Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel jako główne paliwo w fex-ie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Białystok firma Termosan ul Wysockiego 69.Na stronie ekokotły fex są podani wszyscy dystrybutorzy.Producent pieca(suwałki) życzył sobie prawie 1000 zł więcej za piec niż przedstawiciel.

Pozdrawiam.

beata

Tutaj musiało nastąpić albo fatalne nieporozumienie, albo jest to podróba, gdyż i takie chece się zdażają.

Jednak stawiam na nieporozumienie.

Białystok firma Termosan ul Wysockiego 69.Na stronie ekokotły fex są podani wszyscy dystrybutorzy.Producent pieca(suwałki) życzył sobie prawie 1000 zł więcej za piec niż przedstawiciel.

Pozdrawiam.

beata

Tutaj musiało nastąpić albo fatalne nieporozumienie, albo jest to podróba, gdyż i takie chece się zdażają.

Jednak stawiam na nieporozumienie.

ciekawe jak wygląda wyposażenie pieca od producenta i pieca od dystrybutora?!?

Są można powiedzieć trzy(cztery) wersje.

"Góły", czyli tradycyjny kocioł bez sterowania, nadmuchów, wyciągów.

Z nadmuchem.

Z wyciągiem.

No i jak sobie ktoś uprze się straszliwie, to: nadmuch, wyciąg.

Chcesz wiedzieć więcej, to kliknij w stopkę(czerwoną na samym dole), bo tutaj nie miejsce na takie sprawy :lol:

Ekogroszek dobry-do retorty. Sorki, ale retorta.

Jeżeli już, to pół na pół z czymś grubszym.

Przepraszam, byłem nieprecyzyjny, oczywiście, że pół na pół z drewnem planuję, tylko tak boję się, czy mimo wszystko ten cały groszek nie będzie się przesypywał, czy ruszta gęste będą na tyle gęste, że będzie w porządku?

W ekogroszku, czy chcesz tego czy nie jest zawsze trochę miału, a więc musi się coś przesypać, z tym, że jeżeli nie będzie się za dużo podczas palenia mieszać w palenisku i z aptekarską dokładnością obserwować: przesypało się czy nie?, to nawet na szerszym ruszcie będzie wszystko oki, niezależnie od typu kotła. To co się przesypie w dużej mierze dopali się w popielniku przecież. Zawsze są straty wynoszące ułamek procenta na niepełne spalanie. Na ruszcie tworzy się zazwyczaj warstwa szlaki(żużla), która zapobiega przesypywaniu się drobnego opału.

Śmieszą mnie czasami lamenty użytkowników, że w popielniku znalazło się trochę niedopalonego węgla.

Ten niby niedopalony węgiel, to sam balast. Prościej- popiół wyglądajacy jak niespalony węgiel.

Można dla swojego spokoju to przesiać i ponownie spalić. Spróbować spalić. Nawet jeżeli to zacznie sie palić, to efekt energetyczny marniutki, gdyż jak powiedziałem wyżej. To tylko przypomina swoim wyglądem niespalony węgiel.

Sebo nie rozumiem .Przecież zamówiłam piec z czopuchem hybrydowym czy powinnam jeszcze coś domawiać ?Z poprzednich postów zrozumiałam że czopuch hybrydowy to właśnie wyciąg. :roll:

pozdrawiam.

beata

Beata i dobrze zrobiłaś

Powinnaś otrzymać kocioł + Czopuch hybrydowy + Automatycznego Palacza

Powiem że 1000 zł różnicy to naprawdę jakieś nieporozumienie - sam dystrybuuje te kotły (jestem a raczej zaczynam być przedstwaicielem) ale 1000 zł taniej niż u producenta ???

twarogi a bierzesz u nich też resztę asortymentu (rury, zasobnik, grzejniki???) jeżeli tak to cena - 1000 od producenta jest możliwa dobili na czyms innym :)

Co do czopucha hybrydowego - dobrze zrozumiałaś - jeżeli jednak zamówienie będzie określone jako kocioł + czopuch - możesz zostać pozbawiona elektroniki (która steruje m.in pompą obiegową, utrzymuje temp itd) Nr zamówienia powinien po mocy max 20 czy 30 miec dodatkowo literke H np Fex-Plus 30H - wtedy masz 100% pewność że trafi do Ciebie wszystko.

Określiłas rodzaj rusztu??? Stronę wyczystek ??? Miejsce montażu drzwiczek załadowczych??? Kąt czopucha??? - standardowy tak się może zdarzyć że się nie zmieści :o :o (jeżeli masz podwyższenie pod kocioł a dodatkowo niskie pomieszczenie kotłowni ??? - czy o to zapytał sprzedawca??

Sebo8877

Wiem skąd się wzięła różnica 1000zł w cenie kotła.

Każdy kocioł "goły", czyli bez elektroniki, nawiewu, wyciągu(hybrydy) jest tańszy. To chyba zrozumiałe.

Cena kotła z hybrydą i automatycznym palaczem jest dokładnie o 1000zł wyższa od ceny kotła "gołego".

I po sprawie :lol: .

Cenowej oczywiście.

Wiem skąd się wzięła różnica 1000zł w cenie kotła.

Każdy kocioł "goły", czyli bez elektroniki, nawiewu, wyciągu(hybrydy) jest tańszy. To chyba zrozumiałe.

Cena kotła z hybrydą i automatycznym palaczem jest dokładnie o 1000zł wyższa od ceny kotła "gołego".

I po sprawie :lol: .

Cenowej oczywiście.

tak to wyglądało od początku, ale poczekajmy, może Beata się odezwie i utwierdzi nas w tym :)

ojoj ta różnica w cenie bardzo was zbulwesowała.Producent proponował mi kocioł z czopuchem i elektroniką za 5853(z dmuchawą 5313), natomiast dystrybutor z czpuchem odpowie mi jutro(powiedział że doliczy hybrydę odliczy nadmuch), z nadmuchem i sterownikiem 4400.Nic więcej nie zamawiałam, a cena niezła.Chociaż z tego co wyczytałam niektórzy mają jeszcze lepsze ceny.

ojoj ta różnica w cenie bardzo was zbulwesowała.Producent proponował mi kocioł z czopuchem i elektroniką za 5853(z dmuchawą 5313), natomiast dystrybutor z czpuchem odpowie mi jutro(powiedział że doliczy hybrydę odliczy nadmuch), z nadmuchem i sterownikiem 4400.Nic więcej nie zamawiałam, a cena niezła.Chociaż z tego co wyczytałam niektórzy mają jeszcze lepsze ceny.

...zakręciło mi się w głowie... :)

• 1 month później...

no i jak twarogi u Ciebie z tym zakupem? udał się?