Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego i jak dobrze i tanio wybudować dom???

Recommended Posts

Mam zamiar na wiosne rozpocząć budowe,ale jeszcze zastanawiam się nad wyborem materiału i sposobu budowania.Chciałbym wybrać jakiś najtańszy i zarazem dobry materiał do budowy.Jak na razie mam dwie opcje:1 to budować ściany zewnętrzne z pustaka(betonu komurkowego)zewnątrz połówka pustaka tzn 12cm w środku styropian 8cm i wewnątrz cały pustak(24 cm), 2 to zbudować ściane z dwóch połówek 12cm a w środku styropian 10cm ta dróga metoda będzie tańsza tyle że nie wiem czy równie dobra jak pierwsza,chodzi mi o to żeby jak najtaniej i dobrze (ciepło)zbudować.Co radzicie?A może wybrać wogóle inną tańszą i dobrą metode (jeśli taka istnieje).Pozdrawiam i czekam na porady...

A nie wydaje ci się, że prawie połowa dyskusji na tym forum jest właśnie o tym? Rozglądałeś się w tym, co już tu napisano? Wszyscy chcą budować tanio i dobrze. Sęk w tym, że nie ma jednej "jedynie słusznej recepty".

Jeśli tanio w budowie i eksploatacji to:

1. Prostokątny dom dobrze zorientowany wobec stron świata.

2. Zimne pomieszczenia od północy (np. garaż)

3. Ściany silikat, ocieplony styropianem

4. Dach dwuspadowy, bez udziwnień

5. Dobrze ocieplony od "góry" i od "dołu"

6. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Zyski wtedy pochodzą: z cen materiałów, oszczędności na robociźnie, eksploatacji. Nie trzeba wykonywać niektórych elementów: kominów itp.

Takie kompleksowe podejście do sprawy gwarantuje dopiero powodzenie. Ja mądry jestem tylko teoretycznie. Okazało się, że buduję dom dla wroga (szczególnie wrogi dla mojej kieszeni).

Podstawowy warunek nie popełniać błędów, które popełnili inni.