Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy muszę cofnąć ogrodzenie

Recommended Posts

nie dostałam sprzeciwu na złożony projekt ogrodzenia od ulicy w ciągu wymaganych 30 dni, ale było to rok temu, a ogrodzenie stawiam teraz ,według projektu złożonego w gminie. jednak sąsiad doniósł na mnie sołtysowi, który zażądał ode mnie pozwolenia na budowę ogrodzenia, narazie jest tylko fundament, ponieważ ze wzgl. oczywistych 180cm. takiego nie mam, powiedział że zawiadamia inspektorat budowlany, do tego kazał mi cofnąć ogrodzenie pod planowaną drogę na którą nawet nie ma projektów ani nie ma jej w planie zagosp. wiedząc, że sąsiedzi oddali swoje 1,5m upewniałam się osobiściew gminie, czy mogę postawić swoje ogrodzenie, które jest cofnięte tylko w połowie celem umożliwienia mi wjazdu do garażu i zachowania 4m. od ściany budynku z oknami. czy teraz mogą cofnąć mi pozwolenie lub wywłaszczyć, jest to dla mnie duża strata finansowa, zabrany pas ziemi będę spłacać jako chipotekę przez 3 lata. Czy sołtys ma prawo żądać ode mnie dziennika budowy. czy mam się czego obawiać .

Przede wszystkim postawienie plotu od strony drogi wymaga zgłoszenia więc dziennik budowy nie jest potrzebny.

Zgłoszenie budowy płotu od strony drogi " należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie sprzeciwu ,w drodze decyzji , i nie później niż po uplywie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia"

Masz wszystko zgodnie z prawem.

Art. 98.

1. Działki gruntu wydzielone pod drogi publiczne: gminne, powiatowe, wojewódzkie, krajowe - z nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek właściciela, przechodzą, z mocy prawa, odpowiednio na własność gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis ten stosuje się także do nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek użytkownika wieczystego, z tym że prawo użytkowania wieczystego działek gruntu wydzielonych pod drogi publiczne wygasa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis stosuje się odpowiednio przy wydzielaniu działek gruntu pod poszerzenie istniejących dróg publicznych.

2. Właściwy organ składa wniosek o ujawnienie w księdze wieczystej praw gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa do działek gruntu wydzielonych pod drogi publiczne lub pod poszerzenie istniejących dróg publicznych. Podstawą wpisu tych praw do księgi wieczystej jest ostateczna decyzja zatwierdzająca podział.

3. Za działki gruntu, o których mowa w ust. 1, przysługuje odszkodowanie w wysokości uzgodnionej między właścicielem lub użytkownikiem wieczystym a właściwym organem. Przepis art. 131 stosuje się odpowiednio. Jeżeli do takiego uzgodnienia nie dojdzie, na wniosek właściciela lub użytkownika wieczystego odszkodowanie ustala się i wypłaca według zasad i trybu obowiązujących przy wywłaszczaniu nieruchomości.

Dz.U 261 poz 2603