Frankai 12.02.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2002 No dobra - postaram się opisać ścianę klinkierową (pustki i dylatacje), jak zapoznam się z faksem od Ketiso, a teraz w skrócie.W szkielecie drewnianym faktycznie daje się folię, by ograniczyć bardzo przepływ pary do wełny i do konstrukcji drewnianej (o szczegóły pytaj p.W.Nitkę, który jest ekspertem). W technologii tradycyjne chodzi bardziej o zapewnienie, większego oporu dla pary warstwy wewnętrznej niż zewnętrznej. Po to daje się pustkę wentylacjyjną (ten punkt napewno opiszę w przyszłości, bo jest w artykule rozróżnienie czy na elewacji jest klinkier, czy inny materiał). W Twoim pomyśle wprowadziłbyś wentylację (czyli zimne powietrze) pod część ocieplenia !? Żeby punkt rosy wypdał jeszcze w styropianie to byłby tak chyba gruby, że ... nie potrzebowałbyś już nic więcej. Proponuję przyjmij tak jak to robią inni, a zastanów się nad innymi problemami związanymi z Twoją budową. Jeżeli jeszcze nie zauważyłeś, to jest tyle rzeczy do poznania (albo do wrocławia he, he, he), że szkoda czasu na "filozofie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.02.2002 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Wiarus, Ketiso - Ketiso ma rację ze spuszczaniem skroplin. Roben podaj w swojej borszurze, że mały talerzyk ustawia się na środek pustki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Co do wełny to jest stosunkowo nowy produkt Isovera - Mur-panel. Są to płyty z wełny szklanej pokryte jednostronnie welonem szklanym pełniącym funkcję wiatroiolacji. Cenowo porównywalne z mur-płytą (nawet ciut tańsze - ok. 1zł/m2 na każdy cm grubości izolacji) - mniej "wywiewa" ciepło z przestrzeni m-dzy włóknami.Jeden problem - max. grubość to 10 cm.Dlatego proponuje składankę - pierwsza warstwa z mur-płyty (jest cieplejsza -k=0,033w/m2K), druga - mur-panel z welonem od strony szczeliny (k-0,034W/m2K).Likwidujemy mostki cieplne i da się uzyskać prawie każdą grubość izolacji.Co do kotew - polecam lekturę strony http://www.habe.pl. Kulturalnie i niedrogo.Pozdrawiam -alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.02.2002 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Alek - dzięki za informację i stronę. Chyba wszyscy którzy dajemy wełnę między mury robimy "na mijankę", bo wełna może obwisnąć nawet 25mm. Ja mam właśnie kotwy Habe, tylko część ma kapinos - jak to pokazano na www, a część to podwójny talerzyk. Dodam, że Roben poleca talerzyk, bo lepiej dociska wełnę, ale trzeba pamiętać o zatrzaśnięciu zamka.Zastanawiam się tylko, czy kotwy które są co 50cm w pionie dobrze chwycą wełnę, jak wypadnie tylko jeden rządek kotw. A może ja się mylę? Może układa się płyty pionowo a nie poziomo.Zobaczyłem czy isover ma stronę i ma:http://www.isover.com.plNasuwa mi się znowu pytanie jak to z tą szczeliną wentylacyjną. Wg isover Mur-Płyta jej nie potrzebuje. Nie wymieniają też w opisie klinkieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 We wszystkich materiałach jest powiedziane przy rozwiazaniu ze szczeliną "rozwiązanie zalecane".Frankai - jeśli masz elewację z klinieru - koniecznie daj szczelinę.Co do układania płyt to w muratorze 04/2001 jest pokazany ze zdjęciami sposób wykonywania ściany 3-warstwowej i tam płyty są właśnie w pionie.Tak na oko, to te płyty ze zdjęć to właśnie mur-panel.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.02.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Wiarus - właśnie zadzwoniłem sobie do przedstawiciela Pfleidera (Ursa) i podał, że mają wełnę i dla ścian bez i z pustką, ale dla KLINKIERU dałby pustkę i max. 2cm wystarczy. I tym optymistycznym akcentem dam 2 cm, choć zaczynam trochę wątpić w klinkier. Obejrzałem dom zrobiony przez super fachowca - SYF! Facio może ma rączkę, ale główki to już nie. Sam kręcił zaprawę do spoinowania (Boral na to pozwala nawet w reklamówce, ale pisze dokładnie jak) i cóś mu kolorki się zmieniały. Na szczęście w drodze powrotnej zobaczyłem domek wymurowany porządnie i wziąłem namiar na firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2002 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 Kochani - pisałem