marud 16.07.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 a ja proszę o uporządkowanie; po umowie przedwstępnej co zalatwia sprzedający a co kupujący ? przed podpisaniem aktu notarialnego? ja nie uporządkuję, bo ciągle jestem zielona, ale mogę pokazać, gdzie sama popelniłam błąd, moze Ty ich unikaniesz. mimo, że domagałam się (zgodnie z radami znajomych, którzy się wybudowali) nr działki i nr KW dałam się jakoś omamić, ze wszystko z nimi jest OK i zobaczę je przy umowie. bzdura totalna. W Twoim interesie jest zdobycie nr działki i nr KW. jeśli nie mają aktualnego odpisu KW (nie starszego niż 1 m-c!) sprawdzasz go sam w sądzie rejonowym - wydział ksiag wieczystych (podajesz nr i dostajesz wgląd, albo prosisz o odpis 30 zł i parę dni czekania a jak masz pecha, jak ja i księga jest w migracji to do 4-5 tyg.)- czy nie ma w niej jakiś obciążeń, czy faktycznie należy do osoby, która chce ci ja sprzedać, czy nie ma ostrzeżenia o niezgodnosci stanu prawnego z wpisem w KW (u mnie tak było i bank odmówił kredytu dopóki się to nie wyprostuje - trwa to już ponad 2 m-ce) z nr działki sprawdzasz, czy jest obowiązujacy plan zagospodarowania przestrzennego a jeśli nie czy wydane WZ (jeśli tak, to do kiedy są ważne). Żądasz od właściciela wypisu i wyrysu mapki (śmieszne, ale my przez 3 tyg prowadziliśmy negocjacje dotyczące działki 8 ar a okazało się po dostarczeniu dokumetnów, ze mówimy o 6,22 - skrucha sprzedawcy zerowa), potwierdzenia obecności mediów (u mnie przysięgali, że jest kanalizacja - od sąsiadów dowiedzieliśmy się, że nie ma i nie wiadomo kiedy będzie a media miały być juz dociagnięte do granicy działki a okazało się, że część jest w drodze- bezczelność sprzedających może nie mieć granic) może ja tak źle trafiłam (choć z doświadczeń rodziny i znajomych wiem, że nie jest to rzadkością), ale pewne jest, że przy takich transakcjach zawsze trzeba być niezwykle czujnym i nie dać się poganiać sprzedajacemu (na mnie zadziałała wizja innych kupujących a w działce się zakochałam, nie chciałam ryzykować jej utraty i teraz się męczę z urzędami i papierami, które powinnam dostać na tacy od sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.07.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Żądasz od właściciela wypisu i wyrysu mapki (śmieszne, ale my przez 3 tyg prowadziliśmy negocjacje dotyczące działki 8 ar a okazało się po dostarczeniu dokumetnów, ze mówimy o 6,22 - skrucha sprzedawcy zerowa), potwierdzenia obecności mediów (u mnie przysięgali, że jest kanalizacja - od sąsiadów dowiedzieliśmy się, że nie ma i nie wiadomo kiedy będzie a media miały być juz dociagnięte do granicy działki a okazało się, że część jest w drodze- bezczelność sprzedających może nie mieć granic) Tak czytam i sie zastanawiam po co ludzie klamia w oczywistych kwestiach Zaczynam szukanie dzialki za chwile i widze , ze trzeba dokladnie wszystko sprawdzac . Szczerze mowiac tez jestem juz po jednej udowodnionej probie oszukania , na etapie mailowej korespondencji. Sprzedajacy twierdzi , ze gaz jest , a wiem , ze we wsi gdzie szukam gazu nie ma i raczej nie bedzie . Moze sprzedajacy ma na mysli , ze mozna podciagnac , z najblizszego miejsca gdzie jest .Tyle , ze to kilka kilometrow bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.07.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Sprzedajacy twierdzi , ze gaz jest , a wiem , ze we wsi gdzie szukam gazu nie ma i raczej nie bedzie . Moze sprzedajacy ma na mysli , ze mozna podciagnac , z najblizszego miejsca gdzie jest . A może u niego jest gaz z butli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 hi hi Pewnie tak , wychodzi wiec na to , ze sie chlopa czepaim . W ogole dosc ciekawy gosc i zorientowany , bo powiedzial mi , ze prad i woda sa przy drodze , nie potrafil natomiast powiedziec po ktorej stronie drogi ? Czy po tej co dzialka czy przeciwnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marud 16.07.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 hi hi Pewnie tak , wychodzi wiec na to , ze sie chlopa czepaim . W ogole dosc ciekawy gosc i zorientowany , bo powiedzial mi , ze prad i woda sa przy drodze , nie potrafil natomiast powiedziec po ktorej stronie drogi ? Czy po tej co dzialka czy przeciwnej hehe, dobre , no to ja się w takim razie też przestanę czepiać, bo przecież będę mieć mniej trawnika do koszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 16.07.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 -jesli kupuje pusta dzialke rolna na ktorej sa juz wszystkie media w tym gaz i kanalizacja to czy musze sprawdzac czy to wszystko jest "legalne"? Czy skoro to juz jest to w takim razie sprawdzanie mozna odpuscic bo skoro jest to napewno musialo byc zrobione zgodnie z przepisami? -a tak wogole to jak to jest z kupnem dzialki rolnej ? Swego czasu cos mowili ze trzeba miec uprawnienia tzn. wyksztalcenie rolnicze zeby taka ziemie kupic - czy to jest aktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 16.07.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 marud@Ja się nie czepiam notariusza. Uważam że pięknie dalej wyciągają pieniądze z kieszeni, Bo w jaki sposób można wytłumaczyć to że mieli obniżyć taksy notarialne. Obniżyli tylko na pojedyńcze rzeczy na które żadko podpisuje się te papiery, a na akty notarialne zawierane przy kupnie działki budowlanej, domu, mieszkanie czyli rzeczy kosztowne nie obniżyli ani o jeden grosz. Co do twojego pecha przy zakupie działki: coraz częściej trafia się na oszustów w życiu codziennym. Podejrzewam że nie oglądasz "sprawy dla reportera"-Jaworowiczowej. Był odcinek o notariuszach i ich uczciwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 14.11.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 przede wszystkim jeśli dziąłka nie jest uzbrojona do dostępność do mediów i nie wystaczry tu ze ktos ci powie, ze u sąsiada po drugiej stronie działki bo co będzie jak sąsiad nie wyrazi zgody na przeprowadzenie mediów przez jego dziąłke do ciebie? może miec nawet w ogrodzeniu i sie nie zgodzić. Jesli tak jest przed zakupem działki każ włascicielowi załatwic jego zgodę na przeprowadzenie mediów. Jeśli jest to długi odcinek do poprowadzenia, albo co gorzej w drodze gminnej to w zalezności od tego gdzi eto jest może sie okazac ze będziecie musieli prowadzić media ( w tym rozbudoe sieci) na własny koszt co może sie wiązac nawet z wydatkiem kilkuste tysięcy. W azne jest tez czy diząłka jest przy utwardzonej drodze. Jesli nie jest i tej drogi do utwardzenia jest kilkadzisiąt, kilka set metrów to może się okazac, szczególnie jak wam się bedzie spieszyło, ze cena utwardzenia was zabije. Jełśi macie czas to pozostaje ogoszenie , ze przyjmiecie gruz i czekanie, a potem wyrównanie tego ( za to już na pewno zapłacicie) Ważne sa wymiary dziąłki. Na zbyt wąskiej dziąłce jest trudno coś wybudowac, a jak juz , to masz duże ograniczenia, i nie mozesz stawiac domu jakiego chcesz sprzqwdzić czy dziąłka nie ma spadku, czasem się wydaje ze jest mały spadek ale jak przyjdzie co do czego to się okazuje ze 12m jest 2m róznicy wysokości i trzeba robic piwnice a nie kazdego na to stac i nie każdemu się podoba Czy nie ma starych nie owocowych drzew, można miec problem z wycinka - trzeba miec zgody, czy przez dziąłke nie przechodzi linia wysokiego napięcia sproawdzic tez którędy przebiegaja media przez działkę jesli takie są ( bo jak leci np gaz przez sam środek to nic na tym nie wybudujesz sprawdzić czy działka ma przwny dostęp do drogi , sprawdzić czy na dziąłce się można budowac, czyli czy jest w planie zagospodarowania oznaczona jako budowlana ( jesli tak to niech wydadza wypis, tam sa wypisane wszystkie ograniczenia, np ze nie można budowąc powyżej 11m i szer. 10m itp. sprawdzić sasiadów, czy to nie jacyś wariaci ( tez się zdarza), czy w pobliżu nie ma rzeczki która lubi wylewać jaki jest poziom wód gruntowych ( jesli wysoki ) to wydasz kupe kasy na zabezpieczenie fundamentów) Tak więc po przeanalizowaniu tych pkt i pkt moich poprzedników może się okazac ze dziąłka która ma z poozru atrakcyjna cenę okaże się w praktyce sporo droższa od dziąłki która była dwa razy droższa i nie zdecydowaliście się z tego względu na nią. Sama Szukałam długo działki w Krakowie i wiem o czym mwóię. Naoglądałam się sporo działekj które tylko ładnie wyogłądały w ogłoszeniu a po wizji lokalnej okazywało się ze zawsze jest coś nie tak. Widziałm działkę która miała wz na dom , ale jak się wgłedbiło w ta wz to się okazało ze nie dostaniesz pozwolenia, bo: nie było by szans wjazdu na działkę. Z przodu dziąłki były wyoskie stare dzrewa w WZ było napisane ze wjazd nalezy usytuowac 1,5m od osi drzewa - wrezultacie ten wjazd musiałby miec 2m co jest niezmozliwe. Czyli niby była WZ ale jakby jej nie było, bo było tez napisane ze nie możńa wyciąć drzew. Takich przypadków było mnówsto sąsiad obok sprzedaje teraz działkę i kłamie w ogłoszeniu ze dizłąka jest budowlna ( nie ma jeszcze WZ) ze ma wszystkie madia, podczas gdy nie ma jeszcze żadnego a gazu wogóle nie bedzie miec, ze ma utwardzoną droge ( owszem ale nie do tej dziąłki tylko do idzałki wczesniej ) itd. życze powidzenia w szukaniu idealnej i taniej działki - to chyba nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts