Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika jk69

Recommended Posts

• Odpowiedzi 496
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jk69 oczom nie wierzę :o :o :o zaglądałam do ciebie sporadycznie, bo tematy stricte budowlane raczej mnie nie pociągają :) (dziwne nie :roll:) a tu proszę takie zmiany: WYKOŃCZENIÓWKA!!!

od samego początku podobał mi się twój domek, a teraz staje się jeszcze cudniejszy.

to zdjęcie szczególnie mnie powaliło

http://images23.fotosik.pl/81/d6443240dc7ce169.jpg

no teraz będę zaglądać znacznie częściej :wink:

hej, korzystałam z Twojego polecenia panów od wylewek i tynków: powiem szczerze ze nie za dokładni, szczególnie tynkarze.

niestety te niedociągniecia wyszly po czasie np. nietrzymajace poziomu listwy na suficie.

teraz zachwycajac sie nad Twoim domkiem i wykonczeniem zastanawiam sie czy tez Ci wyszły te niedociągnięcia ?

mozesz podac namiary na panów od wykonczeniowki? mam nadzieje ze beda bardziej udani :wink:

• 3 weeks później...

:(

No i znowu mi się to przydarzyło - nie dostawałam powiadomień o nowych komentarzach, a że Tygodnik znów zamienił się w Miesięcznik :oops: to tu nie zaglądałam od dawna....

Przede wszystkim: dziękuję zbiorowo za wszystkie miłe słowa oraz wyrazy uznania - przekażę architektowi, bo to głównie jego zasługa ...

Malmuc - płytki w salonie i w holu kosztowały sporo, ale nie były takie najstraszliwiej strasznie drogie :oops: - zmieściły się poniżej stówy za metr ....

Schodząc w dół domu ceny płytek kształtują się następująco: schody do piwnicy 37 m2, podłoga w korytarzu w piwnicy (a jest to również alternatywne wejście do domu oraz główne wejście do pracowni) 28 zł/m2. :lol: Ostatnio przyglądałam się płytkom za 15 do garażu, ale się przestraszyłam nagminnie odstających rogów...Choć wiem, że Agduś eksperymentowała z podobnie zjeżonym asortymentem w swoim garażu i to z powodzeniem! W każdym razie cena kupowanych przez nas płytek spada wprost proporcjonalnie do zawartości kont bankowych!

Ewaf - no cóż, nie biorę odpowiedzialności za żaden z przekazywanych kontaktów - ja byłam z nich zadowolona. Nie jestem specjalnym szczególarzem - to fakt. Ale tynki u mnie zrobili dość proste (to nie moja opinia). Pewnie tu i tam można się "doczepić".

Panowie od wykończeń mają terminy zajęte do końca czerwca 2008, dlatego nie będziesz miała chyba okazji przekonać się czy "będą bardziej udani" :o

Moim zdaniem są dobrymi fachowcami. Oczywiście - miałam jakieś uwagi - ale przypominam co bardziej zakręconym poszukiwaczom idealnych płaszczyzn, pionów i poziomów - TO JEST TYLKO BUDOWA I WYKAŃCZANIE DOMU - jeśli nawet gdzieś kafelek mógłby być perfekcyjniej położony to co z tego????? Oczywiście wyrażam jeno swoją marną i skrzywioną wiekiem oraz skłonnością do anarchi opinię.

na koniec znów zbiorowo:

Dziewczyny - budujecie (i nawet zbudowałyście) tak piękne domy, że Wasze przychylne opinie tym bardziej popychają mnie do puchnięcia z dumy... Choć nie sądzę, abym zasłużyła! POzdrawiam serdecznie!!!!!!!!

no nie mów: masz pieknie zrobione!! :) Oczywiście za żadne skarby świata nie mam pretensji do Ciebie: to tylko mój żal że masz tak ładnie a nam dość duzo rzeczy niedorobili lub popsuli. No ale było mineło. Tak bywa że u jednych sie spieszą zeby zrobic u innych. Ja mam malutki domek i moze dlatego.

No to ja sie dołączam z prosba o wieksza ilosc zdjec, pozdrawiam

Wiem, że nie będę oryginalna, jeżeli się upomnę o zdjęcia, ale się niniejszym upominam. Pożycz aparat. Jeżeli nie dla nas, to dla siebie i potomnych to zrób! A nas przy okazji uracz jakimiś widokami. Chociaż trochę masochistyczne to życzenie, bo za każdym razem, kiedy oglądam Twoje zdjecia, żałuję, że czegoś w domu nie mam.

Sąsiadce z dołu zaproponuj, że pospołu z wszystkimi właścicielami działek powyżej położonych zbudujecie akwedukt nad jej działką. Tylko najpierw niech wam podpisze, że to ona będzie odpowiadała za wodę spływającą na kolejną niżej położoną działkę, lub przedłuży akwedukt na własny koszt. Ewentulanie niech założy staw rybny i czerpie korzyści, a wy nie każecie jej płacić za wodę.

Doskonale rozumiem Twoje malejące zainteresowanie szczegółami i rosnącą tolerancję. Pamiętam ten etap! Pociesz się, że chyba już teraz masz więcej zrobione w środku niż my, kiedy się wprowadziliśmy.

Wiem, że nie będę oryginalna, jeżeli się upomnę o zdjęcia, ale się niniejszym upominam. Pożycz aparat. Jeżeli nie dla nas, to dla siebie i potomnych to zrób! A nas przy okazji uracz jakimiś widokami.

ja sie podepnę pod tymi słowami, Agduś pięknie pisze i mądrze, bardzo mądrze :)

Chociaż trochę masochistyczne to życzenie, bo za każdym razem, kiedy oglądam Twoje zdjecia, żałuję, że czegoś w domu nie mam.

Amen!

u mnie bardziej niż troche masochistyczne :o

Dołączam do grona komentatorów.Przede wszystkim gratuluję prawie ukończonego domu. W tych trudnych czasach to nie lada wyczyn.Zaczęłam czytać Twój dziennik, bo bardzo interesują mnie inne budowy ale nie dotrwałam do końca, choć styl super !!!bo brak czasu.Lubię pogadać na forum z iwestorkami bo sama nią mam zamiar być, a ci faceci są tacy wszystkowiedzący że czasem mdli.Mam podobny problem z działką jak Wy czyli znaczny spadek terenu, z tą różnicą, że praktycznie brak odpływu wody czyli DOłEK w dosłownym i przenośnym znaczeniu.Tak nam do głowy okolica uderzyła, że nie myśleliśmy racjonalnie przy zakupie.Jesteśmy w trakcie zbierania papierków, jeszcze nie kupiliśmy projektu i głowimy się Z PIWNICą CZY BEZ. Boimy się zalewania wodą.Jak to jest w waszym przypadku?Wiem, że przez Waszą działkę przetaczają się strumienie.Nie wlewa się nic do piwnicy?My chcemy postawić dom w najwyższym punkcie działki, ale i tak obok wznosi się pokaźna górka z której zapewne wszystko będzie spływać do nas.Planujemy wybudować studnie na deszczówkę i drenaż,ąle czy ona zbierze tą całą wodę?Co z tą piwnicą u Was?Pozdrawiam.

Kabeda,

witaj :D

Do piwnicy się (póki co :o ) nic nie wlewa - mamy wokół domu drenaż oraz ściany piwnic zabezpieczane różnymi czarnymi mazidłami. Ale u nas jest jednak spadek terenu w dół - czyli woda spływa "od domu".

W przypadku przez Ciebie opisywanym JA bym z piwnicy zrezygnowała. Oczywiście b.ważny jest rodzaj ziemi - czy jest przepuszczalna (piasek) czy nie (glina). Jesli przepuszczalna - wtedy masz problem z głowy - to jest tylko kwestia wybudowania odpowiednio głębokich odprowadzeń nadmiaru wody "do ziemi".

Koniecznie zróbcie badania geologiczne. I koniecznie bardzo dokładnie przemyślcie na etapie wybierania projektu właśnie problem odprowadzania wody.

Deszczówkę można rozprowadzać po działce, jeśli wokół domu zostawi się odpowiednio dużo miejsca.

Jeśli macie nieprzepuszczalny grunt - nie róbcie piwnicy a także drenażu - nie ma sensu robić drenażu jeśli nie ma gdzie odprowadzać z niego wody!!!!!! Inaczej - woda stoi w drenażu, i sens jego budowy = 0.

Dom lepiej jest postawić "wyżej" niż "niżej". Chociaż moim zdaniem, wynoszenie domu "w górę" (czyli sporo nad poziom działki) nie wygląda ładnie - tu jednak sprawy estetyki warto odłożyć na bok.

To są oczywiście tylko moje wnioski, powstałe na podstawie własnych doświadczeń. A jakie one są - vide Tygodnik ....

Pozdrawiam, j

Witaj,

Czytam i czytam, nadziwić się nie mogę jak bardzo autor dziennika przykłada sie do jego prowadzenie.

Wyczytałem że glazura Made In China to matowa biel 30x45. Napisz

jak ta glazura się układała (czy trzyma wymiary, odcienie itp).

I może jakies foto tej łazienki.

Sam planuje coś z dalekiego wschodu kupić i bardzo jestem ciekaw opini o ich produktach (glazury/terakoty/gresy)

Wybory: dobrze głosować to jak?

Pozdrawiam

Martini,

zapraszam do komentarzy ....

Odpowiadam:

- chińska glazura trzyma się, jest prosta i jednolita

- wybór jest - jak dla mnie b.prosty - ale oczywiście to moja sprawa - i nikogo o poglądy nie pytam - tylko zachęcam do wzięcia udziału w wyborach wogóle ...

I oczywiście PO :D zdrawiam serdecznie!