Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę Was o radę, kupiłam gotowy projekt domu, niestety ma w planie mur 2-wastwowy, ja chce go postawić z ytonga 40 cm. Architekt mówi, ze nie trzeba zmieniać projektu, przperojektowywać ław i fundamentów.

Dodam ze w projekcie mur wraz z ociepleniem ma 36 cm.

Czy to prawda czy szukać innego architekta do wykonania zmian?

Witam

Nie szukaj innego architekta.

Teoretycznie można wyobrazic sobie sytuację, w której architek zmieni Ci teraz ścianę, na taka jaką sobie życzysz, pozmienia wymiary opisy itp. narobi sie jak głupi jednym słowem. otrzymasz pozwolenie na budowę na ten projekt. A po rozmowie z (....*) stwierdzisz że zbudujesz dom jednak z (...**) bo tak będzie (...***).

I co wtedy??? Aneks do projektu??? Zmina pozwolenia na budowę???? oczywiście, że nie... wpis do dziennika budowy wykonany przez kierownika o tym, że zmieniono materiał na inny, równierz spełniający normy itp... i koniec. Pozostaje jeszcze kwestia zmiany wymiarów zewnętrznych budynku, jednak z tego co wiem za te kilka centymetrów nikt Ci głowy nie urwie...

konkluzja... ja bym tych zmian nie nanosił w projekt oryginalny

*, majster, hurtownik, szwagier citeczny wuj, stryj z angli (niepotrzebne skreslic)

**, porotherm, beton komórkowy, styropian, bale drewniane itp

*** lepiej, taniej, rozsądniej, oszczędniej,modniej itp...niepotrzebne skreslic jak wyżej

:roll: Witam.Ja mam w projekcie ścianę jednowarstwową z YTONG i po uzgodnieniach z architektem adaptującym projekt,przyszłym kierownikiem budowy oraz tymi którzy wybudowali ścianę jednowarstwową myśląć,że nie będą musieli domu ocieplać, decyduję się na ścianę dwuwarstwową. Myślę,że powinnaś jednak lepiej zbudować w/g

oryg.projektu(będzie też taniej).

Pozdrawiam Bogusia :D