Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyglada to tak :

mam strop drewniany ocieplony wełną, nad stropem nie ocieplone poddasze. Mam kominek w salonie (nie wiem czy ma z tym cos wspólnego ale pisze) bo w tym salonie w kącikach przu suficie mam jakby "zacieki" brudu, cos jak by takie pionowe smugi brudne że mnie szlak trafia . Salon jest otwarty na kuchnie w kuchni kratka wentylacyjna jest, zresztą doprowadzenie do kominka powietrza tez jest. Nie wiem czy to jest cos wspólnego z wentylacja?. W kuchni takich smug pionowych nie mam i w innych pomieszczeniach też nie ma. Jestem troche smutny z tego powodu bo dom nowy, kolor zona wybierała dlugo, a tu po pierwszej zimie w reprezentacyjnym miejscu takie brudne smugi.

POMOCY

Jakąs trudna przybrałem formę pisania. :-? mało po polsku mi wyszło, przepraszam jestem roztrzesiony jak o tym mysle

https://forum.murator.pl/topic/54403-kto-wie-od-czego-zabrudzenia-w-k%C4%85cie-sufit-%C5%9Bciana/

Nie może ale napewno:

- niedostateczna izolacja sufitu od nieogrzewanego poddasza

- niedogrzane pomieszczenie

poza tym w narożach zawsze jest utrudniona cyrkulacja powietrza, co w połączeniu z niedogrzaniem powoduje, że w chłodniejszych narożnikach wykrapla się para wodna, a gdy wilgoć długo utrzymuje się na ścianie to mamy taki efekt jak opisuje Pablo1979. Oczywiście coś takiego dzieje się zawsze w sezonie grzewczym.