buki 23.05.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Czy może mi ktoś w prosty sposób wypisać w punktach co musze zrobić aby kupić działkę... Ma to być działka przy drodze asfaltowej, z mediami przy tejże drodze... - sprawdzić akt notarialny czy sprzedający jest faktycznie właścicielem tej działki - to mi pokazuje właściciel? Czy ja ten akt otrzymuje od niego? - jeśli to jest pośrednik - to on mi da wypis i wyrys czy to załatwiam sam w urzędzie gminy po zakupie działki? - jeśli kupuje bezpośrednio od właściciela to rozumiem, że jedynie otrzymuje od niego akt notarialny stwierdzający że jest właścicielem terenu... - spisujemy umowę przedwstępną u notariusza, na którą to umowę chcę dostać kredyt w banku, tak? - do banku składam umowę przedwstępną wraz z aktem notarialnym otrzymanym od sprzedającego, żeby bank wiedział czy ziemia jest naprawdę jego, składam również wypis i wyrys i... jeśli chce wziąć na kredyt również budowę domu - składam również projekt domu i kosztorys i pozwolenie na budowę... - czy wyjazd z działki na drogę asfaltową powinien być ujęty w projekcie domu i dzięki temu pozwolenie na budowę będę miał zarówno na dom jak i na wyjazd z działki? I jeszcze jak to jest z PZP - plan zagospodarowania przestrzennego czy jak to się tam nazywa - jeśli jest na danym terenie, to znaczy że jest jakaś ograniczona ważność czasowa tego planu? Czy przed kupnem działki muszę w urzędzie gminy sprawdzić czy na terenie na którym jest działka istnieje ważny PZP? W jaki sposób się to sprawdza? Wypisuje się jakiś papierek i dostaje się odpowiedź pisemną, czy może pani w okienku... Jestem raczkujący w tej dziedzinie i mam wiele niejaności... niczym dziecko we mgle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Po lewej stronie : WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Termosik, kocyk i grzebanie na forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki 24.05.2006 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Szukałem, być może nieumiejętnie... Gdyby jednak ktoś zechciał odpowiedzieć, w prosty sposób, to napewno ten wątek przydałby się innym "żółtodziobom"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.05.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 OK. Ja nie mam pełnej wiedzy na ren temat ale pogmeraj w tym wątku. Akt notarialny fajny jest, ale księga wieczysta to podstawa. W akcie notarialnym nie masz obciążeń hipoteki a w KW masz :) Po pierwsze - księga wieczysta.Musisz mieć wypis - od właściciela (zresztą do aktu notarialnego kupna potrzebny jest i tak - nie starszy niż 1 miesiąc - tak jest u mnie) W KW sprawwdzasz czy nie ma jakiś obciążeń hipoteki, dożywocia, użytkowania etc. Przyda Ci się też wypis z rejestru gruntów ( też potrzebne do notariusza) i dobrze sprawdzić w gminie czy podatek gruntowy jest zapłacony przez delikwenta. Wypis może wziąć właściciel lub pełnomocnik ( na piśmie pełnomocnictwo) Jeśli chcesz budować na tej działce to dowiedz się w gminie czy jest miejscowy plan zagospodarowania dla tej dizałki. Jeśli nie ma - wystąp o Warunki Zabudowy - nie musisz być właścicielem , żeby to zrobić, ale to trwa i kosztuje trochę nerwów (czyt: papierków). Na tym forum możesz znaleźć kilka opowieści co jak WZ nie te... Jak z mediami ? Są/nie ma / będą / kiedy etc.) Co do kredytu - nie wiem, bo nie dotyczyło póki co - ale też w tym wątku znajdziesz wątki notariusz ver. kredyt i kiedy wpłata itd. Najpierw załatwiasz zakup działki - jak to masz z głowy to załatwiasz kredyt na dom - chyba, że na obie rzeczy bierzesz kredyt... Zanim postawisz dom (i zanim dostaniesz pozwolenie na budowę) musisz mieć projekt i ten projekt zaadoptować do WZ lub planu miejscowego. Architekt na mapie do celów projektowych (zrobionej przez geodetę)naniesie dom i zrobi zagospodarowanie działki (wjazdy, śmietniki itp) Nie wiem co jeszcze ... pisz- ja jestem tak chaotyczna, że mogłam CI tylko namieszać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 24.05.