już o tym na Forum, ale ten wątek jest zapewne już bardzo głęboko.ja murowałem cokół klinkierowy i komin w moim garażu na zaprawie do klinkieru Optiroca (bodajże M 600/100). Wyszło super i niedrogo - trafiłem na promocję tej zaprawy.Warunek - zabezpieczyć świeżą ścianę przed deszczem i wilgocią (im dłużej tym lepiej).Cokół, który był pod folią wyszedł super - komin murowany w deszczu ze śniegiem ma białe plamy.generalnie odradzam wszelkie eksperymenty typu kwasy, ludwiki, ocet czy inne (o czym piszecie w wątku "dylatacja w ścianie z klinkieru"). To trąci recepturami jakiegoś alchemika.Nigdy bym tego nie dał próbować na swojej elewacji.Wykwity na klinkierze murowanym na zwykłej zaprawie cementowej porafią wyjść jescze po kilku latach i szlag trafia cały efekt.Podstawowa sprawa to utrzymanie czystości elewacji podczas murowania (nie każdy to potrafi) i jej zabezpieczenie.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 19.02.2002 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2002 mam majstra do klinkieru ale chce murować na orginalną-gotową zaprawe, mówi że to jedyna gwarancja że za jakiś czas nie będzie syfu na klinkierze.Teraz muszę znależć taką zaprawe bo chce porównać różnice jeżeli bym robił ze zwykłej zaprawy cementowej- może jednak warto zapłacić trochę więcej żeby potem nie pluc sobie w brode.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Alek - sposoby alchemika opisuje Boral w swojej ulotce. Teraz odgrzebałem swoje 6 segregatorków z reklamówkami (z Budmy, Instalacji i te przysłane przez producentów na podstawie listy z Informatora Budowlanego). Naprawdę takie segregatorki to fajna sprawa. Wracam do ulotki - podają 3 typy zabrudzeń i środki do czyszczenia. Między innymi są to roztwory kwasu solnego, mrówkowego, fosforowego i octowego. Boral też podaje jak samemu ukręcić zaprawę na budowie i to zarówno do murowania jak i spoinowania. Zainteresowani niech znajdą Boral'a, albo niech wyślą emalię, to im odbiję ze scanem (JPG). Przypominam, że napiszę więcej o klinierze, za jakiś tydzień. Wiarus - ja do komina używałem zaprawy QuickMix do murowania (nie mylić ze spoinowaniem). Worek w hurtowni 33zł, a na dzieńdybry wiedząc, że większe zamówienie schodzą do 29zł. Wystarcza na ok. 40 cegieł (52 szt. wchodzą na m2). Worek zaprawy do spoinowania (też QuickMix) to 80zł. Wystarcza na 10-15m2. To jest akceptowalna alternatywa. Zobaczę co mi Roben powie na cement bez dodatków, albo z dodaniem plastyfikatora. Aha - ja mam spoiny na kominie w kolorze Antracyt; to taki ciemniejszy szary. Bardzo ładnie pasuje do NF-17 (czerwona-cieniowana, gładka) i chyba każdej jasnej, aż do czerwonej włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 20.02.2002 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 no to policzmy: mam 250 m2 elewacji x 30zł = 7 500zł (przyjąłem że po upuście za zaprawe do wymurowania 1m2 zapłace 30zł)- to diabelnie duzo !!!Nie wiem jak u was uale w Toruniu za wymurowanie m2 klinkieru biorą od 35-50 zł - a jak w Waszych stronach. Ja jestem uzgodniony z majstrem na 40zł( ma potwierdzoną dobrą opinie z kilku zródeł).Podsumowując chyba zrezygnuję z gotowej zaprawy do murowania ale napewno nie będę kombinował przy spoinowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.02.2002 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Wiarus - na razie ceny murowania Ci nie podam, ale zrobię to w ciągu tygodnia. Ta którą ty podajesz wydaje się akceptowalna. Słyszałem o 1zł od cegły (48 na m2), ale sprawa dotyczyła małych rzeczy - kominek, płot. Ja też chyba przrzucę się na zaprawę do spoinowania, ale nie dadzą mi wtedy 15% upustu na sam klinkier, bo odbijają sobie zaprawą. Gość powiedział mi to wprost. Jutro się dowiem ile dostanę jak wezmę tą do spoinowania.Wiarus - a myślałeś o prefabrykowanych nadprożach lub parapetach. Roben dla przykładu takie oferuje, ale w mojej hurtowni nie wiedzieli "na już", bo tylko ja mam takie widzimisię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Co do czyszczenia zabrudzeń na cegle klinkierowej, to po prostu w to nie wierzcie.Tego nie da się usunąć bezśladowo - ściana wygląda po prostu fatalnie.Jeżeli ściany od razu nie zrobi się czysto i higienicznie to już niegdy nie będzie wygladała dobrze (wszelkie kwasy i inne środki powodują, żę powierzchnia cegły staje się matowa i znacznie szybciej chwyta brud i zanieczyszczenia - wierzcie mi!!!)Co do Quick-Mixa o którym pisze Frankai to stanowczo odradzam - popatrzecie sobie na jego uziarnienie (w środku są po prostu kamienie o średnicy kilku milimetrów). Osobiście rozbierałem ścianę murowana na Quick-Mix i zrobiłem to za pomocą niewielkiego młotka (zaprawa jest po prostu słaba). Był to Quick-Mix robiony w Czechach - może oryginalny niemiecki jest lepszy, ale ja już nie miałbym odwagi próbować.Z Optirockiem nie miałem najmniejszych problemów - to zupełnie inna klasa.I jeszcze co do Borala - takiej firmy już nie ma - Przejał ja Hanson.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.02.2002 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Alek - wiem, że Borala przjął Hanson, ale większość ludzi zna bardziej nazwę Boral. Faktycznie to jakbym podał obydwie byłoby lepiej. Czy wiesz ile kosztują tamte zaprawy? Wydaje mi się, że rozbierana przez Ciebie ściana mogła po prostu być źle postawiona? Może kombinowali z dadniem żwiru, aby mniej wychodziło? A może murowano w nieodpowiedniej temperaturze? Po czym sprawdzić którą wersję ja mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 U mnie na opakowaniu po prostu było gdzieś to napisane (tak, że rzucało sie w oczy). Żwiru na pewno nie dosypywali, bo cały czas ktoś nad tym czuwał.Co do Optiroca to sprawdzę cenę i Ci podam - naprawdę nie wychodziło to jakoś horrendalnie drogo - przy kupnie większej ilości dostałem spory rabat i transport gratis. To bardzo zależy od hurtowni w której sie kupuje, ta sama zaprawa w innym miejscu kosztowała dużo drożej.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiarus 21.02.2002 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 jak może wiecie Hansona mam w Toruniu i chcę w przyszłym tygodniu do nich jechać i pogadać o cegle i zprawie. Co do wypowiedzi Anonimowego to zgadzam się w zupełnozci , jeżeli przy murowaniu się zknoci to potem nawet świety mikołaj ani srodki chemiczne nie pomogą i ściana szpeci a nie zdobi. Pozdrawiam klinkierowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.02.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Wiarus - w kolejnej hurtownii dali mi 18%. Warunkiem znowu jest kompleksowość - tam na razie nie podali mi zaprawy, ale w "pakiecie" jest ocieplenie, b.k. 12 na działówki i takietam inne dupperele. Ciekawe kiedy zejdę do obiecywanej przez L.W. obniżki o 50 a nawet 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.02.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Aha - w zeszłym roku przy tej samej cenie początkowej dawali w tej klinkierowej hurtowni 7% a nie 15%. Ceny spadają jak jesienne liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.02.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Alek - co do Hansona - to nie ma już takiej firmy - przejął ją Wieneberger. Informacja pochodzi od przedstawiciela Roben'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.03.2002 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Wiarus - rozmawiałem z jednym "super fachowcem" i jedną firmą. Fachowiec chce tą 1zł, ale jak widziałem kolor jego fug (sam kręcił zaprawę), to już nie patrzyłem na to czy równe.Firma, którą wyhaczyłem, o widziałem, że zrobili go dobrze, chciała ... 2zł za sztukę i chcą murować z oryginalnej zaprawy + spoinowanie. Przy tej cenie to nie stać mnie na taki luksus.Jeszcze będę próbował w dwóch firmach. Nie pamiętam, czy pisałem - spec od Robena mówił, że na zadaszonym budynku nie wyjdą mi wykwity i mogę murować z cementu+plastyfikator. Na ogrodzeniu nie zagwarantuje mi tego. Gość z "2zł-wej firmy" murował ogrodzenie w opisany wcześniej sposób i wykwity wyszły. To co nie da się dobrze zrobić ogrodzenia z klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.03.2002 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Wiarus - no i co byłem w tym Boral-Hanson-Wieneberger? Co Ci powiedzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts