Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styk ściany szczytowej z dachem - pomóżcie!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam tak samo i szczerze mówiąc nie zwróciałam na to uwagi. Biorąc pod uwagę, że z zewnątrz będzie 15 cm styropianu, od wewnątrz w dachu 25 cm wełny a dom z bk nie uważam, by taki mostek był specjalnie uciążliwy. Zresztą zawsze można(np przy okazji dociaplania całego budynku) od zewnątrz obciąć kilka cm ściany i wcisnąć tam styropian lub wełnę.

Dzisiaj przyglądałem się jak to jest rozwiązane na innych budowach. Dokładnie tak samo.

Niestety moja ściana jest nie z BK, tylko z silikatu, więc zbyt dobrze przewodzi ciepło (i się wychładza).

Oczywiście poddasze będzie ocieplone 20 cm wełny, a ściana z zewnątrz 15 cm styropianu, ale niestety zostaje jeszcze "szczyt" ściany szczytowej, a więc miejsce jej styku z folią dachową. Co prawda między folią, a dachówką jest jeszcze pustka powietrzna, która zawsze jakoś izoluje. Ale tylko trochę mnie to pociesza.

Rozważam następujące rozwiązania:

- wycięcie ok. 10 cm ściany kątówką i wciśnięcie tam wełny

- nie wycinając ściany wepchnięcie między ścianę a folię 1-2 cm styroduru

Czekam jeszcze na odpowiedź projektanta. Spytam też kierbuda, co o tym myśli.

Kurcze, rozmawiałem właśnie z projektantem. Przeprosił mnie, że ten szczegół nie jest wystarczająco opisany w projekcie i zalecił, żeby bezwzględnie wyciąć pas ściany na grubość krokwi i wypełnić wełną :cry: Chyba muszę zacisnąć zęby, wziąć kątówkę i ciąć :cry:

Brachol, zdecydowanie tak. Okazuje się jednak, że u większości z nas ten element jest zchrzaniony. U mnie też niestety. Najgorsze jest to, że wykonawca bagatelizuje sprawę, a ja nie mogę go zmusić do poprawienia, bo w projekcie też tak jest.

Zresztą sami zobaczcie:

http://budowa.fr.pl/projekt-blad.jpg

Wczoraj napisałem maila do projektanta, ale ponieważ do dzisiaj, do godz. 17 nie doczekałem się odpowiedzi - zadzwoniłem do niego. Gość twierdzi, że to nie jest błąd, ale powinno być to lepiej opisane w projekcie. Oczywiście powiedział, że trzeba skuć (ściąć) ścianę na grubość krokwi i ocieplić.

Oczywiście ja muszę za to zapłacić, bo nikt nie poczuwa się do winy. :cry:

A ja widzę, że podstawowym błędem jest zaczynanie budowy domu od murowania ścian :wink: - trzeba zaczynać od dymu z komina, a raczej najpierw poustawiać meble, poprowadzić instalacje, zrobić ocieplenie i wtedy zgodnie z tymi przemyśleniami adaptować projekt.

Żeby nie było, u mnie też skopane, niestety poprawić się za bardzo już nie da, bo krokwie uniemożliwiają dostęp. Jedyne co mnie pociesza, to to że ściana z tzw cieplej ceramiki (co prawda na zwykłą zaprawę, ale zawsze) i jest deskowanie (ale co daje 2cm deski :-? ), tak że kurna chyba muszę to pokochać :( . Błędu nie zauważył ani projektant adaptujący, ani wykonawca, ani kierownik budowy, tylko pan od dachów i ociepleń.

Ten sam problem dotyczy zresztą ścian działowych, przeważnie chłopaki ciągna je aż do płaszczyzny wstępnego pokrycia (co zresztą chyba widać na załączonym przez anpi obrazku).

No i co się dziwić, że wykonawcy to partaczą, skoro projektanci nie umieją zaprojektować takiego detalu. Tak się zastanawiam - jaka jest odpowiedzialność projektanta za błędy - można domagać się jakiegoś odszkodowania?

A wlasciwie to ten projekt jest traktowany jako budowlany wyłącznie czy również wykonawczy?

A wlasciwie to ten projekt jest traktowany jako budowlany wyłącznie czy również wykonawczy?

No nie wiem, a co to znaczy?

Gdyby nie ten błąd, to naciskałbym na wykonawcę, żeby to poprawił. Ale nie mam podstaw - bo powie mi - "przecież zrobiłem, tak jak w projekcie". :-?

Geno, a co radzisz zrobić w moim przypadku? Skuwać 16 cm ściany (tyle ile mają krokwie) czy wcisnąć między ścianę a folię dachową np. polistyren ekstrudowany lub wełnę?

Chcesz to obudować g-k? Jeśli tak czy przeszkadzałoby Ci wykonanie sfazowania np. pod kątem 45' i tam umieścić wełnę.