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Primo to nie akt ale aktualny wypis z księgi wieczystejj w sadzie rejonowym- szukaj wydzialu ksiąg wieczystych. Z aktu notarialnego od sprzedawcy weż sobie numer ksiegi bo bedzie on przydatny. O wypis mozesz wystapić sam albo poprosic o wglad do księgi w sądzie- sa one jawne więc nie ma problemu. Może paśc pytanie o Twój interes prawny w danej sprawie a, więc powiedz( napuisz) że zamierzasz kupic nieruchomośc. W księdze sa rozdzialy i tam trzeba s[prawdzić : - czy jest to własnośc czy np. użytkowanie wieczyste- wlasnośc jest lepsza i bywa droższa - czy jest jeden wlaściciel i to ten sam od ktoregio kupujemy czy kilku - czy nie ma ustanowionych sluebnosci albo innych obowiązków ( np. przez srodek masz ustanowiona droge) - czy hipoteka jest czysta- nie powinno byc tam wpisow. - czy wielkość działki jest ok itp itd. Wypis kosztuje jakies kilkanascie zlotych w znaczkach ale trzeba z tydzień poczekac ( w zależności od sądu) Uzbrojony w ta wiedze jako secundu udaj sie do właściwego urzedu gminy/miasta i tam sprawdż co jest w planie zagospodarowania czyli jaki to teren , co przewiduje plan itp itd. Posługuj sie numerem ksiegi wieczystej i numerem działki. Najlepiej jak w planie jest dzialka budowlanae wiedzieć co plan mówi o okolicy czy tam np. nie bedzie autostrady albo lotniska czy przemyslu. Od tego może zależec potem bardzo dużo przy pozwoleniu na budowę. Jako tercio dogadaj cenę, umów notariusza, i kupuj o ile wszystko jest ok. Jeak cos nie gra to mocno sie zastanów!!! Ja kupowalem dom e ksiega wieczysta zaginła i trzeba ja odtworzyć, jest trzech właścicieli - matka i dwóch synów. pośmierci ojca nie przeprowadzikli sprawy spadkowej .. a jaqk teraz nie ma księgi to ... potem bank .. itp itd( wszędzie już mialem ponakrecane terminy ) .. Tylko dzieki temu że skorzystałem z porady zaprzyjaznionego prawnika - tylko doradzał i za symboliczne 100 zl, trafiłem w urzędach na przyzwoitych i normalnych ludzi - nie urzędników , sąd okazal sie nadzwyczaj przyjazny środowisku - sam troche sprawe pokielbasił z tym zaginieciem księgi a więc nie batrdzio mogl postapic inaczej - ale i tak chylę czola nad sprawnościa i ich pomoca... była nieoceniona... Po nieprzespanym prawie miesiącu, wysiwieniu polowy wlosow i nadszarpnieciu stanu nerwowego żony, rodziny i wlasnego ... kupilem i jestem zadowolony. Wiem że cena byla bardzo atrakcyjna dlatego że sprzedający od poczatku wiedzial o problemach ale bylo warto.. Życze powodzenia ... menago3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 24.05.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Primo to nie akt ale aktualny wypis z księgi wieczystejj w sadzie rejonowym- szukaj wydzialu ksiąg wieczystych. Z aktu notarialnego od sprzedawcy weż sobie numer ksiegi bo bedzie on przydatny. O wypis mozesz wystapić sam albo poprosic o wglad do księgi w sądzie- sa one jawne więc nie ma problemu. Może paśc pytanie o Twój interes prawny w danej sprawie a, więc powiedz( napuisz) że zamierzasz kupic nieruchomośc. W księdze sa rozdzialy i tam trzeba s[prawdzić : - czy jest to własnośc czy np. użytkowanie wieczyste- wlasnośc jest lepsza i bywa droższa - czy jest jeden wlaściciel i to ten sam od ktoregio kupujemy czy kilku - czy nie ma ustanowionych sluebnosci albo innych obowiązków ( np. przez srodek masz ustanowiona droge) - czy hipoteka jest czysta- nie powinno byc tam wpisow. - czy wielkość działki jest ok itp itd. Wypis kosztuje jakies kilkanascie zlotych w znaczkach ale trzeba z tydzień poczekac ( w zależności od sądu) Uzbrojony w ta wiedze jako secundu udaj sie do właściwego urzedu gminy/miasta i tam sprawdż co jest w planie zagospodarowania czyli jaki to teren , co przewiduje plan itp itd. Posługuj sie numerem ksiegi wieczystej i numerem działki. Najlepiej jak w planie jest dzialka budowlanae wiedzieć co plan mówi o okolicy czy tam np. nie bedzie autostrady albo lotniska czy przemyslu. Od tego może zależec potem bardzo dużo przy pozwoleniu na budowę. Jako tercio dogadaj cenę, umów notariusza, i kupuj o ile wszystko jest ok. Jeak cos nie gra to mocno sie zastanów!!! Ja kupowalem dom e ksiega wieczysta zaginła i trzeba ja odtworzyć, jest trzech właścicieli - matka i dwóch synów. pośmierci ojca nie przeprowadzikli sprawy spadkowej .. a jaqk teraz nie ma księgi to ... potem bank .. itp itd( wszędzie już mialem ponakrecane terminy ) .. Tylko dzieki temu że skorzystałem z porady zaprzyjaznionego prawnika - tylko doradzał i za symboliczne 100 zl, trafiłem w urzędach na przyzwoitych i normalnych ludzi - nie urzędników , sąd okazal sie nadzwyczaj przyjazny środowisku - sam troche sprawe pokielbasił z tym zaginieciem księgi a więc nie batrdzio mogl postapic inaczej - ale i tak chylę czola nad sprawnościa i ich pomoca... była nieoceniona... Po nieprzespanym prawie miesiącu, wysiwieniu polowy wlosow i nadszarpnieciu stanu nerwowego żony, rodziny i wlasnego ... kupilem i jestem zadowolony. Wiem że cena byla bardzo atrakcyjna dlatego że sprzedający od poczatku wiedzial o problemach ale bylo warto.. Życze powodzenia ... menago3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki 24.05.2006 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Czyli.... Wypis z KW i z Rejestru Gruntów dostane od właściciela działki, od którego kupuję... Jeśli chcesz budować na tej działce to dowiedz się w gminie czy jest miejscowy plan zagospodarowania dla tej dizałki. Jeśli nie ma - wystąp o Warunki Zabudowy - nie musisz być właścicielem , żeby to zrobić, ale to trwa i kosztuje trochę nerwów (czyt: papierków). Po kolei: od właścicela dowiaduje się o numerze działki.... biore numer... ide do Urzedu Gminy, podaję numer i dostaje MPZT (miejscowy plan...)? Ile to kosztuje i ile się na to czeka (pod warunkiem oczywiście, że jest)? I dopiero jak dostanę ten MPZT będę mógł zdecydować czy kupować działkę czy nie? (bo nie chce działki bez tego - nie mam za dużo czasu na czekanie na WZ)... Jak z mediami ? Są/nie ma / będą / kiedy etc.) Media są w drodze (prad, gaz, woda), z tym, że gaz i woda po drugiej stronie drogi (czeka mnie podkop pod jezdnią). Najpierw załatwiasz zakup działki - jak to masz z głowy to załatwiasz kredyt na dom - chyba, że na obie rzeczy bierzesz kredyt... na obie... dlatego mi się to wszystko gmatwa. Architekt na mapie do celów projektowych (zrobionej przez geodetę)naniesie dom i zrobi zagospodarowanie działki (wjazdy, śmietniki itp) Czyli taką mapkę nie dostaje w Urzędzie Gminy, tylko zamawiam geodetę i on mi rysuje "plan sytuacyjny" mojej działki? Ile taki geodeta kosztuje? Nie wiem co jeszcze ... pisz- ja jestem tak chaotyczna, że mogłam CI tylko namieszać :) Oj nie - już cośtam dzięki Tobie się rozjaśniło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 24.05.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Szukałem, być może nieumiejętnie... Gdyby jednak ktoś zechciał odpowiedzieć, w prosty sposób, to napewno ten wątek przydałby się innym "żółtodziobom"... Żółtodziobom na pewno ten wątek się nie przyda, bo go nie znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.05.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Gdyby to było takie proste................................:) Bierzesz odpis z Księgi wieczystej - czytasz i sprawdzasz czy nie ma tam jakiego fuck up.... Ja czekałam chyba 3-4 dni Potem idziesz do gminy i jeśli nie ma planu zagospodarowania ( u mnie nie było więc się nie wypowiadam co się dzieje jak jest. Pewnie możesz dostać informację o planie dotyczący działki o która pytasz) składasz wniosek o decyzję o warunkach zabudowy . Miejsce załatwienia sprawy: Wydział Architektury i Urbanistyki Wymagane dokumenty: Wniosek inwestora określający: funkcję i sposób zagospodarowania terenu; charakterystykę projektowanej zabudowy i zagospodarowania terenu; zapotrzebowanie na wodę, energię i sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków oraz inne potrzeby w zakresie infrastruktury technicznej, a w szczególnych przypadkach sposób unieszkodliwiania odpadów; dane charakteryzujące wpływ przedsięwzięcia na środowisko (w przypadku braku obowiązku wykonania raportu oddziaływania na środowisko). Załączniki: 2egz. oryginalnych kopii mapy zasadniczej zawierającej określenie granicy terenu objętego wnioskiem i najbliższe otoczenie tego terenu; z naniesioną planowaną inwestycją /obiekty, sieci/ oraz opisem własności gruntów w/w terenu wykonanym przez uprawnionego geodetę i potwierdzony przez Urząd - Wydział Geodezji i Kartografii. 3cgz. kserokopii map z oznaczenicm obrysu inwestycji kolorem czerwonym / w celu uzgodnienia z innymi organami i instytucjami/. 4 egz. kserokopii map dla przedsięwzięcia mogącego znacząco oddziaływać na środowisko 3egz- opracowania raportu oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko. /Dz. U. Nr 109 poz.1157/ Po jednym egz. zapewnień lub warunków technicznych dostawy mediów z zaznaczeniem miejsca przyłączenia do sieci miejskich / woda, gaz., energia elektryczna, ciepło odprowadzenie ścieków, sanitarnych i wód deszczowych, telekomunikacja itp./. Upoważnienie inwestora do działania w jego imieniu / w przypadku składania wniosku przez osoby trzecie/. Postanowienie Prezydenta Miasta wydane na podstawie ustawy o drogach publicznych, określające miejsce i warunki włączenia ruchu drogowego, spowodowanego zamierzoną inwestycją, do istniejącej lub projektowanej drogi. Załączniki: W przypadkach uzasadnionych szczególnym miejscem lokalizacji, charakterem inwestycji lub wynikających z ustaleń miejscowego planu ogólnego zagospodarowania przestrzennego, organ zwróci się do inwestora o uzupełnienie koniecznych materiałów np. o koncepcję urbanistyczno-architektoniczną, koncepcję urbanistyczną z projektem scalania gruntów. Opłaty: na wniosku należy nakleić znaczek skarbowy za 5,00 zł za każdy załącznik do wniosku - 0,50 zł za wydanie decyzji - od 38 zł do 228 zł Opłatę skarbową w wysokości do 100,00 zł można wnieść w znaczkach skarbowych. Opłatę skarbową powyżej 100,00 zł należy wpłacić w kasie Starostwa. Dodatkowe informacje: Ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu następuje w drodze decyzji w terminie do 2 miesięcy, z zastrzeżeniem, że czas oczekiwania na brakujące materiały lub opinie innych organów lub instytucji nie wlicza się do wyżej określonego terminu załatwienia sprawy. Odbiór decyzji na stanowisku wydziału architektury w biurze obsługi interesantów. Uwaga: Wydana decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu staje się ostateczna po 14 dniach od daty przyjęcia decyzji przez wszystkie strony postępowania administracyjnego i nie wniesienia przez nie odwołania. A tu wniosek - wkleja dowolny - zminia się nazwa urzędu: http://www.um.swiebodzin.pl/skany/druki/decyzja-warunki-zabudowy.pdf Powyżej masz wypisane wszystkie papiery jakie musisz mieć. Jeliśli działka nie ma planu to nie znaczy, że się nie nadaje do kupienia. Ryzykujesz albo czekasz na WZ - do decyzji Jak media w ulicy to nie jest źle :) Się przekopiesz jak już zostaniesz właściecielem działki to możesz zacząć składać papiery o pozwolenie na budowę. (Można to zrobić rónież jeśli masz wieczystą dzierżawę lub inny tytuł prawny do gruntu - niemniej jak chcesz go kupić to odpada :)) A tutaj o pozwoleniu na budowę - ustawowo: Z dnia 2005/10/31 Ważne od 2005/10/31 Podstawa prawna: art. 28, art. 33 ust.1, art. 34 ust.4, art. 36 i art. 82 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003r. Nr 207, poz. 2016, ze zmianami) oraz art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071, ze zmianami)ustawa z dnia 9 września 2000r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2004r. Nr 253, poz. 2532) Wymagane dokumenty: 1. wniosek o wydanie pozwolenia na budowę (obowiązuje wzór wniosku) 2. 4 egzemplarze projektu budowlanego wraz z opiniami, uzgodnieniami, pozwoleniami i innymi dokumentami wymaganymi przepisami szczególnymi oraz zaświadczeniem, o którym mowa w art. 12 ust. 7, potwierdzającym wpis projektanta na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, aktualnym na dzień opracowania projektu 3. oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (obowiązuje wzór oświadczenia), 4. decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, 5. pozwolenie, o którym mowa w art. 23 i art. 23a ustawy z dnia 21 marca 1991r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej, jeżeli jest ono wymagane, 6. w przypadku obiektów zakładów górniczych oraz obiektów usytuowanych na terenach zamkniętych i terenach, o których mowa w art. 82 ust 3 pkt.1, postanowienie o uzgodnieniu z organem administracji architektoniczno-budowlanej, o którym mowa w art. 82 ust. 2, projektowanych rozwiązań w zakresie: a) linii zabudowy oraz elewacji obiektów budowlanych projektowanych od strony dróg, ulic placów i innych miejsc publicznych b) przebiegu i charakterystyki technicznej dróg, linii komunikacyjnych oraz sieci uzbrojenia terenu, wyprowadzonych poza granice terenu zamkniętego, portów morskich i przystani morskich, a także podłączeń tych obiektów do sieci użytku publicznego 7. w przypadku przedsięwzięć mogącego znacząco oddziaływać na środowisko, decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach, jeżeli jest ona wymagana przepisami ustawy Prawo ochrony środowiska 8. w przypadku obiektów budowlanych, których wykonanie lub użytkowanie może stwarzać poważne zagrożenie dla użytkowników, takich jak: obiekty energetyki jądrowej, rafinerie, zakłady chemiczne, zapory wodne lub których projekty budowlane zawierają nowe, nie sprawdzone w krajowej praktyce, rozwiązania techniczne, nie znajdujące podstaw w przepisach i Polskich Normach, należy dołączyć specjalistyczna opinię wydaną przez osobę fizyczną lub jednostkę organizacyjną, wskazaną przez właściwego ministra. Opłaty skarbowe: 1. Od wniosku o wydanie pozwolenia na budowę lub rozbiórkę - 5 zł 2. Od każdego załącznika do wniosku - 50 gr 3. Od zatwierdzenia projektu budowlanego - 38 zł 4. Od pozwoleń wydawanych na podstawie przepisów prawa budowlanego: 1) za wydanie pozwolenia na budowę nowego obiektu budowlanego oraz urządzeń budowlanych związanych z obiektem budowlanym: a) budynku przeznaczonego na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż rolnicza i leśna: - za każdy m2 powierzchni użytkowej - 1 zł - nie więcej niż - 500 zł b) budynku służącego celom gospodarczym - 8 zł w gospodarstwie rolnym c) innego budynku - 40 zł d) studni oraz urządzeń do usuwania - 14 zł nieczystości stałych i ścieków e) budowli związanych z produkcją rolną - 100 zł f) sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, - 2000 zł elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych, gazowych, cieplnych oraz dróg, z wyjątkiem dróg dojazdowych, dojść do budynków i zjazdów z drogi g) sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, - 14 zł elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych, gazowych, cieplnych o długości do 1 kilometra h) innych budowli - 140 zł i) urządzeń budowlanych związanych z obiektem - 80 zł budowlanym W razie wydania pozwolenia na budowę budynku o funkcji mieszanej, przy obliczaniu opłaty skarbowej nie uwzględnia się powierzchni mieszkalnej tego budynku. Zwolnienia z opłat skarbowych: 1) pozwolenia w sprawach budownictwa mieszkaniowego 2) pozwolenia na budowę: - wydawane na skutek podań wnoszonych w sprawach budowy lub odbudowy obiektów budowlanych zniszczonych lub uszkodzonych wskutek działalności spowodowanej ruchem zakładu górniczego lub klęsk żywiołowych - budynków szkolnych oraz budynków przeznaczonych na cele naukowe, socjalne i kulturalne. 3) pozwolenia wydawane jednostkom budżetowym i jednostkom samorządu terytorialnego Termin wydania pozwolenia na budowę: Do 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie decyzji. Do terminu załatwienia sprawy nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa do dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony, albo z przyczyn niezależnych od organu. tiaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki 24.05.2006 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Łojejkuuuuu ile tego jest! Nefer! Łomatko... Chciałbym tylko wiedzieć, czy jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to mogę kupować działkę a później składać te wszystkie papiery o Warunki Zabudowy już jako Właściciel działki, zgadza się? No bo chyba nie składam wniosku o WZ przed zakupem, bez sensu by to było....(?) bo piszesz: Jeliśli działka nie ma planu to nie znaczy, że się nie nadaje do kupienia. Ryzykujesz albo czekasz na WZ - do decyzji "albo czekasz" - jak moge czekać kiedy chętnych na tę działkę jest dziesięciu?! Jak moge czekać na WZ conajmniej pół roku i "trzymać" właściciela działki w niepewności: kupie od niego tę działkę albo nie kupię. Przecież żaden właściciel na to nie pójdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.05.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Łojejkuuuuu ile tego jest! Nefer! Łomatko... Chciałbym tylko wiedzieć, czy jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to mogę kupować działkę a później składać te wszystkie papiery o Warunki Zabudowy już jako Właściciel działki, zgadza się? No bo chyba nie składam wniosku o WZ przed zakupem, bez sensu by to było....(?) bo piszesz: Jeliśli działka nie ma planu to nie znaczy, że się nie nadaje do kupienia. Ryzykujesz albo czekasz na WZ - do decyzji "albo czekasz" - jak moge czekać kiedy chętnych na tę działkę jest dziesięciu?! Jak moge czekać na WZ conajmniej pół roku i "trzymać" właściciela działki w niepewności: kupie od niego tę działkę albo nie kupię. Przecież żaden właściciel na to nie pójdzie... Łomatko - dokładnie :) Kup zbroję :) Najlepiej podjedź do gminy i pogadaj z Panią z architektury. Ona Ci powie conieco o tej działce. Na pewno wie czy wydają tam pozwolenia na budowę. Mnie od razu pani powiedziała, że może byc problem z wysokością kalenicy, bo ludzie nerwowe tak gdzie ja chcę stawiać domek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.05.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 A tu kolega Bart zrobił pełny harmonogram ("dokumenty własne)mam nadzieję,że się nie obrazi, że tu wklejam: HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki projekt budowlany mapa do celów projektowychadaptacja projektubadanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMK 01.06.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Mam problem Działka, którą jestem zainteresowana nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, będę starać się przed ewentalnym jej kupnem o WZ. Czy jeżeli moje podanie zostanie pozytywnie rozpatrzone nie będę miała problemu z uzyskaniem pozwolenia na budowę i otrzymaniem kredytu? Właścicel twierdzi,że działka jest budowlana, ale jeżeli działka ta nie posiada MPZP to czyba nie może być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Mam problem Działka, którą jestem zainteresowana nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, będę starać się przed ewentalnym jej kupnem o WZ. Czy jeżeli moje podanie zostanie pozytywnie rozpatrzone nie będę miała problemu z uzyskaniem pozwolenia na budowę i otrzymaniem kredytu? Właścicel twierdzi,że działka jest budowlana, ale jeżeli działka ta nie posiada MPZP to czyba nie może być?? WZ wskazuje na bardzo duże prawdopodobieństwo zbudowania konkretnego domu (jeśli określisz w miarę konkretnie ten dom). Chyba, że w tak zwanym międzyczasie zostanie zatwierdzony plan miejscowy i wtedy WZ traci moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 02.06.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 NEFER Wszystko bardzo pięknie opisane . Tego mi brakowało. Ja wygrałam przetarg na działkę. Wiem że jest plan zabudowy dotyczący tej działki. Nie wiem czy muszę występować o warunki zabudowy? I jeszcze jedno pytanie: na działce jest stary sad, wycinać będę to co będę uważała za potrzebne, czy to jest jakiś problem w uzyskaniu jakiś pozwoleń /pierw wyciąć a potem składać papiery/? Proszę się nie śmiać. Należę do "żółtodziobów" Przepraszam jestem trochę narwana i chaotyczna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 12.07.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 a co jak kupuje dzialke z agencji nieruchomosci a nie od wlasciciela prywatnego - to jaka jest wtedy sytuacja z aktem notarialnym? Dostane go w agencji rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 12.07.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Z tego co wiem akt własności /notarialny/ podpisuje się u notariusza, który pięknie bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 12.07.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 a ja mam takie pytanko:jesli kupuje pusta dzialke rolna na ktorej sa juz wszystkie media w tym gaz i kanalizacja to czy musze sprawdzac czy to wszystko jest "legalne"?Czy skoro to juz jest to w takim razie sprawdzanie mozna odpuscic bo skoro jest to napewno musialo byc zrobione zgodnie z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niki1719500701 14.07.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 a ja proszę o uporządkowanie;po umowie przedwstępnej co zalatwia sprzedający a co kupujący ? przed podpisaniem aktu notarialnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marud 16.07.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Z tego co wiem akt własności /notarialny/ podpisuje się u notariusza, który pięknie bierze u mnie jak do tej pory tylko notariusz zarobił ucziwie pieniądze. sprawdził wszystki dokumenty i okazało się, że akt notarialny właściciela nie znaczy nic szczególnego, bo w KW była żona jest ciągle współwłaścicielem a WZ wygasaja za 2 tyg (a miały być świeżutkie, że jej). a wypytywałam i sprawdzałam niby wszytko, co popadło (tak naiwna myślałam). nie narzekaj na notariusza, bo może to być osoba, która ustrzeze cie przed oszustwem czy nie lada kłopotami (jak coś się nie zgadza, zawsze w akcie można wpisać, że umowa nie dojdzie do skutku, jeśli przed jej zawarciem sprzedajacy nie spełni jakiś warunków). to motywuje nieuczciwych do odświeżenia sobie pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts