Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

profesjonalna kotlownia gazowa

Gość

Recommended Posts

Ale jesli nie bede mial termostatu pokojowego tylko zawory termostatyczne na grzejnikach lub rozdzielaczach to w pewnym momencie zawory moga zostac czesciowo przykrecone, co za tym idzie mniej wody bedzie wyplywac z niego (goraca doplynie, zimna bedzie wracac) to zawsze do pieca dotrze zimna. Wiec piec stwierdzi ze trzeba grzac i tak wkolo.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafek

z pustego to i Salomon ...

jak zamykasz zawor na grzejniku to blokujesz i doplyw i odplyw.

Problem w tym ze ustawiajac zawor nie wiesz na jaka temperature go ustawiles a poza tym reprezentatywnosc temperatur w okolicy termostatu jest zaklocona bliskoscia grzejnika.

dobra, co do kotlowni pozastaja mi pytania (pewnie do VPS):

- czy mozna rozprowadzic rury dla piwnicy i parteru po suficie piwnicy a dla poddasza pod plytami GK stanowiacymi sciane kolankowa (aby uzyskac system rozdzielaczowy)

- czy w tej samej technologi co instalacja co mozna wykonac instalacje cwu

- czy zbiornik 300l na 3 osoby to nie przesada (trzy lazienki to daleka przyszlosc, dwie beda po adaptacji poddasza)

- jakich rur CO nie trzeba izolowac cieplnie

Można o ile masz wystarczajaco dużo miejsca. W Twoim wypadku gdy remontujesz dom i nie można rur prowadzić w posadzce lepszy będzie system trójnikowy.

W systemie rozdzielaczowym można również prowadzić wodę.

Ja wodę montuję w systemie trójnikowym pierścieniowym - lepsza cyrkulacja ciepłej wody i nie ma rozdzielacza np. w łazience gdzie na ścianach są kafelki. Co do zasobnika wielkość dobieram do potrzeb i zapotrzebowania. Dam Ci przykład 3 osobowej rodziny w przyszłości 5 dwie łazienki z dużymi wannami 1600x1600 (2szt) z hydro i wypływem wody 25litrów/min do tego bajer (za 18ooo-szt) kabina prysznicowa z sauną, yakuzi, hydro i jeszcze czymś (2szt). Znajomy projektant dobrał zasobnik 500 litrów. Też byłem zdziwiony.

Wszystkie rury od CO i wodne należy izolować.

PS. Mam parę zdjeć z instalacją w systemie rozdzielaczowym czy można je pokazać na forum i jak to zrobić?

VPS, wiem że jesteś rozchwytywany :smile: ale przypomnę swoją prośbę z wczoraj:

VPS, napisz proszę coś więcej o sterowaniu rozdzielaczami. Ja mam dwie kondygnacje, na każdej będzie szafka rozdzielaczowa, ale jak to sensownie okablować żeby sterować każdym rozdzielaczem oddzielnie? Kable (także do sterowania c.o.) kładę teraz, instalację c.o. będę robił po tynkach i może być za póxno na jakieś modyfikacje.

PS. Może przy okazji poradzisz jakie kable kłaść do sterowania pokojowego, czujników pogodowych itp., aby były uniwersalne niezależnie jakiej firmy piec później wybiorę.

ja moge sie wypowiedziec jedynie co do "kabelkow".

jesli sterownik masz na kotle a w pomieszczeniach tylko czujki (wszystko jedno czy z sygnalem napieciowym czy pradowym) to polecam przewody podwojne 2parowe ekranowane 2x2xfi0,8 lub 2x2xfi0,6. W innych przypadkach tez sa dobre bo zostaja dwie zapasowe zyly a cena nie jest taka straszna

Rafek

W przypadku dwóch obiegów grzewczych (grzejniki i podłogówka) wybieram dwa sposoby regulacji.

1. Orginalne sterowanie dwoma obiegami (jeden bezpośredni, drugi z mieszaczem)

2. Orginalne sterowanie jednym obiegiem (grzejniki) natomiast podłogówka poprzez zestaw pompowy z czujnikiem przylgowym i głowica termostatyczną

Sterowanie odbywa się poprzez reguletor pokojowy umieszczony tam gdzie są grzejniki. Przy dobrze dobranej i wykonanej instalacji podłogowej jest zbędny montaż siłowników i automatyki w rozdzielaczu. Takie jest moje zdanie. Za duża bezwładność cieplna.

VPS

Odnosnie tego zbiornika to chyba oobliczal go n ajednoczesne wykorzystanie wszystkich bajerow i niebajerow razem - do tego rodzina 3 osobowa jest za mala

moje-nienaukowe obliczenia-2xumywalka+1xprysznic+1xzlew+2xwc- tominimum daje 6 osob- projektant podciagnac sie w demografii!

VPS

Starałem się bardzo uważnie prześledzić to co dotyczy ogrzewania zarówno kominkowego, jak i podłogowego i grzejnikowego, szukałem też w muratorach i ładnych domach które posiadam publikacje na ten temat i czegoś tu nie rozumiem, i nie mogę znaleźć pewnych informacji - mój dom ( w trakcie budowy ) to parter z poddaszem użytkowym 110m2 pow.użytk. będzie kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (po lekturze forum jednak bez płaszcza wodnego)na całym dole wodne ogrzewanie podłogowe, na poddaszu grzejniki zasilane kotłem gazowym dwufunkcyjnym kondensacyjnym.

I.Czy bez większych kosztów mogę zastosować wodne ogrzewanie podłogowe również w łazience na poddaszu?

II.Czy jest sens w zastosowaniu jednocześnie czujnika temperaturowego w pokoju i czujki pogodowej, czy wzajemnie się nie wykluczają? Wiem że temat ten był poruszany ale jakoś tak nie do końca.

pozdrawiam

1. Wodne podłogowe ma sens powyżej 10mn2, jeśli mniej, to musisz dołożyć grzejnik

2. Wzrasta ci grubość całej wylewki na poddaszu. Bez niej możesz zastosować np. płyty g-k

3. Porozum się z konstruktorem, czy strop wytrzyma dodatkowe 10cm wylewki

4. Pomyśl może nad elektrycznym podłogowym :smile: