Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rada na ptaszki iczystość dachu

Recommended Posts

jaką macie rade na ptaszki obsrawajace (przepraszam za wyrazenie ale nerwy mnie ponoszą) dach

założyłem antene tv i od tego czasu mam stałych choć różnych gości latajacych czy tam fruwajacych które uporczywie robią mi na dach

w tej chwioli po miesiącu ogladania tv mam białą plame 1m2 na dachu

u sąsiada jest maaaaaaaaasa wróbli...a teraz chyba pięć razy więcej niż w zeszłym roku, wróble szczególnie upodobały sobie antenę na naszym dachu. próbowałam rzucac spinaczami :roll: ale wtedy podfruwają wyżej na antenę a tam..nie dosięgnę :wink:

probowąłam też wodą je pryskać..ale widocznie lubią takie prysznice...

Sposobu żadnego chyba nie ma na ptaki...wszystko byłoby ok..gdyby nie to codziennie szorowanie zapaskudzonego tarasu

Można spróbować odstraszać ptactwo rozpinając sznurki z nawleczonymi paskami lśniącej, niebieskiej folii. Skuteczność tej metody bazuje na tym, iż ptaki boją się przedmiotów niebieskich i błyszczących. Choć niestety z czasem mogą się przyzwyczaić do tej "przeszkody", dlatego też warto zamiennie stosować inne metody odstraszania. Więcej na ten temat: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/ptaki_w_ogrodzie_cz2.html

pozdrawiam :)

U nas w mieście na rynku stoi sobie odrestaurowana kamienica do której nie podlatują gołębie. W okolicy tej kamienicy słychać świergot ptaków, najprawdopodobniej wrogów gołębi. Może to jest sposób.

We Wrocławiu na wszystkich kamienicach Rynku i placu Solnego, po remoncie elewacji, założono siatki przeciw ptakom.

http://www.e-dach.pl/gdp_zaj_zdjecia/zabezpieczenia_zaj.jpg

Te druty kolczaste, o długości 20 cm, skutecznie odstraszają ptactwo, uniemożliwiając siadanie mu na parapetach, gzymsach i innych wystających elementach budowlanych.

Kiedyś Rynek, był placem gołębim, tak jak w Krakowie.

Teraz ptaków nie ma, są za to muchy i komary, które wcześniej stanowiły pokarm latającej czeredy.

Odra blisko, wilgoć w powietrzu, a to cudne warunki dla komarów.

Wrocław zyskał kolorowe elewacje odrestaurowanych kamieniczek, ale stracił to coś, ten niepowtarzalny świergot unoszący się nad XVIII wieczną zabudową...

Weszła technika i technologie. Przyroda jak zawsze - PRZEGRAŁA.

Można spróbować odstraszać ptactwo rozpinając sznurki z nawleczonymi paskami lśniącej, niebieskiej folii. Skuteczność tej metody bazuje na tym, iż ptaki boją się przedmiotów niebieskich i błyszczących. Choć niestety z czasem mogą się przyzwyczaić do tej "przeszkody", dlatego też warto zamiennie stosować inne metody odstraszania. Więcej na ten temat: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/ptaki_w_ogrodzie_cz2.html

pozdrawiam :)

przeczytałam i....sztucznego "ptaka" to ja na antenie nie ustawię z jednego powodu-nie posiadam takowego, huków nie będzie-bo jeszcze zapomnę i sam sie przestraszę :wink: odgłosów ptaków ni jak nie mam na żadnej płycie... a tasiemki??? a kto mi wlezie na samą górę by je zawiesić?? :roll:

faktycznie...trzeba zacisnąć zęby i dalej szorować taras :-?

Hanka55 u nas na rynku to jest dziwne, że gołębie nie siadają tylko na tym jednym dachu. Dach jak najbardziej normalny, zrobiony chyba pod kątem 45 stopni a kamienica niska jednopiętrowa. Ładnie ten dach z dołu widać i nie zauważyłam na nim nic oprócz dachówek i płotków przeciwśniegowych.