Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika jk69

Recommended Posts

• Odpowiedzi 496
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do komentarza to jeszcze nic nie mam ale odpowiadając na pytanie jak wklejać to należy:

Bez cudysłowia na początku i na końcu (wpisałem specjalnie aby było widać "wnętrze"

"http:adres.pl/numer.jpg"

Czyli Wasze zdjęcie to będzie:

(http://images4.fotosik.pl/29/lzuehfp5g9gnzg8z.jpg)

a efekt:

http://images4.fotosik.pl/29/lzuehfp5g9gnzg8z.jpg

Fajna ta Wasza "Stodoła" ;) :) :D będzie. Nietuzinkowa taka!!! A jesteśmy pewnie dalszymi sąsiadami - Wy z okolic Skawiny, a my z okolic Krzeszowic. Witajcie zatem w gronie Wieśniaków Krakowskich!!! ;) :) :D

Kiedy planujecie zacząć budowę (wiem, że 1-wsza łopatokoparka robotę odwaliła, ale mnie chodzi o domek)?!

Pozdrawiam i czekam na c.d.!!!

:D :D :D

Dzięki za miłe słowo dalszy sąsiedzie!

Wieś podkrakowska jest piekna jak nic na świecie - i dlatego tu właśnie postanowiliśmy (po długiej tułaczce po różnych kątach ojczyzny) osiąść. Mam nadzieje, że dom budowany nie osiądzie zbyt dla odmiany!

A nietuzinkowy to on pewnie jest o czym przypomina nam co i rusz nasz wykonawca (po co to tak - albo : tak będzie taniej i prościej itd) i jego kosztorys :o za te "fanaberie".

Budowa domu ruszy - mam nadzieję - w połowie czerwca. Chcemy skończyć (chyba ze sobą, hłe, hłe) do jesieni stan surowy z dachem pokrytym.

Pozdrawiam serdecznie.

Na fotosik.pl masz do wyboru rozmiar. Ja dałem w przykładzie duże. Można mniejsze wybrać.

Wiem, że to może być denerwujące - ale czy możesz napisać mi jak zmniejszyć te zdjęcia????? :oops: Jest 2.30 a ja szukam i szukam i szukam ....

Pozdrawiam.

Trochę może wprowadziłem w bląd nieprecyzyjnym słowem. Na fotosik masz do wyboru albo rozmiar oryginalny albo miniaturka. Miniaturak jest za mała aby cokolwiek było widać. Lepiej zmniejszyć zdjęcie przed wysłaniem i podawać link do pełnego formatu tak jak obecnie.

Witaj,

Bardzo podoba mi się Twój dom. Nie lubię takiej bryły a ta jest mimo wszystko bardzo ciekawa i po prostu ładna.

Ma w sobie coś takiego ciepłego... Jest super.

Mam nadzieję, że niedługo wkleisz zdjątka z postępów prac - bo prace postępują:)

I wszystkiego dobrego :)

Nefer,

miło mi z dwóch powodów - sympatii dla mojego projektu wyrażonej oraz Twojej wizyty u mnie! Jestem cichym 8) kibicem Twoich przygotowań do budowy i dziennika wiernym czytelnikiem!!!

A bryła domu jest wypadkową: położenia działki - budujemy na wsi pod Krakowem i chcieliśmy "nawiązać" do tradycji tutejszego budownictwa (prosty dach, "sień" na przestrzał domu). Miał więc być to dom wiejski, ale nie udający drewnianej chałupy - bo drewniany (może niestety, a może stety) nie jest. Więc bryła dostała trochę współczesnych detali (okna).

Gdybym budowała w mieście lub na przedmieściu projekt byłby zupełnie inny - płaski dach, może "pęknięta" bryła itp. Twój projekt jest moim zdaniem właśnie takim "dobrze wtapiającym się w pod-miejską przestrzeń" - Zacisza, prawda?

Och, gdybym miała duuuuuużo kasy, to bym się przyłożyła do męczenia architekta bardziej. Architektura to sztuka - tylko niestety strasznie kosztotwórcza.............................

Pozdrawiam serdecznie!

hej pontypendy!

witam na pokładzie.

Odwiedziłam szybko Twój Dziennik - baaaaardzo fajny projekt macie, szczerze mówiąc, gdy szukałam projektu wśród gotowych jakoś nie trafiłam na niego.

My byliśmy właściwie skazani na projekt indywidualny, ze względu na uksztłatowanie terenu oraz konieczność umieszczenia w bryle domu pracowni.

Myślę czasami, że można było wykorzystać taki projekt jak wasz np. i dodać podpiwniczenie, w którym umieściliśmy pracownię i garaż. A pomieszczenie po garażu na parterze wykorzystać na pokój gościnny.

Ale teraz to "musztarda po obiedzie", choć muszę przyznać, że mnie ciągle nachodzą różne wątpliwości dotyczące podjętych już decyzji: a to czy działka ok. (można było kupić inną) albo czy projekt gotowy + adaptacja by nie wystarczył, albo technologia - może lepiej drwniany bo szybciej się buduje, ogrzewanie, schody....Muszę przestać bo zwariuję!!!

Kolor dachówki pozostanie taki jak w wizualizacjach - ciemny szary, to się jakoś nazywa ale zapomniałam jak. Zastanawiałam się również nad tym Domino, które wybraliście. Obawiałam się, że powstanie z niej taki bardzo linearny, surowy wzór, który podkreśli jeszcze prostotę bryły. Ale jak patrzę na Twój dach, to mi mija...

Kolor ścian będzie w okolicy białego + ciemne drewno.

Pozdrawiam serdecznie!

Witam Szanowną Sąsiadkę!!! ;) :) :D

Właśnie jestem przed spotkaniem z Panem od kibelków i rur wszelakich. Już mniej więcej znam cenę za wykonane dotychczas prace (kanaliza w podłogach + woda = ok. 2.200,00 zł) Lekko nie jest, ale może z nim powalczę ;)

Pozdrawiam i ...

... ZNAJDŹŻESZ WRESZCIE TEGO KIERBUDA i ZACZNIJ BUDOWĘ KOBIETO!!!

:D :D :D

Jk69,

no to kolorystycznie nadajemy na tej samej fali, u mnie też biały tynk i drewno, ale jasne takie pod kolor okien.

A Creaton jest zajefajny, ma swój urok, teraz to wiem, chociaż też miałam pewne obawy, czy nie będzie to to źle wyglądać na dachu. Ale to jest właśnie dachówka moim zdaniem stworzona właśnie do takich nowoczesnych domów-stodółek.

Aha, i niejednemu już się gęba otwierała :"prze pani, a co jest na tym dachu, pierwszy raz widzę taką dachówkę-rewelacja, bardzo oryginalna, ładna....."

Co do różnych wątpliwości, to mnie też czasem takie dopadają, ale głowa do góry pomyśl jaki masz cel :ZAMIESZKANIE WE WŁASNYM DOMU !

Cała reszta to tylko środki, żeby ten cel osiagnąć.

... ZNAJDŹŻESZ WRESZCIE TEGO KIERBUDA i ZACZNIJ BUDOWĘ KOBIETO!!!
:wink: :D