Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o poradę w doborze lakieru do parkietu

kiwal

Recommended Posts

Wujku! Czy ja też mogę?!!

Przy dzieckach i zwierzynie stawiam na chemię :cry: Pomozesz?

Wybrałam klepki dąb 3kl. kładzione "okrętowo" oraz parkiet przemysłowy też dąb. Wystrój będzie beż-brąz (jesli barwny lakier to opcja "taka drewniana" albo słoneczna). Chciałabym jak najbardziej naturalnie. Tylko nie Więc może jednak lakier bezbarwny? Myślę też o półmacie.

Qurcze, mam nadzieję, że sie połapiesz w moej chaotycznej wypowiedzi...

...Wybrałam klepki dąb 3kl. kładzione "okrętowo" oraz parkiet przemysłowy też dąb. Wystrój będzie beż-brąz (jesli barwny lakier to opcja "taka drewniana" albo słoneczna). Chciałabym jak najbardziej naturalnie. Więc może jednak lakier bezbarwny? Myślę też o półmacie...

Dąb w III klasie jest "słojasty" i dosyć kolorowy (od bieli do ciemnych brązów). Lakiery bez koloru własnego lub wodne podkreślą tą naturalną kolorystykę (podłoga zrobi się kontrastowa: to co jest jasne - jasne zostanie; to co jest ciemne - ściemnieje). Jako, że w podłodze jest dużo brązów i beżów z pogranicza zieleni i oliwek to przy beżowo-brązowym wystroju zielenie i oliwki staną się bardziej widoczne. Twoja podłoga nabierze beżowo-oliwkowo-brązowego charakteru (będzie taka klarowna i zimna). :)

Lakiery o zabarwieniu własnym żółtym dodadzą światła i życia do tej kolorystyki (jeżeli jednak wystrój całości będzie pastelowy, nasza podłoga może kolorystycznie "odlecieć" w zbyt żywe kolory). :-?

W Twoim wypadku sprawdzą sie lakiery o zabarwieniu własnym beżowym lub brązowym. :roll:

Czyli wspomniane przeze mnie lakiery SLC lub np. Domalux.

Domalux jest polskim lakierem chemicznym jednoskładnikowym i występuje w 3 wersjach zabarwienia własnego: żółtej, beżowej i czerwonej. Ze zdjęcia motyczki wnioskuję, iż był to lakier w wersji żółtej (taka czerwona puszka z info "...lakier poliuretanowy o dużej wytrzymałości..." albo jakoś tak).

Pytanie do motyczki:

czy zdjęcie salonu robiłaś jak lakier był mokry czy masz u Siebie podłogę w połysku?

dokładnie 2-3 godziny po malowaniu, ale podłoga jest w połysku, lakier w czerwonej puszce... :)

Jak na pierwszą warstwę efekt jest imponujący. :o Trzymam kciuki za ciąg dalszy. :p

jak na uznanie z ust takiego specjalisty to jest mi ogromnie miło :D mam nadzieje, ze będzie tylko ładniej...efekt końcowy zamieszcze na pewno :lol:

• 3 months później...

Rozmawiałem wczoraj z potencjalnym wykonawcą parkietu i schodów. W sprawie parkietu powiedział że to będzie ok 120 zł/m2. Będzie to dąb II kładziony w kwadrat albo jak to mówił wykonawca, kasetony. Klej jakiś Arsen czy coś, lakier Domalux. Bardzo proszę o opinię, czy ten klej i lakier nie są jakiś szkodliwe, czy warto zatrudnić tego gościa na tych warunkach, czy lepiej zmienić klej i lakier na jakieś inne. Zaznaczam że chcę zamieszkać na święta, a wykonanie parkietu przewiduję około końca listopada.

I jeszcze jedno pytanie, wyczytałem że przed ostatnim malowaniem powinno się wysezonować parkiet malowany Domaluxem. Czy to prawda, a jeżeli tak, to dlaczego??

Pozdrawiam