zieleniak47 22.05.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Kilka tygodni temu wykupiłem mieszkanie spółdzielcze, czy mogę już teraz sprzedać to mieszkanie, ile zapłacę podatku?Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 23.05.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Jeśli sprzedasz mieszkanie przed upływem 5 lat od zakupu, płacisz 10% podatku CHYBA że w urzędzie skarbowym złożysz oświadczenie, że w ciągu roku przeznaczysz te pieniądze na cele mieszkaniowe (zakup następnego mieszkania, budowa). No i po roku musisz udowodnić, że na to je wydałeś. Jeśli nie, płacisz podatek z odsetkami. Acha, na złożenie tego oświadczenia są chyba 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysz_a 13.06.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Jeśli sprzedasz mieszkanie przed upływem 5 lat od zakupu, płacisz 10% podatku CHYBA że w urzędzie skarbowym złożysz oświadczenie, że w ciągu roku przeznaczysz te pieniądze na cele mieszkaniowe (zakup następnego mieszkania, budowa). No i po roku musisz udowodnić, że na to je wydałeś. Jeśli nie, płacisz podatek z odsetkami. Acha, na złożenie tego oświadczenia są chyba 2 tygodnie. Z tego co wiem, liczy się okres dwóch lat od daty sprzedazy mieszkania na rozliczenie wydatków na inne cele mieszkaniowe. Jeśli mieszkanie kupiłeś "za swoje" to rzeczywiście trzeba liczyć się z obowiązkiem zapłaty podatku. Jeśli zaś dostałeś pieniądze na nie w ramach darowizny, to nie trzeba wtedy płacić podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts