barbar 04.03.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 za przyłączenie do sieci elektroenergetycznej nie mam faktury tylko rachunek wystawiony przez rejon energetyczny (nie ma na to VAT). Czy mogę tę opłatę odliczyć w ramach ulgi budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 05.03.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 za przyłączenie do sieci elektroenergetycznej nie mam faktury tylko rachunek wystawiony przez rejon energetyczny (nie ma na to VAT). Czy mogę tę opłatę odliczyć w ramach ulgi budowlanej? Niestety, w ramach ulgi budowlanej - faktura VAT.Bardzo dziwne, że Zakład Energetyczny wystawia rachunek, bo przecież jest płatnikiem VAT, więc jeżeli usługa jest zwolniona z VAT, powinien wpisaćna fakturze w rubrykę sprzedaż zwolniona i tyle. W ogóle, firma która jest płatnikiem VAT nie może wystawiać rachunków!!!Ale Zakład Energetyczny.... może się rządzi własnymi prawami?!magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.03.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Magero - udzielasz złej odpowiedzi .Zakład Energetyczny (Rejon) oczywiście jest płatnikiem podatku Vat i wystawia faktury Vat za sprzedaż usług i towarów tym podatkiem objętych.Przyłącze (bo takim pojęciem operuje się) nie jest ujęte w klasyfikacji Vat i w związku z tym opodatkowaniu podatkiem Vat nie podlega (nie mylić ze stawką 0% lub zwolniony)Minister Finansów udzielił odpowiedzi (wykładni) w tym zakresie z której wynika iż wydatki poniesione w celu dokonania przyłącza a potwierdzone rachunkiem (nie fakturą) podlegają odliczeniu od podatku w ramach ulg budowlanych.Takie pismo (kserokopię) - wyjaśnienie widziałem w Górnosląskim Zakładzie Gazowniczym gdy zwracałem sie tam w celu wyjaśnienia analogicznej sprawy. Podniesiona sprawa ma charakter ogólnokrajowy i z tego co wiem US-y nie "robią wstrętów" rozliczającym się. Zresztą było już o tym szerzej na Forum. Podawałem nawet nr i datę pisma min. Finansów.Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-03-05 13:40 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 05.03.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 zgadzam sie z Wowka, byłam w urzedzie skarbowym..usłyszałam to samo..dokładnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 05.03.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Przyłącze (bo takim pojęciem operuje się) nie jest ujęte w klasyfikacji Vat i w związku z tym opodatkowaniu podatkiem Vat nie podlega (nie mylić ze stawką 0% lub zwolniony)Minister Finansów udzielił odpowiedzi (wykładni) w tym zakresie z której wynika iż wydatki poniesione w celu dokonania przyłącza a potwierdzone rachunkiem (nie fakturą) podlegają odliczeniu od podatku w ramach ulg budowlanych. A, jak tak, to przepraszam. Mi się też to przyda, bo mi powiedzieli, że tylko faktury i tyle.A swoją drogą, po co tak mieszać? Nie mogą tego wpisac do klasyfikacji VAT jako zwolniona? I problem byłby z głowy. Ale to juz inna bajka. magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.07.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Odnawiam stary post.W związku z tegoroczną, majową nowelizacją ustawy Vat zmienił się stan prawnyInformacja za Gazetą Prawna z dnia 16.07.2004 VAT. Przyłącza Jednak 22 proc. Przyłączenie do sieci elektroenergetycznych, gazowych i ciepłowniczych podlega opodatkowaniu 22- -proc. stawką VAT – informuje Ministerstwo Finansów.Urząd Regulacji Energetyki wycofał się w związku z tym, że stanowiska zajętego wcześniej przez biuro prawne urzędu i wskazujące, że opłaty za nielegalnie pobraną energię elektryczną, a także za przyłączenie do sieci oraz bonifikaty i upusty za niedotrzymanie standardów jakościowych obsługi odbiorców, nie podlegają opodatkowaniu VAT. Aby uniknąć dalszej dezinformacji osób zainteresowanych, usunięto informację ze stron internetowych urzędu, zastępując ją interpretacją MF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.07.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Brawo Wowka!! Ja za ubiegły rok "wcisnąłem" prąd i w US przeszło bez echa!PozdroJI obyście swych wielce spracowanych mularzy w poniedziałek obaczyli trzeźwych i ochędożonych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.07.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Jerzysio - Tak. Do końca kwietnia obecnego roku US-y honorowały rachunki bez stawki vat. I było to zgodne z ówczesnym stanem prawnym.Tekst artykułu z GP podałem informacyjnie.Jestem ciekaw czy w związku z ovatowaniem usługi dokonania przyłącza wzrośnie (wzrosła) cena jej wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts