mieczyk 03.03.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 ha, dotarł do mnie fex 30 Plus H! i tyle radości.. w czasie wizyty w Suwałkach okazało się, że mój kocioł był gotowy na 6 października, a dostałem go 28 lutego, no dobre i to.. niestety niekompletny, ale sterowanie ma dojechać.. kontakt z ferrum nadal ciężki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 03.03.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 narazie nikt ze starej gwardii się nie odzywa. mieczyk, kiedy planujesz pierwsze odpalenie swojego 30H? Jak się kontaktujesz z Ferrum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 03.03.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 planuję na maj, wszytko uzależnione od tego, czy ferrum mnie nie zawiedzie.. poprzednio planowałem na wrzesień-październik, a mój kocioł poszedł w Polskę z ferrum czasami uda się zamailować, cudem dodzwonić, jednak najpewniejsze jest odwiedzenie ich w Suwałkach, co w marcu planuję uczynić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.03.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 cześć gwardia Co Was trapi z tymi gałkami?? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 04.03.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 tak w ogóle, to ile masz Jacek tych gałek? u mnie są dwie górne; widziałem na różnych zdjęciach, że ich ilość "ewaluowała" Seba, na Tobie, jak na Zawiszy normalnie można polegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.03.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 tak w ogóle, to ile masz Jacek tych gałek? u mnie są dwie górne; widziałem na różnych zdjęciach, że ich ilość "ewaluowała" Seba, na Tobie, jak na Zawiszy normalnie można polegać Dzieki:) CO do gałek - pierwsza od czopuch na półowe - druga ta dostarcza powietrze do komory - tego powietrza ma być tyle by go nie zabrakło - za dużo wszystko spali się w komorze - tak więc proponuje delikatnie i ujmować. Do czasu była 1-na ale w przypdku złych ciągów kominowych samo powietrze pod ruszt nie wystarczało -tak więc wprowadzono gałkę z powietrzem do komory. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 04.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 dzięki Seba, chciałbym mieć już na głowie problem regulacji gałek... byłoby już prawie z górki a ten Janussz to jeszcze bywa na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.03.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 ja u siebie na kotle mam dwie gałki.Jedna ta pierwsza stojąc przodem do kotła, to regulator powietrza pierwotnego, a druga regulator powietrza wtórnego. sebo, w jakim położeniu powinny one się znajdować?Zamierzam palić raz drewnem, a raz węglem.Czy do tych paliw sa różne ustawienia gałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyk 04.03.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 "CO do gałek - pierwsza od czopuch na półowe - druga ta dostarcza powietrze do komory - tego powietrza ma być tyle by go nie zabrakło - za dużo wszystko spali się w komorze - tak więc proponuje delikatnie i ujmować." a tak sobie zacytowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 05.03.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 mieczyk, znów pogadamy sobie we dwóch. Nie wiem, czy można układać drewno wzdłuż w komorze załadowczej.Uciążliwe jest cięcie drewna na małe odcinki i układanie je w poprzek. Myślałem, żeby ciąć kawałki na długość ok. 70 cm, bo w takiej długości wchodzi do komory w 30H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 15.03.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 ponownie odświeżam wątek. No, to dzisiaj wreszcie odpaliłem swojego FEX-a 30H. Narazie jestem mile zaskoczony jego działaniem, bo obawiałem się o mój komin. Trochę za mała wysokość, ale i tak na grawitacji bardzo dobrze hula nie mówiąc o hybrydzie. Poddasze jeszcze całkowicie niezamknięte, ale i tak w domu zrobiło się przyjemnie ciepło. No i podłogówka też złapała temp. Tylko nie mogłem uzyskać temp. zadanej - 65 stopni. Uzyskałem narazie 60 stopni. Może przyczyną jest pierwsze palenie, nie wygrzany budynek, no i podłogówka - duża bezwładność. Paliłem suchą sosną, ale myślę żeby przejść na węgiel kamienny. Mokre drewno kupuję po 120 zł/m3 trzeba porąbać, ułożyć, wysuszyć. Nie wiem dokładnie po ile jest węgiel. Ale, na węglu powinno wyjść taniej, a i ze stałopalnością lepiej. Może podzielicie się aktualnymi wrażeniami z palenia węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 ... Nie wiem, czy można układać drewno wzdłuż w komorze załadowczej... można... Uzyskałem narazie 60 stopni. Może przyczyną jest pierwsze palenie, nie wygrzany budynek, no i podłogówka - duża bezwładność... winna jest temperatura na zewnątrz (plusowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 15.03.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 brzoza napisał:winna jest temperatura na zewnątrz (plusowa) a możesz wyjaśnić czemu to tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 ciąg kominowy spowodowany jest różnicą gęstości zimnego powietrza zewnętrznego i goracych spalin wewnątrz komina słabnie przy małej róznicy temperatur rośnie gdy róznica jest duza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 16.03.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 też słyszałem o tym ciągu i rzeczywiście to może być przyczyną. Nikt z użytkowników FEX-a się nie odezwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 20.03.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witam. W nowym domu mocno nastawiam się na prąd ale... taki naiwny to ja nie jestem, mam dużą powierzchnię i boję się że w przyszłości może być różnie z cenami energii więc postanowiłem do instalacji dorzucić tani piec na "wszystko". Właśnie znalazłem w jednym składzie budowlanym piec Fex Plus wyprodukowany w.... 2003 r. który stoi sobie i czeka na klienta od 3 lat. Sprzedawca powiedział, że ludzie patrzą na ten piec i wybierają inne bo ładniej wykonane Przypomniałem sobie że coś o tych piecach czytałem na forum i zagadnąłem o cenę. Po małym targu cena stanęła na 3070 zł. Więc pytam czy to aby nie jakaś podróbka??? Ma tabliczkę znamionową z nazwą producenta Ferrum, moc 20 kW, trzy gałki na górze pieca przed wentylatorem w którym jest sterownik. Kolor ma niebieski a jak się zajrzy do środka to widać okrągły palnik. Więc jak? Brać go??? Może on właśnie na mnie sobie czekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahani 20.03.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Właśnie znalazłem w jednym składzie budowlanym piec Fex Plus wyprodukowany w.... 2003 r. który stoi sobie i czeka na klienta od 3 lat. Może mają jeszcze jeden? Gdybyś się nie zdecydował, daj znać gdzie go można znaleźć Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 21.03.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 No i zdecydowałem się. Jest juz zarezerwowany Jahani, zapytam o jeszcze jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Czy ktoś z użytkowników FEX-a mi pomoże?Od niedawna palę w swoim kociołku-FEX-30H suchą sosną.Dom jescze nie wygrzany.Na kotle temp. ustawiona na 70 stopni, pompa na 66 stopni.Kocioł uzyskuje temp. 75 stopni, ale też spada do 58 i tak cały czas.Martwi mnie, że temp. spalin na czopuchu nie może przekroczyć 100 stopni.Wacha się między 80 a 110 stopni max.Przepustnicę mam cały czas otwartą na maksa i ten rygielek od przepustnicy powinien znajdować się po środku tego grzebienia i wtedy przepustnica jest całkowicie otwarta. Tak?Ta gałka przy czopuchu wykręcona prawie na max, a ta przy komorze zakręcona całkowicie - bo opał mam suchy.Ktoś coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 22.03.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 WitamNie bardzo mogę pomóc z wyciągiem. Sam mam z nadmuchem.Dziwi mnie tylko to, że nie możesz osiągnąć temperatury. Moim zdaniem albo paliwo nie jest tak suche jak piszesz, albo coś z regulacją. Żar powinien być przynajmniej do wysokości palnika i po chwili powinno huczeć aż do osiągnięcia temperatury. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts