Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma kredyt w BPH?

AAgnieszk

Recommended Posts

witajcie

Ja już podpisałam umowę z PBH na kredyt . zabudowa zagrodowa do końca maja mają preferencyjne zapisy wiosna 2006 przewalutowanie , wcześniejsza spłata (po 3 latach "0" zapomnieli mi tylko powiedzieć , że analityk może założyć inne warunki oprocentowania z 1,25 na 1,35 i dołożyć ubezpieczenie na życie obowiązkowo, ale już budują fundamenty i nie mam czasu dalej szukać kredytu w innym banku, czuję się oszukana bo ani infolinia ani agencja przez którą załatwiałam kredyt nic nie wspomniała o odstępstwach od preferencyjnych warunków. uchandlowałam tylko prowizję z 1,3 na 1% Pytaj szczegółowo o wszystko i szykuj inny bank w odwrocie.pozdrawiam

Z tego co wiem, nie zawsze bank ma wpływ na stopy procentowe, podwyżka mogła być spowodowana odgórnie przez NBP dla WSZYSTKICH BANKÓW O ustałoną ilość punktów procentowych.tak więc jeśli ktoś wziął kredyt tak jak wy w innym banku i płacił niższe oprzocentowanie teraz też płaci mniej niż wy, ale jemu też wzrosło oprocentowanie o tyle samo pkt. proc.NBP oczywiście może ustalić, że obniży tę stawkę. Też spłacam kredyt w BPH I O.K., TYLKO TAM BIORĘ WSZELKIE POŻYCZKI , właściwie od kilkunastu lat.Co do twojej podwyżki oprocentowania mogę się mylić, ale wydaje mi się, że każdy bank jest podporządkowany NBP nawet sprywatyzowany i nie mógł podnieść stawek w czasie spłaty kredytu z powodu swojego widzimisie. nie znam dokładnie uregulowań prawnych, ale wystarczy poszukać informacji w prawie bankowym i.t.d. Pozatym osoby będące w tym samym Banku, mają różny swój oddział gdzie np.rodzaj usług pomimo standaryzacji będzie diametralnie różny, bo trafi się nam np. pani która zawsze ma muchy w nosie i poprostu pracuje bo musi, albo zawsze ma zły dzień, poprostu taki typ.To tak jak w szkole jedno dziecko będzie zadowolone a drugie wręcz przeciwnie, wszystko zależy jaki nauczyciel komu się trafi. To na tyle, bo już trochę przynudzam na oczywiste sprawy.

Tak na szybko. Banki nie zmieniają oprocentowania kredytów "od siebie". Zmienia się Wibor/Libor, który jest podstawą oprocentowania kredytów. Taka zmiana nie wymaga aneksu do umowy kredytowej, bo musiałby być robiony kilka razy w roku. Nie mozna natomiast bez zmiany w umowie podwyzszyć/obnizyć marży banku. Tak więc nie do końca prawdą że analityk zmienił oprocentowanie z 1,25 na 1,35, czy że ktoś (mąż) zegoś nie dopilnował. Poprostu zmieniła się cena pieniądza na rynku. Dlatego powtarzam po raz kolejny, nie patrzcie jaki Libor/Wibor wam oferują ale jaką marżę.

• 2 weeks później...
ja równiez polecam bank BPH. kredyt wzieliśmy dwa lata temu i jesteśmy zadowoleni- chociaż...w tej chwili w innych bankach jest niższa marża niż w BPH.

A my po trzech latach w BPH przenieslismy sie do MultiBanku i nie zalujemy.Dostalismy od BPH-u "mily" prezent na zakonczenie . Wydanie zaswiadczenia o przebiegu splat kredytu i wysokosci zadluzenia kosztowalo az 250PLN. Podobno jest dlatego tak drogo,bo BPH nie podaje

do BIG-u. NIe wiem ile jest w tym prawdy. Dla porownania,wszesniej w PKOBP S.A. placilismy 50PLN.

ja równiez polecam bank BPH. kredyt wzieliśmy dwa lata temu i jesteśmy zadowoleni- chociaż...w tej chwili w innych bankach jest niższa marża niż w BPH.

A my po trzech latach w BPH przenieslismy sie do MultiBanku i nie zalujemy.Dostalismy od BPH-u "mily" prezent na zakonczenie . Wydanie zaswiadczenia o przebiegu splat kredytu i wysokosci zadluzenia kosztowalo az 250PLN.

zgadzam się w 100 % zprzedmówcą. Xena z Xsary popieram :evil: :evil: :evil: