nmaniek 22.05.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Przymierzam sie do po szpachlowania ścian i będę to robił pierwszy raz. Czy mogli byście mi dać jakieś rady? A mianowicie • jakie narzędzia polecacie• jak wykańczać kąty, rogi• jak nanosić warstwy – słyszałem ze pierwsza od dołu do góry a druga prostopadle do pierwszej • po jakim czasie nanosić kolejną warstwę • czy szlifować po każdej warstwie czy dopiero na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 22.05.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jakie masz nierównoci na cianach bo może lepiej położyć tynk gipsowy? Szpachlę kładzie się do ok 3 mm gruboci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.05.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Rozumiem ,że chodzi o gładź gipsową.Nakładać 3x krotnie, 3x krotnie szlifować.Dobrze mieć szpachlę , różne nazwy blichówka,żyletka, długośc ok 50 cm . Dobrze minimalnie zawinąć końcowe rogi, nie drapie narożnikiem.DO naroży sąspecjalne strugi do rapowania[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.05.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Ja szpachluję zawsze dwa razy (nie mylić z pukaniem listonosza) i dopiero szlifuję. Paca po dwóch pomieszczeniach ułoży się sama (zawinie rogi). Generalnie musisz dużo dotykać ścian (to co czuć pod dłonią będzie widać). Na rogi zewnętrzne kup kątowniki (w sklepie Ci doradzą). Na wewnętrzne nic.. Na wszelkie pęknięcie i rysy klej siatkę. Trzyj papierem na specjalnej pacy (jak dojdziesz do wprawy możesz przejśc na siatkę do tarcia). Generalnie proste to jak ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.05.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 przed szpachlowaniem jesli podloze jest "nowe", albo ogólnie slabe zagruntuj, po szpachlowaniu rowniez. jak do szpachlowania wybieresz twarda gladz, i bedzie duzo do szlifowania, to dobra maseczka i mozesz sobie ulzyc mechanicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 23.05.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 A do szlifowania narożników wewnętrznych wygodna jest tzw. kostka.MI to przypomina małą gąbkę pokrytą papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 przed szpachlowaniem jesli podloze jest "nowe", albo ogólnie slabe zagruntuj, po szpachlowaniu rowniez. jak do szpachlowania wybieresz twarda gladz, i bedzie duzo do szlifowania, to dobra maseczka i mozesz sobie ulzyc mechanicznie invx - dlaczego gruntowac dwa razy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 23.05.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 przed szpachlowaniem jesli podloze jest "nowe", albo ogólnie slabe zagruntuj, po szpachlowaniu rowniez. jak do szpachlowania wybieresz twarda gladz, i bedzie duzo do szlifowania, to dobra maseczka i mozesz sobie ulzyc mechanicznie invx - dlaczego gruntowac dwa razy ??? napisal przeciez ze jak kiepskie podloze po prosty moze sie odspoic szpachla i klopot a po szpachlowaniu -utwardza powierzchnie, mniej pije farby itp i jeszcze dodam od siebie: raczej unikajcie tanich gipsarow czy innych tego typu za 17zł za worek- osobiscie za najlepszy uwazam zwykly gips szpachlowy ok. 30zł/worek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.05.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 dzięki za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro150 23.05.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ja u siebie położyłem gładź na ok 300 m2 ściany . Wypracowana technika (trochę podpatrzona , zasłyszana i wyczytana - pod kątem dobrze zrobić ale się nie narobić ) :1. przetarcie tynku cem-wap papierem ściernym 80-100 celem pozbycia się luźnych ziaren piasku , które przy nakładaniu gładzi mogą bruździć2. zagruntować - wzmacnia podłoże i zapobiega szybkiemu wypijaniu wody z nałożonej pierwszej warstwy gładzi3. nakładać pierwszą warstwę gipsu dociskając pacę - po nałozeniu będzie wyczuwalna chropowatość tynku cem-wap 4. Po związaniu gipsu (nie robią się już odciski palca ale jest mokry ) nakładać drugą warstwę gipsu nieco już grubszą. Ruchy w miarę długie jak najmniej poprawiać nałożoną już warstwę.5. Po związaniu gipsu ale jeszcze mokry (j.w.) przetrzeć (zmoczyć) pacą z gąbką pas ok 1mb ściany od sufitu do podłogi i stalową pacą bez gipsu mocno dociskając przjechać kilka razy ścianę ścinając wszelkie nierówności wystające , natomiast mleczko gipsowe które zbierze się na pacy zatka mniejsze dziurki. Większe wgłebienia - nałożyć trochę świeżego gipsu. Ten punkt to całe klu programu , które zaoszczędza nam masę szlifowania . Po wyschnięciu robi się w miarę równa szklista powierzchnia.6. Przeszlifować lekko ścianę siateczką 100-120 wg potrzeby7. Odpylić , przejechać wszystko białą gotową masą akrylową szeroką pacą. Masa jest droga ale wychodzi jej niewiele u mnie ok 25 kg na 300 m28. Przeszlifować delikatnie siateczką 220 lub gąbka z drobnym papierem- operacja raczej kosmetyczna.9 Zagruntować rozcieńczonym 1 do 1 gruntem i można malowaćW ten sposób gdzie pierwszy pokój robiłem przez kilka dni nakładanie-schnięcie -szlifowanie i tak 2 razy + poprawki - efekt niezadawalajacy doszedłem do pokoju ok 50 m2 ścian w 2 dni gładziutkie ściany .Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 jaro 150 i też radzisz zeby kupować te droższe gipsary czy to nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 24.05.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Nie polecam Gipsico Namęczylimy się i wrócilimy do Doliny Nidy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro150 25.05.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Ja używałem Nida Gips Szpachlowy oraz Akryl Putz Śnieżka . Na temat innych nie wiem bo nie używałem. Z tych materiałów jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_D 05.06.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Cześć Pytanie do jaro150 i również do innych doświadczonych. Czy kładąc drugą warstwę gładzi bardzo trzeba przyciskać pacę?Ja za pierwszym i drugim razem dociskam mocno i w rezultacie warstwa nałożonej gładzi jest cieniutka - po szlifowaniu gdzieniegdzie prześwituje tynk - czy tak powinno być?. Jaką grubość powinna mieć warstwa gipsu?Zależy mi na uzyskaniu max informacji bo będę miał cały parter do robienia gładzi i wolałbym się dobrze przygotować.Narazie zrobiłem jeden pokój i strasznie sie narąbałem zwłaszcza przy zacieraniu, poniewaz Pani w sklepie powiedziała, że powinno sie zacierać siatką 220 i taką kupiłem (na szczęście było to małe pomieszczenie - ale ręce odpadały od zacierania). PozdrawiamPawelD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro150 06.06.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Druga warstwa gipsu musi być grubsza więc nie możesz mocno przyciskać - sam widzisz że tynk prześwituje - tak nie może być.Jeśli będziesz wykańczał gotową masą szpachlową tak jak ja to robiłem spokojnie możesz drugą warstwę szlifować siatką 80 , ewentualnie poprawić 120 , natomiast gotowa masa szpachlowa jest bardzo łatwa w obróbce i wtedy siatka 220 lub gąbka z drobniutkim papierem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_D 06.06.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Dzięki za odpowiedź, Jeszcze jedno pytanie odnośnie pacy z gąbką.W Castoramie widziałem packi z gumą, filcem i gąbkami o różnych grubościach - którą polecasz? PozdrawiamPawelD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nmaniek 08.06.2006 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Po nałożeniu trzeciej warstwy gdzie niegdzie są takie małe wybrzuszenia z tynkiem wapniowo-cementowym. To są stare ściany i do równości im naprawdę daleko. Czy zostawić to czy dalej męczyć i czy będzie to widać jak się pomaluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 08.06.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 ja nie uzywam pacy z gombka - dzis w sklepie sie zastanawialem- i zdecydowaem ze zostaje przy metodzie bez.... (tzn robie sama metalowa, kupilem tylko dluzsza tak z 0.5m) co do wybrzuszen - jak je teraz widac to po pomalowaniu na pewno bedzie.... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.08.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam, Po wyczynach tynkarzy zdecydowaliśmy się na gładzie gipsowe. Znajomy fachowiec przeszkolił mnie jak układać gips. Zaczynałem od przetarcia ścian papierem ściernym, żeby pozbyć się luźnych ziarenek piasku, potem było odpylanie i grutnowanie. Fachowiec polecił mi Nidę, ale ostrzegł że jest ciężka w obróbce a poza tym jest szara. Zmieniłem masę na Euromix. Układam gładź w technologii opisanej przez Jaro150, ale tutaj pojawia się problem. Podczas szlifowania defektów na drugiej warstwie mam wrażenie że druga warstwa Euromixa nie związała dobrze z pierwszą i pojawiają się "wżery", ktorych nie da się wygładzić, coś jak by gips osypywał się pod papierem ściernym. Nie wiem gdzie robię błąd? Znajomy fachowiec już mi nie może pomóc bo gipsuje ściany w Iralndii chrom`ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheetosi 22.07.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Ja u siebie położyłem gładź na ok 300 m2 ściany . Wypracowana technika (trochę podpatrzona , zasłyszana i wyczytana - pod kątem dobrze zrobić ale się nie narobić ) : 1. przetarcie tynku cem-wap papierem ściernym 80-100 celem pozbycia się luźnych ziaren piasku , które przy nakładaniu gładzi mogą bruździć 2. zagruntować - wzmacnia podłoże i zapobiega szybkiemu wypijaniu wody z nałożonej pierwszej warstwy gładzi 3. nakładać pierwszą warstwę gipsu dociskając pacę - po nałozeniu będzie wyczuwalna chropowatość tynku cem-wap 4. Po związaniu gipsu (nie robią się już odciski palca ale jest mokry ) nakładać drugą warstwę gipsu nieco już grubszą. Ruchy w miarę długie jak najmniej poprawiać nałożoną już warstwę. 5. Po związaniu gipsu ale jeszcze mokry (j.w.) przetrzeć (zmoczyć) pacą z gąbką pas ok 1mb ściany od sufitu do podłogi i stalową pacą bez gipsu mocno dociskając przjechać kilka razy ścianę ścinając wszelkie nierówności wystające , natomiast mleczko gipsowe które zbierze się na pacy zatka mniejsze dziurki. Większe wgłebienia - nałożyć trochę świeżego gipsu. Ten punkt to całe klu programu , które zaoszczędza nam masę szlifowania . Po wyschnięciu robi się w miarę równa szklista powierzchnia. 6. Przeszlifować lekko ścianę siateczką 100-120 wg potrzeby 7. Odpylić , przejechać wszystko białą gotową masą akrylową szeroką pacą. Masa jest droga ale wychodzi jej niewiele u mnie ok 25 kg na 300 m2 8. Przeszlifować delikatnie siateczką 220 lub gąbka z drobnym papierem- operacja raczej kosmetyczna. 9 Zagruntować rozcieńczonym 1 do 1 gruntem i można malować W ten sposób gdzie pierwszy pokój robiłem przez kilka dni nakładanie-schnięcie -szlifowanie i tak 2 razy + poprawki - efekt niezadawalajacy doszedłem do pokoju ok 50 m2 ścian w 2 dni gładziutkie ściany . Powodzenia ! Wiem ze odkopuje temat, ale mam pytanko do doswiadczonego kolegi. Mam chropowaty cementowy sufit i chce polozyc na nim gladz. Sciany zrobilem ladnie w jednym pomieszczeniu wiec postanowilem wziac sie za salon... Pytanko jest jedno: Mozna taki sufit robic na raty? Dzis 10 metrow, jutro kolejne 10 i tak do 40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts