Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika jk69

Recommended Posts

• Odpowiedzi 496
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawdaż. Chcociaż zapowiadaja rzęsisty deszcz na niedzielę. Brrr.

"Co mi tam deszcz, co mi tam wiatr..." (ciąg dalszy tej piosenki spodobałby sie moim mustangom).

Żałuj, że Cię nie było! Dzieci, o dziwo zgodnie, zajęły się swoimi sprawami, a my swoimi - budowlanymi i nie tylko, w coraz większym "muratorowym" gronie.

Była też inspekcja na budowie. O odpowiednią atmosferę zadbały ciężkie sinogranatowe chmurzyska i błyskawice. Już z daleka widać imponujący gmach, który wyłania się z hałd ziemi, ale odrobina wyobraźni pozwoliła mi zobaczyć to, co z niego wyrośnie. I był to całkiem interesujący widok.

Inspekcja stwierdziła, że wszystko, co opisane w dzienniku, jest szczerą prawdą. Dom rośnie zdrowo.

Widoki piękne, chociaż ostatecznie mogę zrozumieć wątpliwości jk69 w tym względzie, bo w aktualnym miejscu zamieszkania ma nieco ładniejsze. A to miejsce to przeurokliwy stary dom - jeszcze jeden powód, żebyś żałowała nieobecności!

jk69 - gratuluję rozpoczęcia drugiej strony dziennika i trzeciej komentarzy! Dziękujemy za gościnę!

Że co?? że goło, to kaprawo???? Toż niejedni majątki tracą , coby takie suete oglądać!!!! A ile możliwości wyobraźnie podsuwa.....Nie marudź, tylo CIESZ SIĘ , CIESZ...Nidy nie będzie już TAK!!! Zawsze inaczej, i po jakimś czasie wspomnisz tekie chwile z rozrzewnieniem....Ja czasami tęsknie do tego "stanu"....

A będzie dobrze, bo innej opcji nie ma!!!

Witam:)

Bardzo podoba mi sie projekt Twojego domu :D Widzę, że na poddaszu masz kolankowe okna dachowe .Czy mogłabym wiedzieć, okna jakiej firmy zamierzasz montować?Z tego co sie orientuję, ten rodzaj okien w swojej ofercie ma FARKO, VELUX i ROTO.Ktora firmę wybrałaś?Jakie wymiary(wg projektu) maja mieć te okna?Przepraszam,że tak dociekam, ale własnie zastanawiam, sie na nad zmiana w projekcie mojego domu polegajaca na zastapieniu wielkiego wolego oka własnie tymi oknami :oops:

Bardzo podoba mi sie projekt Twojego domu :D Widzę, że na poddaszu masz kolankowe okna dachowe .Czy mogłabym wiedzieć, okna jakiej firmy zamierzasz montować?Z tego co sie orientuję, ten rodzaj okien w swojej ofercie ma FARKO, VELUX i ROTO.Ktora firmę wybrałaś?Jakie wymiary(wg projektu) maja mieć te okna?Przepraszam,że tak dociekam, ale własnie zastanawiam, sie na nad zmiana w projekcie mojego domu polegajaca na zastapieniu wielkiego wolego oka własnie tymi oknami :oops:

hm, skosztorysowane mam fakro - reszta przede mną. Ceny podobne chyba, parametry - nie wiem, wydaje mi się, że też podobne. Ale dogłębne studia jeszcze przede mną...

Okna są dość drogie niestety...

Wymiary muszą być standardowe

- część wyższa: szerokość 78 cm, wysokość - w projekcie mam 160 cm, ale uznałam, że to przegięcie :lol: (cena, mycie, żaluzje, ilość światła, ogrzewanie) i będzie 140 cm. Możesz wysokość dobrać indywidualnie (od 120 cm chyba).

- część niższa czyli kolankowa - 78 x 78, one są nieotwieralne.

Wole oko - piękna rzecz, ale do określonego typu architektury. Te kolankowe okna wprowadzają taką współczesną geometrię - musisz rozważyć czy pasować będą do dachu.

A jaki dom budujesz? Pokaż projekt, bo jesteśmy zawsze ciekawi innych pomysłów :wink:

Pozdrawiam,

hm, skosztorysowane mam fakro - reszta przede mną. Ceny podobne chyba, parametry - nie wiem, wydaje mi się, że też podobne. Ale dogłębne studia jeszcze przede mną...

Okna są dość drogie niestety...

Wymiary muszą być standardowe

- część wyższa: szerokość 78 cm, wysokość - w projekcie mam 160 cm, ale uznałam, że to przegięcie :lol: (cena, mycie, żaluzje, ilość światła, ogrzewanie) i będzie 140 cm. Możesz wysokość dobrać indywidualnie (od 120 cm chyba).

- część niższa czyli kolankowa - 78 x 78, one są nieotwieralne.

Wole oko - piękna rzecz, ale do określonego typu architektury. Te kolankowe okna wprowadzają taką współczesną geometrię - musisz rozważyć czy pasować będą do dachu.

A jaki dom budujesz? Pokaż projekt, bo jesteśmy zawsze ciekawi innych pomysłów :wink:

Pozdrawiam,

Jk69 projektu niestety nie moge jeszcze pokazać bo sie "robi" :) Moge co najwyżej napisać, że jest to dom paterowy z użytkowym poddaszem, z czterospadowym dachem, z garażem 2stanowiskowym w bryle, na planie prostokata.Niewiele zapewne Ci to mówi, poniewaz takich domów są setki.To co własnie wyróznia ten projekt to 2 wole oka.Jedno małe od frontu i duże (z oknem balkonowym) od strony ogrodowej.Jestem po wstępnych rozmowach z panem od dachu i rece mi opdaja :cry: Dlatego własnie zastanawim się nad zmianami w projekcie, polegajacymi na pozbyciu się wolich oczek i zastapieniu ich od przodu 2 połaciówkami a od tyłu własnie okanami kolankowymi.Dom ma prosta brylę i jest w tzw."nowoczesnym stylu", dlatego sadze, ze ta zmiana mogłaby wypaść korzystnie.Przynajmniej w moim odczuciu.W tym tygodniu mam zamiar spotakć sie z architektem i zapytac go co on o takim rozwiązaniu sadzi i jak to widzi.Czuje, że zbiorę baty :D

Jk69 kiedy bedziesz miała okna w domku?Chciałabym zobaczyc jak te okna beda wygladały u Ciebie...czuje w kościach, że to bedzie to :D

pozdrawiam i dziekuję za odpowiedz

No tak,

Nie mogę dłużej zajmować mojej przytulnej pozycji tajnego "podczytywacza" forum i nie okazać "czołochylenia" przeczytawszy pierwszy, z tomiku, miejmy nadzieję :D , utworów poezji inwestycyjnej! Naprawdę jestem pod wrażeniem!!!

Pozdrawiam i dzięki za wszystko

Cieszyłam się w grupie krakowskiej, to pocieszę się i tu z powodu Twego przybycia i wpisania się do mego "sztambucha"... Pamiętasz? na górze róże, na dole fiołki :lol: ...

Skłonnościami do rymu częstochowskiego nie będę Was tu zadręczać zbyt często... No chyba, że mnie znowu najdzie w deszczowy wieczór jakaś strrrrrraszna tęsknota za czymś, czego akurat bardzo mi będzie na budowie brak :wink:

Pisz, pisz! Pa,

zizi 1978

okna będą dopiero wiosną, jak ruszą z kopyta roboty wykończeniowe i będzie dzięki temu bezpieczniej na budowie. Na pewno zrobię zdjęcia :lol: !

Wole oczka są drogie i trudne w wykonaniu. Musisz porównać korzyści finasowe i "wizualne" z tej zamiany - no i mieć chyba zgodę architekta.

jestem zwolennikiem umiarkowanego grzebania w projektach. Daje to czasami różny od oczekiwanego efekt.

No i kwestia przestrzeni - wole oczko daje chyba podobny efekt we wnętrzu jak lukarna? POd skosami okien połaciowo/kolankowych może być jej mniej...

zizi 1978

okna będą dopiero wiosną, jak ruszą z kopyta roboty wykończeniowe i będzie dzięki temu bezpieczniej na budowie. Na pewno zrobię zdjęcia :lol: !

Wole oczka są drogie i trudne w wykonaniu. Musisz porównać korzyści finasowe i "wizualne" z tej zamiany - no i mieć chyba zgodę architekta.

jestem zwolennikiem umiarkowanego grzebania w projektach. Daje to czasami różny od oczekiwanego efekt.

No i kwestia przestrzeni - wole oczko daje chyba podobny efekt we wnętrzu jak lukarna? POd skosami okien połaciowo/kolankowych może być jej mniej...

[/b]jk69 juz mnie głowa boli od tych porównań :D Spotkam się z architektem i zdam sie na jego opinię.Pamietaj o zdjeciach domku wiosną, jak ruszycie z wykonczeniówka :) Serdecznie pozdrawiam :)

"Poezja inwestycyjna"!!! Yolanda, ten termin jest równie genialny jak pierwszy utwór tego nurtu poezji współczesnej! Murator powinien ogłosić jakiś konkurs i wydać tomik takowej.

jk69 - pewnie teraz zastanawiasz się, czemu nie byłaś mądra przed szkodą i nie zamówiłaś dachówek miesiąc temu... My zawaliliśmy sprawę zgłoszenia budowy poś, budowy kominka, a wcześniej wiele innych spraw. Ciągle nam się wydawało, że jeszcze zdążymy. Budując drugi dom byłabym mądrzejsza!

Jak tam szamani? Tańczą? Popatrz, jeszcze jedną sprawę odpuściłyśmy: trzeba było podczas spotkania jakiś indiański taniec dobrej pogody dla inwestorów odtańczyć, korzystając z okazji, że jest nas więcej zainteresowanych.