Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy na 2 działki razem

Kasia_de

Recommended Posts

Witam

mam zamiar kupić 2 działki (wąskie). Czy mogę, zanim je kupię, uzyskać warunki zabudowy dla obydwu razem, tak jakby były jedną?

A jak się przeprowadza scalenie działek - ile to kosztuje i jak długo trwa?

Poza tym - co dokładnie oznacza sformułowanie w wypisie z planu zagosp. przestrz. - "linie zabudowy ustala się w odległości minimum 5 m od linni rozgraniczającej układu ulicznego"? czyli co, dom może stać 5 m od granicy między działką a drogą?

Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.

hmm,

1. jedna rzecz to pozwolenie na budowę - w twoim wypadku proponuję umowa najmu trójstronna, z zaznaczeniem, że pod jedno zamierzenie budowlane polegające na .... + wyjaśnienie we wniosku, że przeznaczasz obydwie działki na jedno zamierzenie budowlane

2. scalenie - Kasia, nie przeszukałaś dokładnie forum - zajrzyj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71397&highlight=

nie potrafię powiedzieć, czy będą kazali scalić czy nie (przed lub po pozwoleniu) w/g mnie nie powinni, jeżeli twierdzą, że trzeba - niech wskażą przepis prawa - dowiemy się wszyscy i sprawdzimy

3. znalazłem coś takiego linie rozgraniczające tereny o różnym przeznaczeniu lub różnych zasadach zagospodarowania oraz ich oznaczenia to chyba po prostu linia na mapce wskazująca gdzie jest ulica a gdzie już nie - zajrzyj do niej, spytaj się urzędników