Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytam uwagi na temat większego zużycia ilości spalanego drewna w kominku z płaszczem wodnym jak z DGP.Bardzo proszę o wypowiedzi zarówno jednych jak i drugich.Proszę podać metraż albo kubaturę ogrzewanych pomieszczeń,temperaturę w domu ,czy dom jest ocieplony ,oraz najważniejsze to czy palimy non stop czy sporadycznie?Proszę podać ilość spalonego drewna oraz , ile lat ma drewno po ścięciu? Wiech
https://forum.murator.pl/topic/54421-por%C3%B3wnanie-komink%C3%B3w-z-dgp-i-z-p%C5%82aszczem-wodnym/

Keny 52 vel mariobos 35 ,nie chodzi mi o instrukcje które ma w jednym małym palcu :wink: ale o porównanie ilości zużycia drewna do kominka.Mam kominek makroterm 24 kW z pł wod.Paliłem non stop kominkiem przez całą zime od listopada do połowy kwietnia .Spaliłem 13 mp drewna 4 letni grab i dąb.Palę drugi sezon a więc dom był już wygrzany.Mam również z kominka CWU(4 osoby w domu i zasobnik 150 l) Temperatura w domu 22-23 st.Nie miałem najmniejszych problemów z utrzymaniem temp w najgorsze mrozy.Dom z suporexu 25 cm ocieplony 14 cm wełny ,podłoga na gruncie 11 cm styropian,dach ocieplony wełną 25-30cm. Ogrzewałem ok 180 m/2 a w największe mrozy również garaż z kotłownią razem 230 m/2. Gaz mam z butli (drogi) i dlatego nie był używany.Proszę o porównania innych użytkowników .Wiech

Wiechu - a mozesz podac laczny koszt drewna, ktore spaliles przez podany przez ciebie okres czasu?

I z innej beczki mialbym do ciebie pytanie - czy rury miedziane do twojego kominka schowane sa w warstwie styropianu pod glowna wylewka czy tez wychodza ze sciany powyzej poziomu posadzki? Pytam, bo mam wylany chudziak w pomieszczeniu z kominkiem i jestem na etapie gornej wylewki - i nie wiem, czy wolac 'na hura' hydraulika do wyprowadzenia rur Cu pod wylewka czy tez moge to zrobic pozniej, po wylewce? Czy jest jakas zasada, jesli chodzi o doprowadzenie rur Cu do kominka? U mnie kominek bedzie przez sciane z kotlownia, na tym samym poziomie posadzki. Czy krocce rur wychodza od spodu kominka czy tez wyzej (na jakiej wysokosci)?

Tomek 2 .Koszt drewna to 13 mp.x 140 zł =1820 zł. Rury CU 28 mm wychodzą mi ze ściany .mam kominek narożny gdzie za ścianą mam kotłownie.Wszelkie pompy,naczynie przelewowe ,sterownik mam w kotłowni oprócz centralki sterującej.Wysokośc rur od podłogi to ok 60cm i 110 cm(tak z głowy).Rury chowane mam w bruzdach razem z przewodami łączącymi centralę sterującą a pompy w peszlu a CU w otulinie.Nie mam jeszcze obudowanego kominka (brak kasy).Króćce wychodzą z boku i góry kominka.Na dole kominka jest tylko króciec do spuszczania wody .Wiech

Dzieki Wiechu - dokladnie o te informacje mi chodzilo. Czyli u mnie mozna raczej na pewno zrobic podobnie, bo kotlownia tez jest przez sciane z pomieszczeniem kominkowym. Mialbym do ciebie jeszcze taka prosbe - czy masz mozliwosc zrobienia kilku screenow twojego kominka (a moze masz jakies z etapu, kiedy instalacja byla jeszcze odkryta) i podeslania na e-mail ew. zamieszczenia na forum? Bylbym b. wdzieczny.

Nadal mamy duzy dylemat, czy wchodzic w temat plaszcza wodnego czy tez jednak DGP i zrobic rozprowadzenia na poddaszu. Problemem - i to duzym, jak sie okazuje - jest tylko kociol gazowy kominowy, ktory uniemozliwia montaz turbiny wymuszajacej obieg powietrza. A moze sa jakies sposoby wykonania instalacji, zeby jedno z drugim moglo egzystowac (bezpiecznie no i zgodnie z prawem)? Bo jesli nie, to rozumiem, ze pozostaje zmiana kotla na turbo...?

Tomek 2 ponieważ brak mi obudowy kominka postaram sie przesłac szkic albo zdjęcie.Jednak problem że nie mam cyfrówki ani nie umiem wklejać szkiców :oops: :oops: :oops: .Postaram sie pożyczyć cyfrówke i poprosić kolege o wklejenie zdjęć. Wiech
Czytem o kominkach i płaszczach wodnych i w głowie mi się pętli. Pytanie może proste ale: czy się da , a jeśli tak to w jaki sposób coś takiego: podstawowym źródłem ciepła chcę mieć gaz z rury, natomiat chcę mieć kominek i paląc w kominku od czasu do czasu chcę podgrzewać wodę użytkową i grzejniki ścienne. Jeśli chodzi o lato to chciałabym mieć możliwość zakręcenia zaworów na grzejnikach i tylko kominek ogrzewałby wodę użytkową I jak się to ma do tego jak bym miała też podłączenie do ogrzewania podłogowego. Mogłaby następować sytuacja tego typu, że jak bym paliła w kominku to szybciej by oddawały ciepło grzejniki (wodę użytkową jednocześnie miałabym podgrzaną). Podłogówka by kumulowała ciepło, w momencie jak wygasa kominek ciepło by było oddawane nadal przez podłogówkę. DGP nie biorę pod uwagę, bo mam alergika w domu i nie widzi mi się malować domu co 2-3 lata, a kominek z płaszczem wodnym to chyba się nie opłaca przy paleniu np.raz w tygodniu lub rzadziej. Jeśli ktoś bedzie umiał mi kobiecie budującej w niedalekiej przyszłości wyjaśnić to bardzo proszę. Adres [email protected] Pozdrawiam Aneta