Kasiaa 23.05.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Drodzy forumowicze napiszcie czy robiliście w swoich posiadłościach instalację odgromową.Mam dach pokryty blachodachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.05.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ja nie robiłem, ale będę robił - najprawdopodobniej po elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 23.05.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam. Coś takiego nie wynika z czyjegoś widzimiśię. Trzea oszacować zagrożenie i wtedy wyjdzie czy taka instalacja jest konieczna czy można się bez niej obejść i tylko w tym drugim przypadlu można się zastanawiać czy sobię ją sprawić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa 23.05.2006 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 dzieki za radę.Blisko budynku mieszkalnego jest linia wysokiego napięcia 15kv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam. Coś takiego nie wynika z czyjegoś widzimiśię. Trzea oszacować zagrożenie i wtedy wyjdzie czy taka instalacja jest konieczna czy można się bez niej obejść i tylko w tym drugim przypadlu można się zastanawiać czy sobię ją sprawić czy nie. A jak to sie szacuje? Bo nie słyszałem o metodzie przewidywania burz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 23.05.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Nie chodzi o przewidywanie burz, tylko wpływ usytuowania budynku względem otoczenia na prawdopodobieństwo trafienia piorunem. Np - jeżeli niedaleko jest wysoki budynek - to najprawdopodobniej on właśnie jakby co zostanie trafiony. Czynników jest sporo.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.05.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Niekoniecznie. Wyładowania atmosferyczne nie są w 100% przewidywalne. Często zdarza się np. że piorun uderza w niższy budynek, mimo, że obok jest wyższy. Jeśli ktoś chce spać spokojnie i nie martwić się o dobytek całego życia, powinien odżałować parę groszy na instalację odgromową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 23.05.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ja nie robię z moich obliczeń wynika że jest nie zalecana, oprałem się na normie i przykładach wyszukanych w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 23.05.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam. Jak już to jest nie wymagana a nie nie zalecana.Poza tym dwie różne normy teraz dotyczą tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 23.05.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Godzinę temu zawiązałem podobny temat, od godziny jestem na tej stronie:http://www.ochrona.net.pl/Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts