Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styk ściany szczytowej z dachem - pomóżcie!

Recommended Posts

Dach będzie ocieplony wełną - 15 cm między krokwiami i min. 5 cm w stelażu, na to płyty GK. Zastanawiam się także, żeby na ścianach szczytowych i działowych dać płyty GK klejone do ściany, zamiast tradycyjnego tynku.

Jak sądzisz, Geno, sfazowanie ściany (która ma grubość 18 cm) np. do połowy dużo da?

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rozumiem że chodzi o styk krokwi ze ścianą szczytową - jest tam wąska przestrzeń; u mnie podczas tynkowania murarze ten wąski pasek zatkali tynkiem ale przyjdzie jeszcze druga 5 cm warstwa wełny.

Nie chodzi o to. Przestrzeń między krokwią a ścianą szczytową bezwzględnie będzie wypełniona wełną - mam już dość mostków termicznych. Chodzi o styk ściany szczytowej i pokrycia dachowego, zaraz wysmażę jakiś rysunek.

No ale przecież przestrzeń między kontrłatami jest wentylowana "z dołu do góry", a nie "z lewej na prawą", więc w czym problem?

Problem w łatach, które to leżąc poprzecznie w stosunku do kontrłat misterną konstrukcję ostatecznego pokrycia dachowego podtrzymywać mają. Jeśli będziesz coś tam wpychał to prawdopodobieństwo zdarzenia, że "wybrzuszona" folia do łaty dojdzie i przepływ wód opadowych oraz powietrza zaburzy staje się "mocno" niezerowe :wink: . Chyba że dasz kontrłaty stosownej grubości (uważaj tylko żebyś folii wypychaniem nie nadwyrężył). Ja stawiam na skuwanie tudzież cięcie.

Byłem dzisiaj na budowie z zamiarem skuwania ściany. Niestety, musiałem zrezygnować. Po pierwszych próbach (przecinak i 2-kilowy młotek) boję się, że popęka, albo jeszcze coś gorszego :o

Zbadałem za to szczelinę między ścianą a folią dachową, a raczej dachówką. Da się tam wcisnąć minimum 2 cm czegoś, a w wielu miejscach nawet 4-5 cm. Postanowiłem więc kupić styropian ekstrudowany i upychać go między ścianą a pokryciem dachu.

• 7 months później...
  • 3 weeks później...

Witam

trochę stary post, ale całkiem na czasie :)

a czy nie było by dobrym pomysłem przyklejenie jakiejś izolacji do ściany szczytowej od środka, na przykład takiego pasa ocieplenia o szerokości np 20cm.

Wykraplanie wilgoci chyba nie bedzie aż takie znaczące aby powstał grzyb, a mostek termiczy się praktycznie zlikwiduje.

A ja chciałam podziękować anpiemu i innym osobom, które opisywały taki problem u siebie lub zwracały uwagę, żeby to dobrze zrobić. Od góry mam dzięki temu ściany ocieplone tak jak na zewnątrz - czyli 15 cm.

Oczywiście i ekipa i kierownik budowy (o architekcie nie wspomnę, bo on w ogóle ociepleniem mało się przejmował) dziwnie się na mnie patrzyli, jak zgłaszałam ten pomysł. Potem mój majster przyznał, ze takie rozwiązanie było w kolejnym projekcie, który dostał do wyceny, więc niektórzy architekci uznali zasadność takiego rozwiązania.

• 2 years później...