mart_krakow 22.05.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie. W zeszłym tygodniu wylewałem ławę fundamentową, teraz przyszedł czas na ścianę fundamentową (domek niepodpiwniczony). Na 99 % zdecydujemy się na pustaki szalunkowe z betonu B-30 (szerokość pustaków 40 i 25 cm). Na stronie producenta nie znalazłem jednakże informacji na temat sposobu układania pustaków . Czy może się orientujecie czy się je układa warstwami w tzw. zakładkę czy równo jeden na drugim. Ponoć można jeszcze dodatkowo zbroić szalunki. Odpowiedź na to pytanie jest o tyle istotna, że po ułożeniu 3 wartsw pustaków na łączną wysokość 75 cm chciałbym je zalać betonem z gruszki z pompą. Zastanawiam się jednakże czy lanie betonu z gruszki w szczeliny pustaków będzie wykonalne od strony praktycznej (z uwagi na konieczność precyzyjnego skierowania strumienia betonu w otwory z węża pompy). Ponadto jak wg Was należy zrobić wieniec na takich pustakach?? pozdrawiam i dziękuję za informacje marcin m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 22.05.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Pustaki układasz w kolejnych warstwach z przesunięciem o moduł tak żeby otwory pasowały:http://www.techbud.com.pl/szal2.jpg Z zalewaniem z pompy nie ma problemu:http://www.techbud.com.pl/szal5.jpg Wieniec musisz zaszalować np z desek osobno na górze. Wiem bo rozważałem wykonanie w ten sposób ścian fundamentowych z pustaków Techbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.05.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Dobrze jest w takim przypadku "wystawić" zbrojenie z ławy i do niego dowiązać te z pustaków choc to wymaga troszkę gimnastyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 22.05.2006 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Kaim - dzięki za obrazowe wyjaśnienia Geno - już niestety za późno bo beton ławy już zastygnął i ciężko byłoby wystawić z ławy zbrojenie pozdrawiam serdecznie i dzięki za cenne uwagi marcin m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.05.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Dobrze jest w takim przypadku "wystawić" zbrojenie z ławy i do niego dowiązać te z pustaków choc to wymaga troszkę gimnastyki. rozumiem za sciana z takich pustakow jest slabsza niz murowana z bloczkow/lana w szalunek i dlatego trzeba ja zbroic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.05.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Dobrze jest w takim przypadku "wystawić" zbrojenie z ławy i do niego dowiązać te z pustaków choc to wymaga troszkę gimnastyki. rozumiem za sciana z takich pustakow jest slabsza niz murowana z bloczkow/lana w szalunek i dlatego trzeba ja zbroic? Zbroić nie trzeba zawsze. Zbroi się wtedy gdy gdy wystepuje duże zginanie ściany od parcia gruntu, brak podpór pośrednich (ścian wew.) itd. Wszystko zależy od warunków lokalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts