Gagata 04.03.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Mam w domu (poniemieckim) dół podzielony na dwa (małe!) pokoje i kuchnię - dla mnie bez sensu, tym bardziej, że domek jest wyższy niż szerszy, pow. zabudowy ok. 50 m.kw. Wyżej mam sypielnie i gabinet, a jeszcze wyżej pokój dziecka i potencjalny jeszcze jeden.Pomieszczeń jak widac dość. Ach - jeszcze piwnica. Muszę więc ten dół "otworzyć". Problem w tym, że ściany, które chcę zburzyć sporo wzmacniają całą konstrukcję (dom ma bardzo cienkie ściany, w tamtym roku ocieplone).Mój znajomy budowlaniec proponował, aby burząc ścianę, oprócz zostawienia podciągu zostawić po kwałku ściany z każdej strony. Mówił - po metrze. TO DUŻO.Wolałabym nie....A czy można coś jeszcze wykombinować??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 04.03.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Jeśli dobrze rozumiem, to podciąg dopiero będzie wykonywany przed wyburzeniem ściany. A gdyby go przepuścić przez ścianę zewnętrzną i oprzeć na słupie(np. żelbetowym) "dolanym" do ściany od strony zewnętrznej. Wtedy prawdopodobnie będzie można wyburzyć ścianę do końca. Ocieplenie oczywiście trzeba będzie w tym miejscu wyciąć i uzupełnić po wykonaniu słupa, ale w sumie koszt to niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 04.03.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Hejka.Po metrze z każdej strony to oczywiście dużo. W każdej innej sytuacji powiedziałbym, że wystarczy około 30cm z każdej strony. Ale jeżeli to budynek poniemiecki to może nie być wieńca, a wówczas taka ściana może stanowić tzw. ścianę usztywniającą.Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.03.2003 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 No a jeżlei jest to "ściana usztywniająca" to co wtedy?? W innym wątku pisalismy o słupach, które zamiast ściany wzmocniłyby konstrukcję. Mógłby to być ciekawy efekt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 05.03.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 proponuję zatrudnić konstruktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.03.2003 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Oczywiście - konstruktor już tez nad tym myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 05.03.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Gagata - konstruktor to oczywiście przede wszystkim. Jedna uwaga - słupy nie zastąpią "ściany usztywniającej". Taka ściana przejmuje siły poziome, i przenosi je na fundament (parcie wiatru np). Słup w kierunku poziomym z zasady jest wiotki, i nie spełni tej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 05.03.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Ale można tak wykonstruować słup z podciagiem, zeby tworzył w miarę sztywną ramę żelbetową...ważny jest sposób wykonania połączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 05.03.2003 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 No właśnie, Alanta - tak jakoś też myślę. Tzn ja (ignorant ) wyobrażam sobie, że podciąg u góry będzie przechodził (jak?) w pionowe "podpory" pod kątem prostym do podłogi tworząc taką jakby ramę. Tylko u dołu otwartą czy zamkniętą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 05.03.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Może być otwarta, byle dobrze zakotwiona... ale to tylko gdybanie, trzeba to obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 05.03.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 O to to to Alanta trzeba to obejrzeć i już. Bo jeszcze bzdur nagadamy a oni wyburzą i ......bum.GAGATA. Niech konstruktor pokaże ci analizę konstrukcji (żeby czasami na pałę nie przyjmował).Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 06.03.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 A potem przyślij ją do mnie, to Ci sprawdzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.03.2003 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Alanta - bardzo chętnie ! Zresztą może po prostu zajrzysz do nas któregoś cieplejszego dnia (jak już będę miała projekt).Oj, niechże juz przyjdzie ta wiosna.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts