W-waBiker 04.03.2003 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Mam zamiar na wiosne rozpocząć budowe,ale jeszcze zastanawiam się nad wyborem materiału i sposobu budowania.Chciałbym wybrać jakiś najtańszy i zarazem dobry materiał do budowy.Jak na razie mam dwie opcje:1 to budować ściany zewnętrzne z pustaka(betonu komurkowego)zewnątrz połówka pustaka tzn 12cm w środku styropian 8cm i wewnątrz cały pustak(24 cm), 2 to zbudować ściane z dwóch połówek 12cm a w środku styropian 10cm ta dróga metoda będzie tańsza tyle że nie wiem czy równie dobra jak pierwsza,chodzi mi o to żeby jak najtaniej i dobrze (ciepło)zbudować.Co radzicie?A może wybrać wogóle inną tańszą i dobrą metode (jeśli taka istnieje).Pozdrawiam i czekam na porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 A nie wydaje ci się, że prawie połowa dyskusji na tym forum jest właśnie o tym? Rozglądałeś się w tym, co już tu napisano? Wszyscy chcą budować tanio i dobrze. Sęk w tym, że nie ma jednej "jedynie słusznej recepty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 04.03.2003 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Moim zdaniem max 29cm + steropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 04.03.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Ja stawiam na Scianę jednowarstwową z betonu komórkowego (ytong 36,5)pozdrawiam richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 04.03.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 A ja beton komurkowy z Gorzkowic i 10 cm styropianu.Zwykła zaprawa .Pozdrowionka Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 04.03.2003 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Przepraszam - 24 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 05.03.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Jeśli tanio w budowie i eksploatacji to:1. Prostokątny dom dobrze zorientowany wobec stron świata.2. Zimne pomieszczenia od północy (np. garaż)3. Ściany silikat, ocieplony styropianem4. Dach dwuspadowy, bez udziwnień5. Dobrze ocieplony od "góry" i od "dołu"6. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Zyski wtedy pochodzą: z cen materiałów, oszczędności na robociźnie, eksploatacji. Nie trzeba wykonywać niektórych elementów: kominów itp.Takie kompleksowe podejście do sprawy gwarantuje dopiero powodzenie. Ja mądry jestem tylko teoretycznie. Okazało się, że buduję dom dla wroga (szczególnie wrogi dla mojej kieszeni).Podstawowy warunek nie popełniać błędów, które popełnili inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts