokość, aby pochodząca z niej woda była zdatna do picia. Po wykopaniu studni należy przeprowadzić próbę. Tzn. wypompowywać ciągle przez 24 godziny wodę. Jeśli wody nie zabraknie to wszystko OK.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 04.03.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Jeśli studnia głębsza niż 30m to trzeba pozwolenie (Poczytaj Muratora 6/2001 i 3/2002), ale nikt Ci tej głębokości nie sprawdzi...B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.03.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 On 2003-03-04 11:02, tczarek wrote: Pamiętaj aby z wykonawcą podpisać Umowę o wykonanie prac, ale nie daj sobie wpisać tekstu, za ilość wody nie odpowiada wykonawca. Sprowadza się to do tego, że studnia głębinowa powinna mieć odpowiednią głębokość, aby pochodząca z niej woda była zdatna do picia. Po wykopaniu studni należy przeprowadzić próbę. Tzn. wypompowywać ciągle przez 24 godziny wodę. Jeśli wody nie zabraknie to wszystko OK. Pozdrawiam, mowiac o studni kopanej (tradycyjnej) musisz wiedziec ile tej wody wypompowales a nie jak dlugo wypompowywales. wazne jest tzw wydajnosc zrodla czyli z jaka predkoscia nachodzi woda oraz do jakiej glebokosci spada poziom wody latem. przy studni wierconej (gdzie nie ma szansy na "zebranie" sie wody w kregach) sytuacja jest trudniejsza. wiedzac ile wody mozesz max pobierac na minute/sekunde wiesz na ile jest wydajne zrodlo i jaka zastosowac pompe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Wez pod uwage, ze bedziesz musial najprawdopodobniej wode ze studni (nawet glebinowej) uzdatniac. Ja mam glebinowa i ma za duzo zelaza i siarkowodor H2S. Cena uzdatniania (bez kosztow exploatacji) od 4 - 15 tys takie dostalem oferty. Karol N. On 2003-03-04 09:06, Kawa wrote: przedsiebiorstwo wodociagowe to na moim terenie straszny monopolista i za podlaczenie do sieci zada niesamowitych pieniedzy. Podlaczenie do sieci to w moim przypadku 200m w drodze i mam sobie ten odcinek wykonac samodzielnie, a potem zachowac, ewentualnie przekazac w prezencie przedsiebiorstwu. Zdajac sobie sprawe z tego, ze to nie koniec wydatkow, bo przeciez potem co miesiac przyjdzie calkiem pokazny rachunek, podjelismy decyzje budowy studni glebinowej. Koszt troche wiekszy, ale na pewno sie zwraca. Czy ktos jest w podobnej sutacji? Jakie trzeba zalatwic pozwolenia? Za dobre rady z gory wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kawa 06.03.2003 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Karolu,jak czesto musisz uzdatniac wode w swojej studni? W jakiej skali podales wydatki?Dzieki za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.03.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 jest ryzyko uzdatniania jesli studnia jest plytko i w zanieczyszczonym srodowisku (blisko drog albo na ostro nawozonym polu, nie daj przy wysypisku). ale jesli okolica jest czysta to najczesciej wystarcza filtr na wodzie pitnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts