Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w piwnicy

Gość

Recommended Posts

Wybudowałem dom parterowy z uzytkowym poddaszem i piwnicą pod 1/2 częścią budynku. Po długotrwałych opadach podnosi się poziom wód gruntowych( grunty piaszczyste) na tyle że zalewa piwnicę. Doradzano mi drenaż opaskowy, ale czy da to skuteczne efekty skoro piwnica znajduje się pod połową budynku, czyli drenaż nie będzie blisko jednej ze ścian piwnicy. Nadomiar z łego wewnętrzna ściana piwnicy jest zbudowana z pustaka pyłowego(zewnętrzna betonowy pustak) który ciągnie wodę jak gąbka. W przypadku tego budynku nie ma możliwości odkopania fundamentów na całym obwodzie piwnicy. Pozostaje chyba tylko izolacja od wewnątrz, ale jaka i jak ją dobrze zrobić.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki, powoli zaczynam przekonywać sie do drenażu, chodziło mi po głowie zrobienie iniekcji krystalicznej właśnie dla pustaka pyłowego a potem na dno piwnicy dwie warstwy foli budowlanej 0,5mm i wylewka z 10cm ( woda zalała piwnicę na wysokość 7cm)Boję się jednak czy drenaż da radę odprowadzać wodę, ponad to poziom terenu jest równy i nie ma zabardzo gdzie odprowadzić wodę.

Drenaż służy do odprowadzenia wody spiętrzonej (np. po opadach) na nieprzepuszczalnej warstwie gruntu w celu uniknięcia naporu wody na izolację. W przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych drenaż nie ma zastosowania. Trzeba się upewnić czy po deszczach występuje woda spiętrzona czy też rzeczywiście podnosi się poziom wód gruntowych.

Metodą iniekcji wykonuje się blokady hydrofobowe poziome - przeciw podciąganiu kapilarnemu oraz, rzadziej, pionowe - przeciw wodzie napierającej na powierzchnię, ale przed wykonaniem iniekcji trzeba usunąć pustki w murze (są do tego specjalne materiały), inaczej płyny będą gromadzić się w pustkach zamiast wypełniać mur.

Wykonanie szczelnej wanny od wewnątrz jest możliwe. Do zalecenia konkretnych rozwiązań potrzebna jest "wizja lokalna" (folie + wylewka mogą się okazać niewystarczające). Proszę o kontakt na e-mail.

http://zdrowy-dom.wizytowka.pl

[ Ta wiadomość była edytowana przez: salbud dnia 2003-03-05 08:40 ]

chodzi tu przeciez takze o ochrone fundamentow a nie o "zatkanie" piwnicy od spodu.

A w jaki sposob osusza sie tereny w Holandii? Wlasnie drenazami. Trzeba do tego "dorobic" studzienke (2m3 wystarcza), zainstalowac mala pompke i sukcesywnie osuszac.

Wody opadowe nie sa tak grozne a i drenaz sobie z nimi poradzi. Drenaz ma zintensyfikowac i wlasciwie skierowac odprowadzanie wody spod scian budynku.

Dzięki za rady i pomysły, ale powiem szczerze że dostaje powoli kręćka i już zaczynam drżeć na myśl o wiosennych dzeszczach kilkodnowych. Może ktoś miał podobny problem i wyszedł z niego

Nie wiem na jakim etapie jeste z budową,jakie są grunty i jak zaizolowałeś ławę czy fundamenty.Zaczynając budowę pytałem wykonawce czy zapobiegawczo nie założyć drenażu wokół piwnicy. Ale oni się śmieli że na takim piachu nie ma co się bać, a ponad to uparli się żeby wewnętrzny mur piwnicy zrobić z pustaka pyłowego(zewn. betonowy) który nie może mieć kontaktu z wodą zalewową czy nawet z wilgocią bo po kilku latach zalewania może się poprostu rozsypywać.

Więc błędy jak widzisz były. Jeszcze w fazie projektowania architekt odradzał mi budowę piwnic bo mogą być kłpoty, ale ja się na nią uparłem. Teraz nigdy bym sie niezdecydował.

Ale w twoim przypadku może być wszystko OK.

Podobny problem w starym domu mojego papacia piwnica od wewnąt po pojawieniu się problemu była izolowana wodą szklaną jeśli dobrze pamiętam ( takie były technologie wtedy) drenaż jest zrobiony bardzo duży wokól domu i na całej działce na wiosne jest dość szybko sucho u sąsiadów błoto.

Woda w piwnicy mimo wszystko pojawia się jedyny skuteczny jak dotąd środek zaradczy to studzienka z pompą pływakową jak sięuzbiera to z automatu się wylewa.

no i potem dmuchawa i suszenie podłogi :sad:

gENERALNIE NA TERENACH O WYSOKIM POZIOMIE WOD GRUNTOWYCH( WYZEJ NIC 1,5 M ZALOZMY NIE MA SENSU KOPAC PIWNIC - KASA TO NIESAMOWITA A KLOPOTOW BEDZIE CO NIEMIARA- TAKIE GRUNTY TO SIE NA LAKI NADAJA A NIE NA PIWNICE

Tak jak mówisz -na laki!!!

ad. grzegorz63 Skoro jeszcze nie zacząłeś to się grubo zastanów, koszty zmian architektonicznych na papierze będą dużo mniejsze niż potem walka z wodą, Weż najlepiej fachowca, niech sprawdzi grunt pod kątem występowania poziomu wód gruntowych.

Ja to już chyba jestem na pozycji spalonej z tą piwnicą, choć zalewa mnie tylko podczas min.3-4 dniowych intensywnych opadach ale nie można wykluczyć iż moze padać co rok i jeszcze mocniej

Mam działkę na zboczu wzgórza z dość dużym spadkiem- około 10% (róznica wysokości terenu około 4 m na odcinku 40m). Zleciłem badania geotechniczne gruntu. W strefie do 2,8 m geolog nie nawiercił wody gruntowej. W strefie przypowierzchniowej (0,3-0,7 m) mam grunty spoiste- gliny piaszczyste z domieszką części organicznych; poniżej (do głębokości 1,5-2,2 m) mam gliny pylaste zwięzłe o konsystencji twardoplastycznej. Głębiej zalegają grunty sypkie- piaski średnie, średnio zagęszczone z domieszką drobnego rumoszu piaskowca. Podjąłem decyzję o częściowym podpiwniczeniu domu. Myślę, że w takich warunkach geologicznych zalewanie piwnicy mi nie grozi? Co o tym sądzicie szanowni forumowicze?

Jeżeli działka jest na zboczu to chyba możesz śmiało robić piwnicę, było by 100%-wo gdybyś miał gdzieś odprowadzić ewentualną wodę z drenażu, którym dla bezpieczeństwa opasał bym piwnicę

Pozdrawiam