Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel jako główne paliwo w fex-ie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podstawowym paliwem dla Fex-a PLUS jest :

1. polana drewna suchego !!!

2. węgiel kamienny

Kazdy z tych paliwm może byc mieszane w proporcjach 50/50 z innym paliwem np drewno z trocinami, drewno z e zrąbami, drewno z weglem brunatnym itp. Można tez wymieszać drewno z węglem kamiennym :) - tu 5 udział mieszanki nie ma znaczenia.

Warto wspomniec że producent oferuje w zależności od rodzaju opału podstawowego (albo węgiel albo drewno) którego będzie się częsciej używało - rodzaj rusztu (gęstsze bądź rzadsze) rzadsze pod drewno są rusztem standardowym. Rodzaj założonego rusztu nie ma wpływu na cene kotła.

Najlepszym systemem grzania (ekonomia) jest stosowanie tych dwóch paliw. Paląc drewnem co kilka dni przepalamy węglem (też kilka dni) w ten sposób przedłuzamy życie kotła to raz - (spaliny z drewna kwasne z węgla alkaliczne) - powoduje to równowagę w kotle oraz przewodzie spalinowym (mniejsza korozja) - kolejnym argumentem za takim ogrzewaniem jest ekonomia drewno jest tańsze od węgla :)

W zwiazku z tym polecam posiadanie 1-2 tony węgla na sezon.

Twarogi napisz skąd pochodzisz - może z moich okolic służe pomocą i doradztwem

sebo8877

Dzięki za odpowiedzi.Pochodzę z Łomży .Pisałam wcześniej w wątku o ogrzewaniu domu 380 m.1-2 tony wegla na pewno nie wystarczą a drewna musiałabym miec 40m a nie mam gdzie tego składować..Właśnie wybieram sią na ogladanie pieca .Czy powinnam jeszcze oczyms pamiętac podczas kupowania fexa.

Pozdrawiam.

1. Jeśli kociołek stoi bokiem przy ścianie to trzeba koniecznie określić z jakiej strony mają być wyczystki (są z boku i można kupić wersje lewo i prawostronną). Jak źle okreslisz to będzie kłopot, albo wręcz niemożliwe czyszczenie kociołka.

2. Jaki wariant - czy z nadmuchem czy z wyciągiem.

Twarogi. Faktycznie nikomu nie wystarczy 1-2 t węgla. Takich cudów nie ma. No chyba żeby zamontować słynną turbinkę Kowalskiego, kilka elektromagnesów i parę innych bajerów. :D :D :D Tylko gdzie to porozmieszczać?

Może ja źle napisałem :oops: Oprócz drewna (suchego) spaliłem ponad dwie tony węgla. Końcówkę paliłem praktycznie sam węgiel, dlatego odpowiedziałem Ci że można.

Tak naprawdę jest to super kociołek.

Pozdrawiam, Heniek

Oglądałam dzisiaj piec.Sprzedawca namawiał mnie jednak na piec na groszek z podajnikiem z sokółki..Piec dwa razy droższy więc nie ma o czym mówić.Fex z wyciągiem czy z nadmuchem.?Sprzedawcy mówią żeby kupić z nadmuchem i ewentualnie jeśli będzie problem z paleniem to wtedy dokupić wyciąg(bo podobno nadmuch i tak musi być).Chcę piec 40 kw -będę ogrzewała około 300 m - w pozostałych pomieszczeniach zakręcę grzejniki.

:o Jeszcze jedno pytanie .dotyczące innego pieca .Mam dodatkowo piec na gaz z domgazu Marki (4-5lat)jego zużycie gazu to 6 m na godzinę.Był u nas hydraulik i powiedział że nie da się zmienić ustawień fabrycznych w piecu i że musi tyle zużywać gazu.Co można w nim zmienić?( a może hydraulik niebardzo się zna).

Nadmuch może być z wyciągiem, ale pytam: po co?

Janusz - jak to po co? Klient chce to trzeba sprzedać, nawet dwa nadmuchy i dwa wyciągi... a potem się pomyśli w co zainwestować te pieniądze... :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

PS. Sam się czasami dziwię jak mało trzeba załadować by zagrzać CWU a nawet zagotować kociołek... Janusz - czy sa jakieś pozytywne wieści na temat cen automatycznego palacza.

Rafałek ja też czekam na Palacza Automatycznego (w ten piątek ma byc - ale to już 3-ci piątek z rzędu) Ale jestem uspokojony i zapewniony że Palcz zatrudnienie u mnie dostanie :) - trzebabyłoby chyba zacząc produkcję palaczów dla Janusza :) Co ty na to???

Tylko jak się do tego zabrać :roll: :cry:

Twarogi - a napisz nam cos o przekroju Twojego komina, wysokości, materiale - i nie słuchaj "sprzedawcy bułek" że musi byc nadmuch przy wyciągu.

Wyciąg to wyciąg, nadmuch to nadmuch - obie rzeczy razem naprawdę są zbędne i niepotrzebne. Czy ten sprzedaca wspominał ci cos o czopuchu hybrydowym ????

Wg mnie najważniejszym aspektem przy wyborze kotła jest to by nie uzależniać się od jednego opału - ekogroszek, peletowce, miałowce są takim rozwiązaniem - co zrobic kiedy paliwo zacznie szaleć ceny pojdą w góre - palec w buzie i ryk.

W przypadku Fex-a tak jak juz tu wspominalismy paliwem może być praktycznie wszystko co sie pali w ekogroszku nie spalisz już np obierków po ziemniakach :o czy kartona po mleku - nie oszukujmy się takie rzeczy trafiały, trafiaja i będą trafiac do naszych kotłów c.o.

Jeżeli miałbym Ci coś doradzac to doradzam Fex-a z czopuchem hybrydowym (kocioł pracuje na wyciągu) dziś rozwiązanie dla coponiktórych instalatorów dziwne i zmyślne - zobaczymy co Ci sami intalatorzy powiedza za 3-5 lat.

Podejrzewam że nadmuch powoli kończy swoją karierę - My Polacy sporo małpujemy od EU - tam nadmuch praktycznie wypierany zostaje przez wyciąg.

Pozdrawiam Serdecznie i życze kompetentnego i obiektywnie patrzącego na produkt sprzedawcy - Zysk jest ważnym wskaźnikiem - ale zadowolony klient wydaje mi się dużo lepszym argumentem do dyskusji.

Sebo8877

twarogi, gdzie oglądałaś ten piec w Łomży? ktoś nimi handluje w tym pieknym mieście nad Narwią? może na Zjeździe?

Sokółka ma świetny piec ale na górne spalanie drewna, ten z podajnikiem to faza testów, nowość u nich (tak słyszałem).

Mieszkam pod Łomżą i od miesiąca też przymierzam się do obejrzenia FEX'a, tyle że w Suwałkach. Nawet budynek Ferrum już mam namierzony, ale czau nie było :( Mam nadzieję, że w czerwcu się w końcu tam wybiorę, jeśli nie to zostaje Ostrołęka, podobno mają tam FEX'a 30 bez wyciągu.

Jak na ten czas jestem zdecydowany na fex'a z hybrydą i automatycznym palaczem. Tak się zastanawiam nad paleniem w nim drewnem i ekoretem, chyba w proporcji 50/50, to raczej ruszta na spalanie drewna powinny chyba nie przeszkadzać...

Niestety w łomży fex-ów nie sprzedają ale za to w białymstoku mają super cenę.,Ostrołęka ma fexa na pokaz ale niestety nie są przedstawicielami bo im się to nie opłacało(ale mimo wszystko bardzo polecają) .Mój znajomy ma zamiar sprzedawać fexy .Zobaczymy.Idę zamówić fexa z czopuchem bez nadmuchu.

Palić zamierzam węgiel , drewno z przewagą drewna.Mają mi zamówić gęstszy ruszt.

Pozdrawiam Beata.