Sp5es 21.05.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Czy ktoś ma jakieś receptury na preparaty do olejowania drewna ?Będę musiał zaimpregnowac większe ilości drewna ezgotycznego. Chodzi mi o impregnacje wyłącznie do celów konserwacyjnych.Nóż w kieszeni mi się otwiera, kiedy widzę ceny gotowych wyrobów, a pokost czy olej lniany kosztują ok 1-1,5 eur/kg dla ilości co prawda cysternowych, ale różnica jest porażająca Zawsze do ochrony stosowano pokost lniany (dziadkowie). Rozumiem, że to dalej ląduje w tych preparatach , lub sam olej lniany , który samoistnie utlenia się w czasie do pokostu. W domyśle przyjmuję, że obniża się lepkość takiego preparatu przeez dodatek rozpuszczalnika (?), a dawniej pokost się chyba podgrzewało, aby głębiej wnikał. Dla praeparatów stosowanych 2 etapowo,dla 2 etapu być może si stosuje woski. Macie jakieś pomysły ?Bo według mnie to nie może być nic złożonego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/54342-olejowanie-drewna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.05.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Użyj pokostu - zrobienie samemu oleju to trochę pirotechniczne zajęcie (czasem temperatura mikstury musi osiągnąć ponad 150 st. C). Masz Pokost. Dodaj do tego benzyny lakowej, terpentyny lub ksylenu (1 część na 8-12 części pokostu) i całość wymieszaj. Nakładaj pędzlem. Pamiętaj!!! Im więcej dodasz rozpuszczalnika tym głębiej olej wniknie, ale aby drewno było dobrze zaimpregnowane, będziesz musiał zrobić 3-4 powtórzenia. Na wierzch wosk lub pasta, albo jedno i drugie razem - wybór należy do Ciebie. P.S. Dla wzmocnienia siły nośnej możesz miksturę trzymać w gorącej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/54342-olejowanie-drewna/#findComment-1187737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts