Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie orientuję się w tynkach elewacyjnych , wiem że są mineralne, akrylowe, silokonowe , silikatowe..... czy mógłby krtoś jakoś je opisać , czym się różnią, jakie mają właściwości , jak przepuszczalne są dla pary wodnej , czy mogą być barwione w masie , czy malowane i jaką farbą wtedy ?

Dom z ceramiki , ociepliny styropianiem , na to siatka i klej , a teraz musze wybrać co dalej.... stosunek cena / właściwości też byłby dla mnie istotny

https://forum.murator.pl/topic/54352-tynki-elewacyjne-jakie-rodzaje-i-jakie-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci-maj%C4%85/

nie orientuję się w tynkach elewacyjnych , wiem że są mineralne, akrylowe, silokonowe , silikatowe..... czy mógłby krtoś jakoś je opisać , czym się różnią, jakie mają właściwości , jak przepuszczalne są dla pary wodnej , czy mogą być barwione w masie , czy malowane i jaką farbą wtedy ?

Dom z ceramiki , ociepliny styropianiem , na to siatka i klej , a teraz musze wybrać co dalej.... stosunek cena / właściwości też byłby dla mnie istotny

pawelurb

jezeli elita forum nie uzywa opcji szukaj to nie ma co sie wściekac na nowych i ich pouczać

pawelurb

jezeli elita forum nie uzywa opcji szukaj to nie ma co sie wściekac na nowych i ich pouczać

jeszcze nigdy nikomu nie doradziłem na forum żeby szukał.... zawsze choć temat znany , starałem się odpowiedzieć....więc nie czuję się winny , poprostu czytając posty , jakiś taki zament powstał mi w głowie i nie usystematyzowałem sobie tego tynkowego tematu :D

arylowy odpada - bez malowania powłoką silikonową się brudzi i nie "oddycha"

mineralny barwiony lub nie ( ograniczona ilośc kolorów) w miarę tani ale lepij go pokryć albo impregnatem silikonowym albo farbą silkonowa albo mikrosilkonową

silkoatowy - barwiony tak samo wytrzymały jak akryl ale większa dyfuzja pary wodnej

silikonowy jw

jezeli cenisz kasę to mineralny barwiony+farba silikonowa dobrej firmy ( sto caparol - ostatnio czytałem ze Sp5es dobrze wypowiadał się sia na temat alpolu ZPB Kaczmarek , nie znam tych firm ale mu wierzę na słowo

lub silkonowy firmy z średniej półki Weber ceresit etc

jak masz duzó kasy tynk silkonowy STO - wg mnie najlepszy i jak jeszcze cierpisz na nadmiar gotówk tynki mikrosilikonowy STO - nowośc 2006

mi wlasnie polecali ten krzemianowo - silikonowy ... to podobno lepsze od silikonowego ... nawet mi pokazywali jakies specjalistyczne zdjecia w powiekszeniu milion ... ktore podobno pokazywaly jaki to on jest super :o :o

na 300 m2 wychodzi ok 1000 drozej niz zwykly silikonowy ...

a powiedzcie jakie firmy do systemow tynkow warto brac pod uwage ...

ja na razie mam wyceny na Baumit, Weber i [Greinplast] ??

właśnie gadałem z dostawcą webera .. to on mowi ze sto, weber , baumit i cos jeszcze to jedna półka ... ciekawe ile w tym prawdy ...

Półka niekoniecznie, raczej jeden regał i zdecydowanie różne półki ;)

Cena w bardzo dużym stopniu zalezy od elementów systemu (siatka, narożniki, listwa startowa, ilość kołków, kleje). W ostatnim Muratorze jest porównanie poszczególnych systemów