jk69 17.02.2007 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Witam na pokładzie! Dziękując za mile słowa zapraszam do odwiedzin w przyszłości! I pozdrawiam z inwestorskim przytupem, hej, budu-bud! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 18.02.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Cześć i czołem , znalazłam Twój wpis w temacie o roletach zewnętrznych, ja to przerabiałam na etapie budowania ścian. Konkretnie zostałam jak zwykle sama z koniecznością podjęcia decyzji co do rolety, i umieszczenia nadproża. Po konsultacjach z moim inspektorem, wiem jedno. Stanowczo odradzał system RKS podobno dobry na ciepłe kraje , jak Włochy czy Hiszpania , ale w naszym klimacie się nie sprawdza. Dotarłam do producenta rolet w systemie integro i zdobyłam rysunki techniczne. Miałam duże wątpliwości , co do montażu, no bo z jednej strony się wszyscy zamartwiają o 2 cm styropianu więcej czy mniej na ścianie, a taka roleta wygląda jak jeden wielki mostek termiczny. No ale Jareko mówi że INTEGRO są najlepsze. Koniec był taki, że po przestudiowaniu cen ewentualnych silniczków itp. Zrobiłam normalne nadproża tzn, nie cofnięte ani podniesione i czekam co będzie dalej, myślę że sprawa znów przy oknach wypłynie, ale na razie rozstrzygamy wentylację, a od tego jaka wentylacja zależy jakie okna? Pozdrawiam cieplutko, byle do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 18.02.2007 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Po konsultacjach z moim inspektorem, wiem jedno. Stanowczo odradzał system RKS podobno dobry na ciepłe kraje , jak Włochy czy Hiszpania , ale w naszym klimacie się nie sprawdza... System RKS to który jest? Bo ja zupełnie się gubię w tych nazwach??? Czy to ten ,gdy nadproże jest węższe, i w tą wnękę nad oknem montuje się skrzynkę???? Boten u mnie juz odpadł na wstępie, z powodu nadproży o funjkcji podciągów ważnych dla calej konstrukcji ... temat rolet "powrócił na tapetę" właśnie z oknami, i oczywiscie, komplikuje podjęcie decyzji. A Ty jak rozumiem okna też masz przed sobą. Wentylację teraz rozstrzygasz??? A co z kominami - nie budowałaś ich już? gdybym teraz robiła projekt, to pewnie zdecydowałabym się na wentylację mechaniczną z reku (i może pompę ciepła nawet) - czyli nie budowałabym kominów (prócz spalinowych oczywiście). POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 18.02.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Nie mam kominów , tylko spalinowe, w projekcie wentylacja mechaniczna firmy Dospel, czekam na wycenę rekuperatora z http://www.rekuperatory.krakow.pl Zastanawiamy się czy 1. robić kominek i rozprowadzać ciepłe powietrze przez system nawiewny z reku, 2. kominek z płaszczem wodnym i wentylacja mechaniczna ale bez reku. W opcji 1 okna , bez nawiewnikówSkrzynki RKS , to o ile dobrze zrozumialam kiedyś tam , problem polega na tym ,że zimną oszronioną nawet roletę zwijamy niemalże do ciepłej przestrzeni domu i ona tam naturalnie ogrzewa się i woda się skrapla, zaczyna rdzewieć i się zacina po pewnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.02.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 to ja jeszcze Ci jk69 pomarudze RKS- zapomnij szybko http://www.okna-pcv.norta.com.pl/pix/oferta-systemy-roletowe-profil-02.jpg na etapie budowy montuje sie tzw skrzynke nadprozową w którym umieszcza sie potem rolete, w tym systemie okna mocowane są jedynie z 3 stron, czyli boki i doł,a góra? góra kompletnie NIC, wyobrazasz sobie duze ciezkie okno, cholernie ciezkie i niedostatecznie przymocowane? Problem Cie jednak niedotyczy bo nie masz takich nadprozy a tu znowu zdjecie integro i nadproze -odwrócone L http://www.okna-pcv.norta.com.pl/pix/oferta-systemy-roletowe-profil-01.jpg No i beclever http://www.roleta.pl/images/beclever/bc1.jpg te czerwone punkty to wzmocnienia usztywnienia skrzynki, a jak ta skrzynka jest połączona z rama okna? No właśnie mają one tzw adapter, który mocuje sie ramy okna, a póżniej w ten adapter wsuwa sie cała skrzynke i calosc dopiero montuje sie we wnece okiennej. Przy montarzu od góry trzeba uwazac zeby pianka nie powyginala skrzynki a wiec odpowiednia pianka i 1-2 cm tej pianki. Nikt nic nie mowi o mokrym pancerzu wwijanym do srodka (milczą skurniki), koles mi wpieral ze po ilus tam latach otwieral te skrzynke i nawet nie bylo tam brudu, nie bardzo mu wierze. Eeee ta, przekonam sie sama jak to bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 19.02.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam (Prawie)Sąsiadkę!!! Mamy nowy tydzień i w związku z tym nowe - optymistyczne "wejrzenie" na świat budowania, okien, rolet, itp. !!! Co do tego gostka, który ostatnio podniósł Ci ciśnienie 100% podwyżką - trzeba go było zapakować w ładne betonowe trzewiki i podstawić do mojego stawu... Sprawa szybko by przyschła... Pozdrawiam!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 20.02.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Bełatko! ja tam nie mam zaufania do kominków z płaszczem wodnym - to taka 'kotłownia" w salonie - ale oczywiście - ludzkość montuje, korzysta i sobie chwali, więc moje "strachy" są irracjonalne... A reku przy wentylacji mechanicznej to chyba dobry wybór... Malmulc! jesteś nieocenionym źródłem informacji roletowych - dziękuję za wszystkie opinie, uwagi i bezcenne newsy!!!!!!!!!!! Wielkie - wow - dla Twojej wiedzy! Dzięki raz jeszcze! Widziałam dziś integry i faktycznie, mają one wiele zalet! Be clewer są podobne, ale masz racje, ta ich "przenikalność" do wnętrza budzi moje obawy... Ale oczywiście najgorsze są te wątpliwości czy rolety robić (kassssssa) czy też zainwestować pieniądz w inne elementy okienne, ważne bardzo... Gryfpc witaj, witaj! I dziękuję za udostępnienie stawu dla potrzeb unieszkodliwiania złośliwych wykonawców! Pozdrawiam, i macham łapką - za węgła salonu okienno/roletowo/drzwiowego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 20.02.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 jk69 dawno do ciebie nie zaglądałam wow domek już stoi i wygląda super. bedzię bardzo przestronny. moje gratulacje. tak dalej dzielna kobieto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 21.02.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Dzień dobry bardzo! A ja muszę Ci się do czegoś przyznać - kiedy widzę w dziale Wnętrza, że gdzieś napisałaś post, natychmiast tam się udaję na inspekcję , albowiem tropemTwoim idąc zawsze trafiam na ciekawe propozycje! Tak więc stajesz się moim przewodnikiem po "piekle wnętrzarskim". Ja się tam na razie nie udzielam zbytnio, bo rozwiązuję jeszcze problemy bardziej outdoorowe ale niebawem, niebawem... Będę pytać o radę ... Podziwiam i zazdraszczam - cytując za inną ulubioną forumowiczką - zaangażowania w piękne pomysły! Pozdrawiam serdecznie! PS: przestronny dom...hm... bardzo przestronny ci on jest,oj...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilajar 21.02.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Ja nadal z ciekawoscia obserwuje budowe i w ciszy kibicuje A od wiosny mam zamiar brac przyklad i wziasc sie do roboty ( o ile sz. p. architekt przedstawi cos wartego uwagi, bo jak na razie po przedstawieniu pierwszej wersji projektu ma go PRZERYSOWAC OD NOWA ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 21.02.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Dzień dobry bardzo! A ja muszę Ci się do czegoś przyznać - kiedy widzę w dziale Wnętrza, że gdzieś napisałaś post, natychmiast tam się udaję na inspekcję , albowiem tropemTwoim idąc zawsze trafiam na ciekawe propozycje! Tak więc stajesz się moim przewodnikiem po "piekle wnętrzarskim". a ja musze się przyznać do tego samego ale niestety ja sobie marze, bo wiele z tych fajowych rzeczy u mojego małża nie przejdzie, chociaż musze powiedzieć że powoli powoli podąża w kierunku moich upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 21.02.2007 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Ja nadal z ciekawoscia obserwuje budowe i w ciszy kibicuje A od wiosny mam zamiar brac przyklad i wziasc sie do roboty ( o ile sz. p. architekt przedstawi cos wartego uwagi, bo jak na razie po przedstawieniu pierwszej wersji projektu ma go PRZERYSOWAC OD NOWA ) Od wiosny - toż to u nas od listopada jest wiosna!!!! Być może na wschodzie jest ciut chłodniej, ale pewnie też aura budowlana trwa - wiec do boju! A architekt niech się stara! No i jak pamiętam masz na działce "góry i doliny" - niech architekt o tym dużo myśli, warto na etapie projektu wykorzystać różnice poziomów - potem łatwiej się buduje i.... odwadnia, a to temat nr 1 u mnie obecnie! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilajar 21.02.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Jak nie ma planu, to jakos ta wiosna ciagle nie przychodzi . A ze wlasnie mamy zamiar wykorzystac te nierownosci dzialki, to pan architekt sie meczy i rysuje, rysuje... juz od dwoch miesiecy. Ale ciesze sie, ze ciagle jestes pelna optymizmu, tak trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 21.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Dzień dobry bardzo! A ja muszę Ci się do czegoś przyznać - kiedy widzę w dziale Wnętrza, że gdzieś napisałaś post, natychmiast tam się udaję na inspekcję , albowiem tropemTwoim idąc zawsze trafiam na ciekawe propozycje! Tak więc stajesz się moim przewodnikiem po "piekle wnętrzarskim". a ja musze się przyznać do tego samego ale niestety ja sobie marze, bo wiele z tych fajowych rzeczy u mojego małża nie przejdzie, chociaż musze powiedzieć że powoli powoli podąża w kierunku moich upodobań. znaczy, że mamy bardzo podobne guściki no i bardzo miło mi, że wklejanki nie tylko mnie inspirują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 23.02.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 szukam jk69 nikt jej nie widział ? może lata za oknami? hmmmmmmm..... może napisze co tam na placu boju słychowywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 23.02.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 poszukiwana jk69 informuje, że nabazgra zaraz w dzienniku swym relację z OPŁAKANEGO stanu realizacji ambitnych planów ... oj. Malmulc - jak ja bym chciała już rozważać kwestie koloru klamek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 23.02.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 oj. Malmulc - jak ja bym chciała już rozważać kwestie koloru klamek! a co stoi na przeszkodzie ? To jaki kolorek okien bedzie? a roletki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 24.02.2007 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Na przeszkodzie stoi brak decyzji co do okien. ALe nie będę tu o tym przynudzać już! A to jest akurat pewne - okna będą SZARE - wewnątrz i na zewnątrz! Szarość widzielibyśmy zbliżoną do tonacji naszej dachówki, czyli raczej ciemniej niż jaśniej Z tego powodu myślimy o oknach drwnianych, bo łatwiej dobrać kolor. Choć mam taką fajną ofertę na Schuco Mój mąż ma jednak dużo racji mówiąc, że dwustronnie okleinowane szare okna PCV po otwarciu będą razić po oczach białym plastikiem w środku ramy, i to nie będzie pięknie. A okna u nas są otwierane często i z upodobaniem, nawet do przesady i do przeciągów!!!! Klamki pewnie srebrne jakieś, raczej matowe, możliwie mało rzucające się w oczy. A rolety - jeśli będą - to będą też szaro/drebrne. .. Czekam na wyceny ostatnie, i podejmuję decyzje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 24.02.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 zazdroszcze szarych okien od wew. Bedzie GIT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 25.02.2007 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 - okna - już by pewnie były zamówione, gdyby nie rolety, których urodzaj objawił mi się i skomplikował życie. Decyzję w sprawie mam podjąć ja, albowiem mój ślubny mąż stwierdził, że z argumentami typu: ja się boję ciemnych, wielkich, "otwartych": okien! trudno dyskutować i jeśli to mnie ma uszczęśliwić to mam rolety wybrać i zamówić ło matko łącze się w bólu z wszystkimi którzy przechodza ten horror uffff, ja przezylam, ale przez te zastanawianie sie, szarpanie to se poczekam na te okna W kazdym razie do ostatniej chwili kombinowalismy, mój mąż który najpierw nie chcial sie zdecydowac na szare okna zadzwonil do mnie w dniu podpisywania umowy i mówi: A moze wezniemy te grafitowe? Szczerze mowiac to ja w tym dniu bylam sklonna wziasc nawet okna w kolorze lila-róż byle zamknac ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts