pattaya 22.05.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Zostało mi sporo drewna impregnowanego ciśnieniowo z więźby.Zrobię z tego taras.Ścianki wymurowane z bloczków już są.Na to folia 0,8 potem legary 6cm grube i oheblowane dechy 5cm.Czy legary powinienem czymś jeszcze pomalować?Czy impregnacja ciśnieniowa wystarczy?Zaimpregnowane są na całej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.05.2006 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Nie ma żadnego fachowca od drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 23.05.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Fachowcem od drewna nie jestem, ale mam dom drewniany Zaimpregnuj koniecznie. Więźba jest przecież przykrywana, folią i dachówką lub pełnym deskowaniem, papą i blachodachówką. Proponuję ponowną impregnację, szczególnie w miejscach przecięć legarów. Drewno na mój dom było zaimpregnowane ciśnieniowo a i tak je impregnowałam dodatkowo. Po co masz za jakiś czas wymieniać legary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.05.2006 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Dzięki Funiu za odzew. Tylko jeden fachowiec od drewna odezwał się na priv,za co dziękuję. Czemu zawsze gdy zadam konkretne pytanie jest zero odpowiedzi???? A na idiotyzmy w stylu : -"Z czego budować?" -"Co lepsze...?" -"Nogi mi śmierdzą -pomocy!!" jest mnóstwo "fachowych" wypowiedzi? Chyba to forum schodzi na psy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.05.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Dzięki Funiu za odzew. Tylko jeden fachowiec od drewna odezwał się na priv,za co dziękuję. Czemu zawsze gdy zadam konkretne pytanie jest zero odpowiedzi???? A na idiotyzmy w stylu : -"Z czego budować?" -"Co lepsze...?" -"Nogi mi śmierdzą -pomocy!!" jest mnóstwo "fachowych" wypowiedzi? Chyba to forum schodzi na psy. No nie bądźże Chłopaku rozczarowany ... ja się nie znam na drewnie nic a nic, więc nie wypowiem się, bo nie wiem. Pewnie pogadałabym w jakiejś firmie co w drewnie robi, albo pogmerała na necie... ale nie złość się na "śmierdzące nogi" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 30.05.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 No nie bądźże Dziewczyno rozczarowana ... Hmmm, Pattaya to facet chyba że się coś pozmieniało Pozdrawiam Brzuzens PS. Na drewnie też się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.05.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 No nie bądźże Dziewczyno rozczarowana ... Hmmm, Pattaya to facet chyba że się coś pozmieniało Pozdrawiam Brzuzens PS. Na drewnie też się nie znam. Uppppps sorrrrryyyy - to nothing personal - już zmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 30.05.2006 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Pewnie pogadałabym w jakiejś firmie co w drewnie robi, albo pogmerała na necie Masz rację,Nefer. Tylko w takim razie po cholerę istnieje to forum? Czyż nie po to aby uzyskać odpowiedzi na dręczące Cię pytanie szybko,łatwo,na miejscu, z wielu źródeł,bez marketingu i ciemnoty? Nie po to aby porównać zdania i opinie i wyciągnąć z nich sedno? Nie?! No to po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 30.05.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Moim zdaniem żadna impregnacja powierzchniowa nie będzie lepsza od ciśnieniowej. Jak chcesz dostać kolor to pomaluj jakimś drewnochronem koloryzującym i cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.05.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Zostało mi sporo drewna impregnowanego ciśnieniowo z więźby. Zrobię z tego taras. Ścianki wymurowane z bloczków już są. Na to folia 0,8 potem legary 6cm grube i oheblowane dechy 5cm. Czy legary powinienem czymś jeszcze pomalować? Czy impregnacja ciśnieniowa wystarczy? Zaimpregnowane są na całej grubości. Legarów nie musisz. Dechy możesz pomalować np. pokostem lub olejem do stosowania na zewnątrz (jako parkieciarz tak bym zrobił). P.S. Nie wiem czemu się wkurzasz - niektórzy czasem pracują... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 30.05.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Pattaya, nie jestem fachowcem od drewna ale mam kawałek tarasu drewnianego (deski bangkirai, legary ze względu na grubość sosnowe ) I jedno i drugie mam zaimpregnowane bezbarwnym olejem "Traolja" firmy Beckers. (jest jeszcze brązowy i zielony). Legary wcześniej były przemalowane pod kolor desek-Sadolinem. Deski niemalowane, po olejowaniu nabrały pięknego koloru, który choć ciutkę jaśniejszy pasuje do moich okienek (zdaje się, że też masz okna pana "U...") . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 31.05.2006 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Zostało mi sporo drewna impregnowanego ciśnieniowo z więźby. Moim zdaniem nasze drewno zawsze przegra z egzotykiem, nawet zaimpregnowane. Tamte (niektóre gatunki oczywiście) mają już w sobie substancje przeciwgrzybiczne. Mogą stać w wodzie, albo w gruncie latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 31.05.2006 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 No! Trzeba było tak od razu! Dzięki za odpowiedzi-skorzystam z Waszych porad. Joolu! Zgadzam się,że bangkirai jest lepsze do tych celów i ładniejsze od sosny ale cóż... Jest drogie a sosnę mam w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 31.05.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 wcale nie wierze w drewno (mialem drewniany plot...)ale rzeczywiscie impregnowane cisnieniowo elementyzdaja egzaminpozostale "zabezpieczenia" sa niewiele warte - chyba ze wzgledy wizualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 31.05.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 No! Trzeba było tak od razu! Dzięki za odpowiedzi-skorzystam z Waszych porad. Joolu! Zgadzam się,że bangkirai jest lepsze do tych celów i ładniejsze od sosny ale cóż... Jest drogie a sosnę mam w garażu. Pattaya, skoro sosnę masz w garażu, to OK. Mam płot z sosnowych dech (takich podłogowych, bo nie chciałam sęków ) i szczerze mówiąc wyszły mnie cenowo niemal identycznie jakbym zrobiła go właśnie z bangkirai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adass 31.05.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Byl w zeszlym roku prawie taki sam temat...jakie deski na taras Byly podawane ceny za impregnowana cisnieniowo sosne i za egzotyki. I jak zawsze zdania byly mocno podzielone . Ja bylem mocno zainteresowany tematem i poczatkowo bylem za sosna.Cenowo bila egzotyk na glowe.Nawet gdyby ja trzeba bylo za kilkanascie lat wymienic na nowa Juz nawet prawie zamowilem....ale jak pewnie wiecie,prawie stanowi ...... ....i stanelo na egzotyku.Po prostu bardziej mi sie podoba.Jakos nie moglem sie przekonac do tych zielonkawych desek z wszechobecnymi sekami.Moze i komus seki sie podobaja.Zielonkawe deski moze tez. Ale to ja bede kilkanascie lat sie na nie gapil...i ew.przecieral olejem w ramach rozrywki I caly czas kolatalo mi w glowie stare powiedzenie: co jest tanie to jest drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 01.06.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Hmmmm... Polska być dziwny kraj. Mieć duża dobra drzewo na taras a kupować z Afryka. Nie rozumieć Polaki... . A tak poważnie. Czemu tak marne zdanie na temat sosny? Przecież iglaki na tarasie są piękne - kwestia odpowiedniego wykończenia. http://www.suntups.co.za/images/larchdeck4-LG.jpg Mam nadzieję pattaya, że swój zamysł zrealizujesz i jakąś fotkę wrzucisz na forum: taras z sosny to będzie coś!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozanka 02.06.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 [ kwestia odpowiedniego wykończenia. Błagam, napisz czym zakonserwowałeś ten sosnowy taras. Też jestem w trakcie budowy takiego tarasu. Pozostało mi jeszcze zakonserwować surowe dechy na podłogę. W gąszczu różnych specyfików, zgłupiałam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.06.2006 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 No jasne boorg!Zamierzam pomalować deski kremowym Sadolinem.Ciekawe co z tego wyjdzie.Jakie powinienem zostawić szpary pomiędzy legarami i deskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.06.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Jestem po studiach tematu, bo samemu mnie to czeka. Fakt, wybrałem drewno egzotyczne, ale nie miałem nadmiaru drewna z budowy... Pokrótce wnioski, nie wdając się w szczegóły Impregnacja ciśnieniowa daje czynnik ochrony biologicznej, nie chroni jednak przed nasiąkaniem wodą.Trzeba ograniczyc nasiąkliwość drewna, najlepiej PREPARATEM NIEBłONOTWóRCZYM.Robi sie to preparatami olejowymi na bazie oleju lnianego z dodatkiem sykatyw, sprawdziłem po dłuższym szukaniu, że cenowo rozsądna Traolja firma Beckers. ok. 20 pln/l opakowanie 10 l. Są szaleńcy chcą za coś podobnego 40-45 pln/l. Ustaliłem ca . skład tych cudówOlej lniany do produkcji przemysłowej kosztuje ok 6 pln/l (20 ton) , preparat gotowy to roztwór benzyny bezaromatycznej (2,80 pln/kg - cysterna 20 ton) w 50%. i trochę dodatków konserwujących. Trzeba tylko mieć skąd wziąć sykatywę... Wada - zabieg wskazane co 1-2 lata powtarzać. Zasada jest taka , że sposób ochrony drewna na zewnątrz - leżącego na tarasie i na powierzchniach poziomych jest inna. Stąd porady muszą być robione niezwykle precyzyjnie - do zastosowania. Wbrew zaleceniom niektórych producentów nie jest wskazane dawanie ostatecznej warstwy woskowej. na olejową .Z czasem zachodzi możliwość jej przebarwiania na biało pod wpływem długotrwałego zalegania wody (np. na jesieni) Preparaty błonotwórcze - zasadniczo głeboko nie polecane - można ew. w ostateczności dać na ściany, lecz na powierzchniach poziomych - TO PRAWIE GWARANCJA OBŁAżENIA. Zadne lakiery, żadne impregnaty zamykające z dodatkiem żywic , dyspesji itd. Najgorsze - to te "ekologiczne" w układach wodnych, obłażą najszybciej.Jeśli już to tylko rozpuszczalnikowe. Informacje mam od zachodnich doradców technicznych producentów preparatów do drewna . Informacja o tyle obiektywna, że sami tego do tarasów nie produkowali... Dzwoniłem też na infolinię Polifarb Cieszyn. Obsłużyli bardzo życzliwie, jakkolwiek doradca bardzo mocno się pocił , ale radzili Drewnochrony z żywicami alkidowymi, czyli akurat tego co nie należy dawać. Ponadto znalazłem znakomity artykuł ten temat łażąć po stronach powiązanych http:// www.decks.com , ale linku nie pamiętam. Może odgrzebię.Artykuł się nazywa "Details for long lasting decks" autor Bob Falk i Sam Williams Metoda chałupnicza- można impregnować pokostem lnianym, rozcieńczonym benzyną , aby lepiej penetrował w głąb. Inaczej jest zbyt lepki i mało penetrujący. Oczywiście to trochę gorsze. Wszelakie preparaty nanosić wielokrotnie metodą mokre na mokre, przed wyschnięciem poprzedniej warstwy, ostatnią warstwe w razie nadmiaru sciągnąć gąbką , szmatką bo będzie brzydko wyglądać jak świecąca plama. Tyczy też preparatów fabrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts