wienczyslaw nieszczegolny 04.03.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 czesc mam pytanie- dlaczego nie zastosowac sciany warstwowejcegla+20cm styropianu+cegla?daje to U=0,12 czyli trzykrotnie mniejsze niz np beton komorkowyczy sa jakies wzgledy konstrukcyjne?bo cena takiej warstwa styropianu to przeciez nie majatek- okolo 40 PLN za 1m2 czekam az mnie ktos oswieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 to sie nigdy nie zwroci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.03.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 bardzo dobra ściana, bardzo gruba, bardzo pracochłonna,warstwę nośną musiśz wykonac 24 cm +20 cz styro + 9cm cegła modularna plus tynki jakieś 56cm lącznie trochę grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 04.03.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Ściana trójwarstwowa jest droższa, trudniejsza w wykonaniu, bardziej narażona na partactwo i obarczona ryzykiem wystąpienia wad ukrytych - na przykład źle wykonana warstwa izolacyjna. Oczywiście, ryzyka te nie występują, jeżeli ma się ekipę ze 100% zaufaniem, albo pilnuje się samemu każdego szczegółu. Ściana jednowarstwowa (domyślam się, że z ceramiki poryzowanej) to dużo prostsze i pewniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 nie mozna robic szkieletu nosnego´stalowego?- tak buduje sie hale i burowcea sciany tylko jako ocieplenie?moze byloby to jakies wyjscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 04.03.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Ja zadam pytanie Czy budujemy domy czy termosy? Wydaje się, że ciągłe zmniejszanie współczynnika doprowadzi do skutków odwrotnych. Zbyt szczelny dom nie jest dobry z wielu względów. Jeden to wentylacja mechaniczna itp.Także zastanawiam się po co 20 cm styropianu. Przy 10 cm współczynnik przenikalności ciepła jest już moim zdaniem wystarczający.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 04.03.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Można wszystko - człowiek ma rozum i wolną wolę. Domki jednorodzinne w technologii szkieletu stalowego też są znane - to taki trochę inny "kanadyjczyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Bardzo prosze niech ktos z praktukow mnie objasni. "kupilem" gotowe sciany (bede uzywal swojej terminologii):eek:d wewnatrz suporeks, dalej 10-czy 12cm styropianu i od zewnatrz polowka suporeksu(pomijam jakosc wykonawstwa)Czy to wystarczy czy jeszcze docieplac z zewnatrz.Z gory dziekiAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 praktykow a tak nawiasem mowiac to nie wiem skad ta morda sie wziela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.03.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 przy 12 styro wewnątrz jest to bardzo ciepła ściana U=0.24 co plasuję ją w wysokiej klasy stanów wysokich (jak na dzisiejsze czasy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.03.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 ja mam 24 Bk i 15 cm styropianu...mysle ze jest ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 05.03.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Według profesora z politechniki białostockiej w ścianie 3 warstwowej max. izolacja cieplna to 15 cm. Ze względu na groźbę rozwarstwienia ścian. Jeśli grubsza izolacja to tylko ściana 2 warstwowa.Sam jestem ciekawy czy praktyka potwierdza tą teorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.03.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Z tego co można przeczytać na forum to jeżeli gaz z gazobetonu nie wybuchnie styropian nie odparuje nie będziesz świecić nocami to wszystko w najlepszym porządku :grin: U= 0,22 lub 0,20 w zależności od tego jakie masz bloczki (odmiana) i nie występuje wykraplanie wody w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Dzieki za rady. To znaczy moge sobie odpuscic styropian na zewnatrz( a swoja droga chetnie dowiedzialbym sie ile taka operacja(łacznie z tynkiem i robocizna) za metr kosztuje. Chyba ze to czyste frajerstwo z mojej strony. Moze ktos jeszcze mi poradzi na ten znowu temat. Jeszcze raz dzieki. Swoja droge kurcze czemu ja budownictwa@pokrew=nych nie skonczylemAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 sory za to nbudownictwo ale jakas automatyka suie wpieprza w moje wierszeAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Dzieki za rady. To znaczy moge sobie odpuscic styropian na zewnatrz( a swoja droga chetnie dowiedzialbym sie ile taka operacja(łacznie z tynkiem i robocizna) za metr kosztuje. Chyba ze to czyste frajerstwo z mojej strony. Moze ktos jeszcze mi poradzi na ten znowu temat. Jeszcze raz dzieki. Swoja droge kurcze czemu ja budownictwa@pokrew=nych nie skonczylemAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.03.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Dobrze byloby przekazac cos z DOSWiADCZENIA A NIE TYLKO Z PRZEMYSLENIA. Cos Wam sie tez pomylilo z wpływem oporu ciplnego sciany wentylacje. Moim zdaniem to dwie rozne sprawy. W "zimnym" domu mozecie miec duszno, gdyz nikt nie wentyluje, a w "cieplym" mozecie miec swieze powietrze, gdy wentylacja, nawet tylko grawitacyjna, sprawnie dziala. Pracuje w bardzo cieplym budynku. Tej zimy pokoje biurowe ogrzewane są, co stwierdzam osobiscie, wodą o temperaturze ok. 45C, czesto zawory termostatyczne wogole wyłączają grzejniki. Pokoje są ogrzewane naszym cieplem i cieplem komputerow oraz lamp. Nie mam super dokladnych pomiarow w KW, co pewnie niekotrzy oczekują. Pokoje wymagają jedynie wentylowanie poprzez uchylanie okien, co nie sprawia nam klopotu. Zuzycie energii i temperatura grzejnikow są wielkrotnie nizsze niz w moim mieszkaniu. Skąd macie info o tej dopuszczalnej grubosci izolacji 15 cm. oraz rozwarstwieniu sciany? Skąd czerpiecie takie, moim zdaniem nieprawdziwe informacje? Ja bede budowal sciane o wsp. k rownym 5,75, wlasnie trojwarstwową, ceramiczną i z welną w srodku. Grubosc tej sciany to 57 cm. I co z tego, że grubsza o te 15 cm niz inne sciany? Prosze nie powtarzajcie mylnych, niesprawdzonych, obiegowych opinii. To nie jest Forum PLOTEK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Krzysiek s nie goraczkuj siejak kiedys ja . Nie ma prawd absolutnych . KAzda mozna obalic. Moze to i forum plotek ale-jedyne takie forum. Ruki po szwam i wiecej pokoryAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 05.03.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Skąd laik może wiedzieć co jest prawdą a co bzdurą?Nie wszystko na "zdrowy rozum" można wywnioskować.Są na forum autorytety - to widać po wypowiedziach.Jednak nie wszystkie wypowiedzi łatwo ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Z doswiadczenia zyciowego- nie wszystko swoim scislym rozumem ogarniesz, trafisz na madrzejszego ktory ci ta glupote wygarnie i wtedy wstyd. Ale do tego potrzeba latek( to w najlepszym przypadku ci grozi) i plus dystans do tego co sie ma w glowcePo pewnosci siebie poznac mozna baranaAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts