Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel jako główne paliwo w fex-ie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

planuję na maj, wszytko uzależnione od tego, czy ferrum mnie nie zawiedzie..

poprzednio planowałem na wrzesień-październik, a mój kocioł poszedł w Polskę :(

z ferrum czasami uda się zamailować, cudem dodzwonić, jednak najpewniejsze jest odwiedzenie ich w Suwałkach, co w marcu planuję uczynić..

tak w ogóle, to ile masz Jacek tych gałek? u mnie są dwie górne;

widziałem na różnych zdjęciach, że ich ilość "ewaluowała"

Seba, na Tobie, jak na Zawiszy normalnie można polegać :)

Dzieki:)

CO do gałek - pierwsza od czopuch na półowe - druga ta dostarcza powietrze do komory - tego powietrza ma być tyle by go nie zabrakło - za dużo wszystko spali się w komorze - tak więc proponuje delikatnie i ujmować.

Do czasu była 1-na ale w przypdku złych ciągów kominowych samo powietrze pod ruszt nie wystarczało -tak więc wprowadzono gałkę z powietrzem do komory.

sebo8877

ja u siebie na kotle mam dwie gałki.

Jedna ta pierwsza stojąc przodem do kotła, to regulator powietrza pierwotnego, a druga regulator powietrza wtórnego.

sebo, w jakim położeniu powinny one się znajdować?

Zamierzam palić raz drewnem, a raz węglem.

Czy do tych paliw sa różne ustawienia gałek?

• 2 weeks później...

ponownie odświeżam wątek. :D

No, to dzisiaj wreszcie odpaliłem swojego FEX-a 30H.

Narazie jestem mile zaskoczony jego działaniem, bo obawiałem się o mój komin.

Trochę za mała wysokość, ale i tak na grawitacji bardzo dobrze hula nie mówiąc o hybrydzie.

Poddasze jeszcze całkowicie niezamknięte, ale i tak w domu zrobiło się przyjemnie ciepło. No i podłogówka też złapała temp.

Tylko nie mogłem uzyskać temp. zadanej - 65 stopni.

Uzyskałem narazie 60 stopni. Może przyczyną jest pierwsze palenie, nie wygrzany budynek, no i podłogówka - duża bezwładność.

Paliłem suchą sosną, ale myślę żeby przejść na węgiel kamienny.

Mokre drewno kupuję po 120 zł/m3 trzeba porąbać, ułożyć, wysuszyć.

Nie wiem dokładnie po ile jest węgiel.

Ale, na węglu powinno wyjść taniej, a i ze stałopalnością lepiej.

Może podzielicie się aktualnymi wrażeniami z palenia węglem.

... Nie wiem, czy można układać drewno wzdłuż w komorze załadowczej...

można

... Uzyskałem narazie 60 stopni. Może przyczyną jest pierwsze palenie, nie wygrzany budynek, no i podłogówka - duża bezwładność...

winna jest temperatura na zewnątrz (plusowa)

Witam.

W nowym domu mocno nastawiam się na prąd ale... taki naiwny to ja nie jestem, mam dużą powierzchnię i boję się że w przyszłości może być różnie z cenami energii więc postanowiłem do instalacji dorzucić tani piec na "wszystko".

Właśnie znalazłem w jednym składzie budowlanym piec Fex Plus wyprodukowany w.... 2003 r. :o który stoi sobie i czeka na klienta od 3 lat. Sprzedawca powiedział, że ludzie patrzą na ten piec i wybierają inne bo ładniej wykonane :D

Przypomniałem sobie że coś o tych piecach czytałem na forum i zagadnąłem o cenę. Po małym targu cena stanęła na 3070 zł. Więc pytam czy to aby nie jakaś podróbka??? Ma tabliczkę znamionową z nazwą producenta Ferrum, moc 20 kW, trzy gałki na górze pieca przed wentylatorem w którym jest sterownik. Kolor ma niebieski a jak się zajrzy do środka to widać okrągły palnik.

Więc jak? Brać go??? Może on właśnie na mnie sobie czekał :D

Czy ktoś z użytkowników FEX-a mi pomoże?

Od niedawna palę w swoim kociołku-FEX-30H suchą sosną.

Dom jescze nie wygrzany.

Na kotle temp. ustawiona na 70 stopni, pompa na 66 stopni.

Kocioł uzyskuje temp. 75 stopni, ale też spada do 58 i tak cały czas.

Martwi mnie, że temp. spalin na czopuchu nie może przekroczyć 100 stopni.

Wacha się między 80 a 110 stopni max.

Przepustnicę mam cały czas otwartą na maksa i ten rygielek od przepustnicy powinien znajdować się po środku tego grzebienia i wtedy przepustnica jest całkowicie otwarta. Tak?

Ta gałka przy czopuchu wykręcona prawie na max, a ta przy komorze zakręcona całkowicie - bo opał mam suchy.

Ktoś coś pomoże?

Witam

Nie bardzo mogę pomóc z wyciągiem. Sam mam z nadmuchem.

Dziwi mnie tylko to, że nie możesz osiągnąć temperatury. Moim zdaniem albo paliwo nie jest tak suche jak piszesz, albo coś z regulacją. Żar powinien być przynajmniej do wysokości palnika i po chwili powinno huczeć aż do osiągnięcia temperatury.

Pozdrawiam, Heniek