twarogi 22.05.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Czy węgiel może być głównym paliwem w fex-ie plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 22.05.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witam W DTR węgiel jest podany jako dodatkowe, ale naprawdę świetnie się spala. Ja w tym roku spaliłem ponad dwie tony (zabrakło suchego drewna, a mokrym palić nie mam zamiaru). Oczywiście nie mówimy o miale. Ja dawałem groszek (bez przedrostka eko ) Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 22.05.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 w najnowszych DTR-ach fexa węgiel jest juz paliwem podstawowym. Najlepiej pali sie orzech gdyz nie ma ryzyka zapychania palnika(mi przy groszku pare razy sie to zdarzylo). troche wiecej popiołu niz przy drewnie, ale dluzsza stalopalność ,żywotność kotła i brak ryzyka smoły w kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 23.05.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Podstawowym paliwem dla Fex-a PLUS jest : 1. polana drewna suchego !!! 2. węgiel kamienny Kazdy z tych paliwm może byc mieszane w proporcjach 50/50 z innym paliwem np drewno z trocinami, drewno z e zrąbami, drewno z weglem brunatnym itp. Można tez wymieszać drewno z węglem kamiennym - tu 5 udział mieszanki nie ma znaczenia. Warto wspomniec że producent oferuje w zależności od rodzaju opału podstawowego (albo węgiel albo drewno) którego będzie się częsciej używało - rodzaj rusztu (gęstsze bądź rzadsze) rzadsze pod drewno są rusztem standardowym. Rodzaj założonego rusztu nie ma wpływu na cene kotła. Najlepszym systemem grzania (ekonomia) jest stosowanie tych dwóch paliw. Paląc drewnem co kilka dni przepalamy węglem (też kilka dni) w ten sposób przedłuzamy życie kotła to raz - (spaliny z drewna kwasne z węgla alkaliczne) - powoduje to równowagę w kotle oraz przewodzie spalinowym (mniejsza korozja) - kolejnym argumentem za takim ogrzewaniem jest ekonomia drewno jest tańsze od węgla W zwiazku z tym polecam posiadanie 1-2 tony węgla na sezon. Twarogi napisz skąd pochodzisz - może z moich okolic służe pomocą i doradztwem sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.05.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Czy węgiel może być głównym paliwem w fex-ie plus. Pewnie trzeba będzie tylko dobrze wyregulowac gałęczki i może wentylator. najlepiej pytaj bezpośredniu Janussz'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twarogi 24.05.2006 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Dzięki za odpowiedzi.Pochodzę z Łomży .Pisałam wcześniej w wątku o ogrzewaniu domu 380 m.1-2 tony wegla na pewno nie wystarczą a drewna musiałabym miec 40m a nie mam gdzie tego składować..Właśnie wybieram sią na ogladanie pieca .Czy powinnam jeszcze oczyms pamiętac podczas kupowania fexa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 1. Jeśli kociołek stoi bokiem przy ścianie to trzeba koniecznie określić z jakiej strony mają być wyczystki (są z boku i można kupić wersje lewo i prawostronną). Jak źle okreslisz to będzie kłopot, albo wręcz niemożliwe czyszczenie kociołka.2. Jaki wariant - czy z nadmuchem czy z wyciągiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 24.05.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Twarogi. Faktycznie nikomu nie wystarczy 1-2 t węgla. Takich cudów nie ma. No chyba żeby zamontować słynną turbinkę Kowalskiego, kilka elektromagnesów i parę innych bajerów. Tylko gdzie to porozmieszczać? Może ja źle napisałem Oprócz drewna (suchego) spaliłem ponad dwie tony węgla. Końcówkę paliłem praktycznie sam węgiel, dlatego odpowiedziałem Ci że można. Tak naprawdę jest to super kociołek. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twarogi 24.05.2006 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Oglądałam dzisiaj piec.Sprzedawca namawiał mnie jednak na piec na groszek z podajnikiem z sokółki..Piec dwa razy droższy więc nie ma o czym mówić.Fex z wyciągiem czy z nadmuchem.?Sprzedawcy mówią żeby kupić z nadmuchem i ewentualnie jeśli będzie problem z paleniem to wtedy dokupić wyciąg(bo podobno nadmuch i tak musi być).Chcę piec 40 kw -będę ogrzewała około 300 m - w pozostałych pomieszczeniach zakręcę grzejniki. Jeszcze jedno pytanie .dotyczące innego pieca .Mam dodatkowo piec na gaz z domgazu Marki (4-5lat)jego zużycie gazu to 6 m na godzinę.Był u nas hydraulik i powiedział że nie da się zmienić ustawień fabrycznych w piecu i że musi tyle zużywać gazu.Co można w nim zmienić?( a może hydraulik niebardzo się zna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 24.05.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 lepszy fex z wyciagiem,pamietaj o lagodnych łukach przy połączeniu z kominem,trójnik 45 stopni a nie 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.05.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Twarogi,który to sprzedawca twierdzi, że nadmuch musi być przy wyciągu?Podaj miasto chociaż.Nadmuch może być z wyciągiem, ale pytam: po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.05.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Nadmuch może być z wyciągiem, ale pytam: po co? Janusz - jak to po co? Klient chce to trzeba sprzedać, nawet dwa nadmuchy i dwa wyciągi... a potem się pomyśli w co zainwestować te pieniądze... Pozdrawiam PS. Sam się czasami dziwię jak mało trzeba załadować by zagrzać CWU a nawet zagotować kociołek... Janusz - czy sa jakieś pozytywne wieści na temat cen automatycznego palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 25.05.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Jednego producenta mam na bieżąco. Drugi łachmyta robi ze mnie chyba kpiny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 25.05.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Rafałek ja też czekam na Palacza Automatycznego (w ten piątek ma byc - ale to już 3-ci piątek z rzędu) Ale jestem uspokojony i zapewniony że Palcz zatrudnienie u mnie dostanie - trzebabyłoby chyba zacząc produkcję palaczów dla Janusza Co ty na to??? Tylko jak się do tego zabrać Twarogi - a napisz nam cos o przekroju Twojego komina, wysokości, materiale - i nie słuchaj "sprzedawcy bułek" że musi byc nadmuch przy wyciągu. Wyciąg to wyciąg, nadmuch to nadmuch - obie rzeczy razem naprawdę są zbędne i niepotrzebne. Czy ten sprzedaca wspominał ci cos o czopuchu hybrydowym ???? Wg mnie najważniejszym aspektem przy wyborze kotła jest to by nie uzależniać się od jednego opału - ekogroszek, peletowce, miałowce są takim rozwiązaniem - co zrobic kiedy paliwo zacznie szaleć ceny pojdą w góre - palec w buzie i ryk. W przypadku Fex-a tak jak juz tu wspominalismy paliwem może być praktycznie wszystko co sie pali w ekogroszku nie spalisz już np obierków po ziemniakach czy kartona po mleku - nie oszukujmy się takie rzeczy trafiały, trafiaja i będą trafiac do naszych kotłów c.o. Jeżeli miałbym Ci coś doradzac to doradzam Fex-a z czopuchem hybrydowym (kocioł pracuje na wyciągu) dziś rozwiązanie dla coponiktórych instalatorów dziwne i zmyślne - zobaczymy co Ci sami intalatorzy powiedza za 3-5 lat. Podejrzewam że nadmuch powoli kończy swoją karierę - My Polacy sporo małpujemy od EU - tam nadmuch praktycznie wypierany zostaje przez wyciąg. Pozdrawiam Serdecznie i życze kompetentnego i obiektywnie patrzącego na produkt sprzedawcy - Zysk jest ważnym wskaźnikiem - ale zadowolony klient wydaje mi się dużo lepszym argumentem do dyskusji. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 26.05.2006 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 twarogi, gdzie oglądałaś ten piec w Łomży? ktoś nimi handluje w tym pieknym mieście nad Narwią? może na Zjeździe? Sokółka ma świetny piec ale na górne spalanie drewna, ten z podajnikiem to faza testów, nowość u nich (tak słyszałem). Mieszkam pod Łomżą i od miesiąca też przymierzam się do obejrzenia FEX'a, tyle że w Suwałkach. Nawet budynek Ferrum już mam namierzony, ale czau nie było Mam nadzieję, że w czerwcu się w końcu tam wybiorę, jeśli nie to zostaje Ostrołęka, podobno mają tam FEX'a 30 bez wyciągu. Jak na ten czas jestem zdecydowany na fex'a z hybrydą i automatycznym palaczem. Tak się zastanawiam nad paleniem w nim drewnem i ekoretem, chyba w proporcji 50/50, to raczej ruszta na spalanie drewna powinny chyba nie przeszkadzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twarogi 29.05.2006 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Niestety w łomży fex-ów nie sprzedają ale za to w białymstoku mają super cenę.,Ostrołęka ma fexa na pokaz ale niestety nie są przedstawicielami bo im się to nie opłacało(ale mimo wszystko bardzo polecają) .Mój znajomy ma zamiar sprzedawać fexy .Zobaczymy.Idę zamówić fexa z czopuchem bez nadmuchu.Palić zamierzam węgiel , drewno z przewagą drewna.Mają mi zamówić gęstszy ruszt.Pozdrawiam Beata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 29.05.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 twarogi - jak to ta super cena ??? A drugie pytanie po co kocił z nadmuchem i czopuchem hybrydowym ??? Albo Albo. Wybór kotła bez niczego (albo nadmuch albo wyciąg) - to wg mnie błąd Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 29.05.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 dzięki twarogi za informacje, powiedz, w którym miejscu w Białymstoku mają te super ceny... co do nadmuchu/wyciągu to popieram w całej rozciągłości, że czopuch hybrydowy to podstawa pozdrawiam, DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twarogi 29.05.2006 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Białystok firma Termosan ul Wysockiego 69.Na stronie ekokotły fex są podani wszyscy dystrybutorzy.Producent pieca(suwałki) życzył sobie prawie 1000 zł więcej za piec niż przedstawiciel.Pozdrawiam.beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twarogi 29.05.2006 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Sebo nie rozumiem .Przecież zamówiłam piec z czopuchem hybrydowym czy powinnam jeszcze coś domawiać ?Z poprzednich postów zrozumiałam że czopuch hybrydowy to właśnie wyciąg. pozdrawiam. beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts