Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BARDZO CIEPLE SCIANY

Recommended Posts

czesc

mam pytanie- dlaczego nie zastosowac sciany warstwowej

cegla+20cm styropianu+cegla?

daje to U=0,12 czyli trzykrotnie mniejsze niz np beton komorkowy

czy sa jakies wzgledy konstrukcyjne?

bo cena takiej warstwa styropianu to przeciez nie majatek- okolo 40 PLN za 1m2

czekam az mnie ktos oswieci

Ściana trójwarstwowa jest droższa, trudniejsza w wykonaniu, bardziej narażona na partactwo i obarczona ryzykiem wystąpienia wad ukrytych - na przykład źle wykonana warstwa izolacyjna.

Oczywiście, ryzyka te nie występują, jeżeli ma się ekipę ze 100% zaufaniem, albo pilnuje się samemu każdego szczegółu.

Ściana jednowarstwowa (domyślam się, że z ceramiki poryzowanej) to dużo prostsze i pewniejsze rozwiązanie.

Ja zadam pytanie Czy budujemy domy czy termosy?

Wydaje się, że ciągłe zmniejszanie współczynnika doprowadzi do skutków odwrotnych. Zbyt szczelny dom nie jest dobry z wielu względów. Jeden to wentylacja mechaniczna itp.

Także zastanawiam się po co 20 cm styropianu. Przy 10 cm współczynnik przenikalności ciepła jest już moim zdaniem wystarczający.

Pozdrawiam,

Bardzo prosze niech ktos z praktukow mnie objasni.

"kupilem" gotowe sciany (bede uzywal swojej terminologii):eek:d wewnatrz suporeks, dalej 10-czy 12cm styropianu i od zewnatrz polowka suporeksu(pomijam jakosc wykonawstwa)

Czy to wystarczy czy jeszcze docieplac z zewnatrz.

Z gory dzieki

Andrzej

Dzieki za rady. To znaczy moge sobie odpuscic styropian na zewnatrz( a swoja droga chetnie dowiedzialbym sie ile taka operacja(łacznie z tynkiem i robocizna) za metr kosztuje. Chyba ze to czyste frajerstwo z mojej strony. Moze ktos jeszcze mi poradzi na ten znowu temat. Jeszcze raz dzieki. Swoja droge kurcze czemu ja budownictwa@pokrew=nych nie skonczylem

Andrzej

Dzieki za rady. To znaczy moge sobie odpuscic styropian na zewnatrz( a swoja droga chetnie dowiedzialbym sie ile taka operacja(łacznie z tynkiem i robocizna) za metr kosztuje. Chyba ze to czyste frajerstwo z mojej strony. Moze ktos jeszcze mi poradzi na ten znowu temat. Jeszcze raz dzieki. Swoja droge kurcze czemu ja budownictwa@pokrew=nych nie skonczylem

Andrzej

Dobrze byloby przekazac cos z DOSWiADCZENIA A NIE TYLKO Z PRZEMYSLENIA.

Cos Wam sie tez pomylilo z wpływem oporu ciplnego sciany wentylacje. Moim zdaniem to dwie rozne sprawy. W "zimnym" domu mozecie miec duszno, gdyz nikt nie wentyluje, a w "cieplym" mozecie miec swieze powietrze, gdy wentylacja, nawet tylko grawitacyjna, sprawnie dziala.

Pracuje w bardzo cieplym budynku. Tej zimy pokoje biurowe ogrzewane są, co stwierdzam osobiscie, wodą o temperaturze ok. 45C, czesto zawory termostatyczne wogole wyłączają grzejniki. Pokoje są ogrzewane naszym cieplem i cieplem komputerow oraz lamp. Nie mam super dokladnych pomiarow w KW, co pewnie niekotrzy oczekują.

Pokoje wymagają jedynie wentylowanie poprzez uchylanie okien, co nie sprawia nam klopotu.

Zuzycie energii i temperatura grzejnikow są wielkrotnie nizsze niz w moim mieszkaniu.

Skąd macie info o tej dopuszczalnej grubosci izolacji 15 cm. oraz rozwarstwieniu sciany? Skąd czerpiecie takie, moim zdaniem nieprawdziwe informacje?

Ja bede budowal sciane o wsp. k rownym 5,75, wlasnie trojwarstwową, ceramiczną i z welną w srodku. Grubosc tej sciany to 57 cm. I co z tego, że grubsza o te 15 cm niz inne sciany?

Prosze nie powtarzajcie mylnych, niesprawdzonych, obiegowych opinii. To nie jest Forum PLOTEK.

Z doswiadczenia zyciowego- nie wszystko swoim scislym rozumem ogarniesz, trafisz na madrzejszego ktory ci ta glupote wygarnie i wtedy wstyd. Ale do tego potrzeba latek( to w najlepszym przypadku ci grozi) i plus dystans do tego co sie ma w glowce

Po pewnosci siebie poznac mozna barana

Andrzej