Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel jako główne paliwo w fex-ie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę się zdenerwowałam chociaz mam nadzieję że nie spełnią się wasze czarne scenariusze.Piec ma mi przywiźć producent.

Mam inne ptynie znalazłam producenta brykietu drzwnego. i zastanawiam się jak się będzie palił .Lepiej niż drewno a może lepiej niż węgiel.Mam zamiar palić paliwem mieszanym.Czy ktoś używa brykietu do fexa?(cena za tonę od 250 do 300 zł

witam

wpłaciłem dzis zaliczke na fexa 30. przyjedzie w końcówce wrzesnia.

mam pytanie, ile może kosztować "wpięcie" kotła do istniejącej instalacji ( przycięcie i przekierowanie kilki rurek od pieca elektrycznego z którego rezygnuję, do fexa, wywiercenie otworów w stropie by umocować naczynie na poddaszu, połączenie czopucha z kominem)?

• 1 month później...
Trochę się zdenerwowałam chociaz mam nadzieję że nie spełnią się wasze czarne scenariusze.Piec ma mi przywiźć producent.

Mam inne ptynie znalazłam producenta brykietu drzwnego. i zastanawiam się jak się będzie palił .Lepiej niż drewno a może lepiej niż węgiel.Mam zamiar palić paliwem mieszanym.Czy ktoś używa brykietu do fexa?(cena za tonę od 250 do 300 zł

Patrz nie doczytałem tego o brykiecie - za tš cenę bierz w ciemno (u nas jakieœ 350-400/t).

Pali sie super - znacznie dłużej niz drewno choc przy duzym cišgu kominowym może sie sam rozpalać. Daje bardzo mało popiołu. U mnie na 30kW fexa wytrzymało kjakies 18-20 godz. Choć jakbym bardziej ułożył opał myœlę że spokojnie do 24 by doszedł.

• 2 weeks później...

Własnie zaczynamy montowac piec.Hydraulik powiedział że nie ma potrzeby montowania dodatkowych zaworów np. mieszających.Przeczytał dtr-ke i niektóre komentarze z forum.Czy w dtr-ce są zawarte wszystkie wymagania czy może macie jeszcze inne pomysły polepszjace pracę kotła.Na co mam zwrócic uwage.Dzieki za wszystkie rady.

pozdrawiam

Beata.

No tak, tylko zawór mieszający to koszt około 1000 zł.A tej chwili chyba nie mogę sobie na to pozwolić.Czy jeśli nie bęę miała zaworu mieszającego to nie będę miała w każdej chwili ciepłej wody?Czy zawór mieszający mozna zamontować np za rok.?

prosty zawór mieszający 3 drogowy kosztuje około 250 - 300 zł. i spełni swoje zadanie , kocioł będzie pracował w optumalnej temperaturze , trzeba tylko przed i za takim zaworem zamontować na rurze termometry przylgowe żeby można było wyregulować ten zawór i temperaturę.

A przygotowane CWU , może nie mieć nic wspólnego z zaworem, ja mam np. 2 pompy , jedną do CO druga do CWU , kocioł działa z priorytetem CWU , najpierw grzeje wodę , w zasobniku jest czujnik , i jak nagrzeje ciepłą wode to wyłącza jedną pompę a włącza tą od CO i grzeje instalację , więc obiegi CO i CWU są niejako oddzielne.

• 1 month później...

W końcu jestem szczęśliwym uzytkownikiem pieca fex.Na razie rewelacja.Przyjemność palenia, tanio ciepło.Nie to co gaz , albo piec na wegiel(marki dom-gaz).Muszę wyregulować tylko gałkami , bo trochę dymu widać z komina.Nie wiem jak wychwalać ten piec bo słów brak.Dom 360 m a momentalnie nagrzewają się kaloryfery(żeliwne -500 l wody-piec 40 kw)wrzucam kilka szczap drewna w a domu ciepło, woda ciepła.

Dzięki za doradztwo.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Kupiłm dzisiaj troszkę brykietu drzewnego, załadowałam fexa a z komina przy otwartej klapie popielnika dym na pół osiedla(a chwaliłam się sąsiadom że z mojego pieca dym nie leci.)Próbowałam z mężem wyregulować żółtymi gałkami ale nie było efektów.Tak na prawde to trochę dymu było cały czas przy paleniu drewnem i weglem ale brykiet dymi strasznie.Zastanawiam sie czy jeżeli rozpalam drewnem a na noc dorzucam wegiel, to czy za każdym razem powinna regulować dopływ powietrza.A może przyczyna jest jeszcze inna.Prosze o radę.

Pozdrawiam

Beata.