radex 04.03.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Witam, do tej pory wydawało mi się, że każdy budynek, nieżależnie z czego jest zbudowany osiada na gruncie. Oczywiście na stopień osiadania mają wpływ: rodzaj gruntu, waga materiału, z którego zbudowany jest dom itp. Ponieważ w tym roku robię rozbudowę z Maxa, planowałem poczekać z tynkami do przyszłego roku, aby uniknąć pęknięć czy rys. W Atlasie powiedzieli mi nawet, że powinienem poczekać 2 lata, ale tyle czasu nie mam. Jednak w ostatnim numerze "Ładnego Domu" przeczytałem, że wobec obecnych super- i hiper-technologii i materiałów budowlanych budynki już nie osiadają, nie mają prawa pojawić się żadne rysy, pęknięcia itd. Co prawda ŁD od niedawna działa na rynku, ale jest wydawane przez prestiżowe wydawnictwo (Agora). A więc czy plotą głupoty? I jak długo powinno się czekać przed rozpoczęciem tynków oraz co grozi w przypadku szybkiego wykańczania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.03.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Mam biuro w nowo zbudowanym budynku. Ściany tunkowaliśmy rok po położeniu fundamentów. W następnym roku tynk popękał. To tyle o nowoczesnych technologiach, których grawitacja się nie ima IMHO najwięcej zależy od podłoża, a dokładnie od jego jednorodności. Jeśli podłoże jest jednorodne budynek osiądzie równomiernie. Jeśli część fundamentu oparta jest o miękką (ruszoną !!!) ziemię, a część na twardszym podłożu może nawet dojść do popękania ścian. Pozatym osiadają (minimalnie) nawet spoiny między bloczkami. Jeśli możesz poczekac jeden sezon (jesień-zima-wiosna) to poczekaj. Jeśli ci się spieszy to najwyżej po roku będziesz musiał trochę polatać z drabinką, szpachlą i pędzlem (to dobre na brzuszek ) Dwa lata to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 04.03.2003 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Każdy budynek osiada i żadna supertechnologia tego nie zmieni- budynek jest materialny czyli ma "jakąś" masę, a to spowoduje, że pojawi się też "jakieś" osiadanie.Mój profesor mawiał: jeśli mucha usiądzie na suficie, to sufit na pewno się ugnie, ale czy będzie to miało dla nas znaczenie praktyczne ? W przypadku budynków problem nie wygląda już tak "aptekarsko"-z pewnością budynki ciężkie, murowane na grubą spoinę, będą wykazywały większe ruchy niż klejone z gazobetonu. Do tego dojdzie bardziej lub mniej znaczny udział dachu.Na pewno, w wielu przypadkach domów jednorodzinnych można zapomnieć o osiadaniu, ale nie można tego generalizować- szczególnie w czasach, gdy głód działek budowlanych sprawia, że domy stawiane są niejednokrotnie na bardzo niekorzystnych gruntach. O naruszeniu dna wykopu Jasiu już wspominał, a zdarza się to dość często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.03.2003 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Czyli rozumiem, że zarówno tynki wewnętrzne, jak i ocieplenie oraz tynk elewacyjny muszą poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 04.03.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Moje doswiadczenia w osiadaniu budynku Kalendarz: fundamenty 1999, nastepnie 2 lata przerwy, stan surowy + dachówka na gotowo 2001, przerwa do następnego sezony, nastepnie 2002 instalacje, tynki i posadzka, w 2003 planuje sie wprowadzic. Po roku wiezba pieknie sie ulozyla - co sie mialo odkształcić, przesunąc, wyschnąć mam nadzieje już zrobilo swoje. Tynki (gips) nie pękaja z jednym wyjątkiem - do poprawki bedzie tynk przy połączeniu komina ze scianką działową na poddaszu - prawdopodobnie źle wykonane, bez dylatacji, dlatego pęka. Poza tym nic nie siada (a przynajmniej nie powoduje widocznych pęknięć) Zobaczymy po położeniu płyty gipsowej na poddaszu i zamieszkaniu. Zakładam jednak, że domek odstał i odsuszył swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 04.03.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Czy ta rozbudowa jest na oddzielnych fundamentach?Czy budynek ,który istnieje stoi już długo?Zasadniczo nie spotkałem jeszcze tynku zrobionego "na sztywno" przy rozbudowie żeby z czasem nie popękał.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 04.03.2003 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 w 2001 roku zrobiłem stan surowy, od kwietnia do września 2002 wykończyłem, we wrześniu 2002 zamieszkałem - teraz widzę, że o 1 rok za wcześnie. Nie są to sprawy dokuczliwe, ale nad każdą rysą trzeba się zastanowić i określić przyczynę. Jak na razie przyczynami są: praca więźby dachowej, skurcz wylewek podłogowych, lekkie osiadanie styropianu pod wylewką i (przypuszczalnie) podsypki pod posadzką (ok 1 mm)... Dalej - pęknięcia wynikające ze skurczu monolitycznych nadproży, na styku ze ścianą murowaną zPorothermu. Jestem pewny, że wiele z tych zjawisk wyładowałoby się w trakcie następnego roku postoju domu. Nie są to sprawy dokuczliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 05.03.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 A co z budynkami stawianymi na płytach fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 05.03.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Pik, wszystkie moje "problemy" - poza osiadaniem podsypki pod posadzką - dotyczą też budynków na płycie fundamentowej. Nie są to zjawiska powiązane z fundamentowaniem, lecz z wzajemną pracą poszczególnych elementów budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 05.03.2003 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 ketiso - na oddzielnych fundamentach. Fundamenty pod jedną ze ścian obecnego domu będą podbijane. Obecny budynek stoi 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 06.03.2003 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Widzę, że niezależnie od tego czy będę robił tynki w tym samym roku czy poczekam przez zimę to poprawki wskutek pęknięć oraz rys i tak będą konieczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 06.03.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 W takim wypadku nie myśl ,że tynk wykonany normalnie nie popęka.On pęknąć musi.Pomyśl o dylatacji np zamaskowanej elementem architektury wnętrz np element drewniany itp.Drugi pomysł to tynk z masy do tego przeznaczonej wykonany później i nie wykonany na centymetrze czy dwóch.HEJ!Tutaj czekanie nic nie pomoże(chyba ,że np 20 czy 50 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts