krzysztofh 22.05.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Czy po przekwitnięciu gałązki na których były kwiaty należy całkowicie obciąć czy tak jak zrobiłem przyciąć częściowo aby się rozkrzewiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 22.05.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witaj Ja wszystkie tawuły jakie mam przycinam częściowo. A na wiosnę to co zmarzło obcinam całkowicie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.05.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witaj Ja wszystkie tawuły jakie mam przycinam częściowo. A na wiosnę to co zmarzło obcinam całkowicie. pozdrawiam przycinasz jesienią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.05.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 NatkaB nie jesienią ale po przekwitnięciu, bo o tym pisał krzysztofh czyli w zależnoci od gatunku. Niektóre obcinam juz na początku lata a inne na końcu. Jest bardzo dużo odmian tawuł. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 23.05.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 NatkaB nie jesienią ale po przekwitnięciu, bo o tym pisał krzysztofh czyli w zależnoci od gatunku. Niektóre obcinam juz na początku lata a inne na końcu. Jest bardzo dużo odmian tawuł. pozdrawiam mam goldflame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.05.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Właśnie tą odmiane przycina się na wiosne przy samej ziemi, ponieważ kwitnie na tegorocznych przyrostach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 23.05.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Właśnie tą odmiane przycina się na wiosne przy samej ziemi, ponieważ kwitnie na tegorocznych przyrostach. dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.05.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Właśnie tą odmiane przycina się na wiosne przy samej ziemi, ponieważ kwitnie na tegorocznych przyrostach. a tawułke Arendsa? kiedy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benjamin 24.05.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Tawułka Arendsa to bylina - ścinasz jesienią przy sprzątaniu ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 24.05.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Na temat tawuł jest sporo w ostatnim "Działkowcu". Jak dobrze widziałam na zdjęciu to tawuła szara ma wąskie długie listki trochę przypominające akacjowe tylko delikatne takie w moim odczuciu lekko chimeryczne. Kwitnie wiosną kwiecień - maj na pędach zeszłorocznych (mam ją w ogrodzie już 4 rok) Ja obcinam przekwitłe gałązki do pojawiających się młodych przyrostów. Literatura zaleca skrócenie o 1/3. Wiosną bardzo mocno przycina się tawuły japońskie (mają różnokolorowe liście i kwiaty) one właśnie kwitną na tegorocznych pędach. Są to z reguły niskie krzaczki, często można je spotkać w miastach na rabatach przy ulicy. Jest prawdą, że odmian tawuł jest bardzo dużo ale generalnie jest tak jak piszę. Ja bym się nie martwiła jednokrotym złym cięciem, ostatecznie jeden raz nie będzie kwitła lub będzie kwitła mało. Ja ostatnio eksperymentowałam na hortensji którą posadziła moja mama. Nie ma już jej niestety a nie powiedziała mi jak ją ciąć, żeby było śmieszniej to nawet nie wiem jaki to gatunek. Połowę gałązek przycięłam dosyć mocno połowę zostawiłam. Będę widziała co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.05.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Tawułka Arendsa to bylina - ścinasz jesienią przy sprzątaniu ogrodu dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts