Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia zgodna z prawem

Recommended Posts

Do 30 m głębokości - zero formalności, jedynie trzeba zachować 5m odległości od granicy działki. Albo za zgodą sąsiada można wykonać wspólną studnię w granicy działki.

Co do kosztów, to zależy od regionu, u nas z materiałem koszt wynosi około 120 - 140 zł za metr. Ale to też zależy od średnicy wpuszczonej rury. Dopłaca się często też za kręgi.

• 1 year później...

bardzo proszę o odpowiedź bo już sie zupełnie pogubiłam :-?

Postanowiliśmy zrezygnowac z drogiego wodociągu i zrobic studnię wierconą na potrzeby naszego domku.

Po przekopaniu się przez wiele wątków oraz po rozmowie z wykonawcą dowiedziałam się, ze przy studni do 30 m, przy poborze mniejszym niż 5m3 jest ZERO FORMALNOŚCI

ok. studnia wykopana, ma ok 16 metrów. pięknie.

ale!

pomyślałam, że warto by było zgłościc gdzieś jej istnienie, żeby czasem jakiś sąsiad nie wybudował za blisko szamba itp.

Poszłam więc do starostwa i zapytałam panią jak to wygląda od strony prawnej.

pani powiedziała, że jeśli jest płytsza niż 30 m mogę zrobic "zgłoszenie robót budowlanych" polegających na "zgłoszeniu obudowy ujęcia wód gruntowych"

zrobic to należy 30 dni PRZED ROZPOCZĄCIEM "BUDOWY" STUDNI

ponieważ nie wiedziała że moja studnia już jest wywiercona, nie wychylałam sie z ta informacją :-?

Nie umiała mi jednak wytłumaczyc, czy takie zgłoszenie (nie obejmujące żadnych mapek, tylko sucha informacja) spowoduje, że ta studnia będzie gdzieś w papierach "zalegalizowana"

nie wiecie jak to jest? I czy moja studnai jest "nielegalna" w takim razie?

Cholera, z tymi przepisami to... :x

:roll:

imwbudowa pozwól, że podłączę się pod Twoj wątek, bo mam pytanie odnośnie studni

W moich Warunkach zabudowy jest zapis: *zaopatrzenie w wodę, poprzez realizację przyłącza do istniejącej sieci wodociągowej*.

Nie zrobiłam tego przyłącza ze względu na ogromne koszty- ponieważ mam bardzo daleko do wody.

Wykonaliśmy natomiast studnię głębinową na naszej działce. Woda jest dobra i zamierzam z niej korzystać po zamieszkaniu.

W związku z tym czy podczas odbioru budynku mogę mieć problemy bo nie dostosowałam się do warunków?

Studnia do 30 m głębokości (a w zasadzie zgodnie z Prawem Budowlanym jej obudowa :) ) wymaga zgłoszenia, do którego należy dołączyć mapkę z planem zagospodarowania działki i zaznaczoną lokalizacją studni - z zachowaniem obowiązujących odległości np 5 m od granicy, 30 m od oczyszczalni itp. Jeżeli w przeciągu 30 dni nie zostanie Twoje zgłoszenie odrzucone to możesz budować. Po wybudowaniu geodeta powinien nanieść studnię na mapach w geodezji żeby wszyscy wiedzieli że tam jest i nikt Ci z drenaźem oczyszczalni do studni nie wjechał. :-?

Prawo budowlane

Art. 29.

...

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

...

10) wykonywaniu ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych;

...

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

...

2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4--6 oraz 9--13;

nieporozumienie wynika z tego że dwie ustawy to regulują. Prawo wodne ustla warunki budowy studni, a prawo budwlane ustala formalności zgłoszenia budowy. Tak czy inaczej do zakończenia budowy trzeba zgłosic budowę studni a na wniosku wpiać planowany termin budowy 30 dni po złożeniu zgłoszenia. Otrzymamy z wydziału budownictwa pismo że nie stawiają sprzeciwu. Do odbioru końcowego i tak jest potrzebna mapka na której naniesiony jest budynek, przyłacza i studnia. Potwierdzenie zgłoszenia może byc żądane przez Nadzór Budowlany, podobnie jak badanie wody z sanepidu - jeśli studnia jest żródłem wody pitnej.

A tak juz do końca piszą to art29a Prawa Budowlanego pozwala na budowę przyłaczy bez zgłoszenia , stawia jednak warunek dokonania inwentaryzacji geodezyjnej. Zgłoszenie jest bezpłatne - więc mozna jednak zgłosić.

nie musisz.

:o na jakiej podstawie można ominąć prawo budowlane ?

Musisz zainwentaryzować geodezyjnie.

Jak to zrobić żeby starostwo nie dowiedziało się o samowoli budowlanej. :-?

No chyba, że się najpierw zrobi studnię a potem dopiero wystąpi o pierwszą mapkę do celów projektowych i będzie się upierać że studnia jest tam od zawsze. :roll:

nie musisz.

:o na jakiej podstawie można ominąć prawo budowlane ?

Musisz zainwentaryzować geodezyjnie.

Jak to zrobić żeby starostwo nie dowiedziało się o samowoli budowlanej. :-?

No chyba, że się najpierw zrobi studnię a potem dopiero wystąpi o pierwszą mapkę do celów projektowych i będzie się upierać że studnia jest tam od zawsze. :roll:

poczytaj art29a prawa budowlanego, który zwalnia budowe przyłaczy nie tylko z konieczości uzyskana pozwolenia ale też ze zgłoszenia. Traktuje studnie jak przyłącze

Nawet stosując karkołomne stwierdzenie hydrol -a, że studnia jest przyłączem, to i tak podlega to zgłoszeniu Art.30.1.1a PB. - tyle, ze tutaj sa wymagane mapki.

Budowa studni na podstawie prawa budowlanego podlega zgłoszeniu (jesli spełnia warunki tam podane)

Nawet stosując karkołomne stwierdzenie hydrol -a, że studnia jest przyłączem, to i tak podlega to zgłoszeniu Art.30.1.1a PB. - tyle, ze tutaj sa wymagane mapki.

Budowa studni na podstawie prawa budowlanego podlega zgłoszeniu (jesli spełnia warunki tam podane)

przyłącza nie muszą byc zgłaszne

http://www.gunb.gov.pl/dzia%B3a/pliki/przylacza.pdf

Fakt, nie znałem tej interpretacji GUNB.

Ale dotycza one przyłączy. Jesli w gminie ktoś da wiare w to, że studnia jest "przyłączem" - w co wątpię - to zapis 29a może być ratunkiem.

Jeszcze jedno. Jeśli w pozwoleniu były przyłącza do wodociagu, to przy zakończeniu budowy urząd bedzie wymagał "wykonania" tego warunku. Inaczej mówiąc moga być kłopoty z "odbiorem"

poczytaj art29a prawa budowlanego, który zwalnia budowe przyłaczy nie tylko z konieczości uzyskana pozwolenia ale też ze zgłoszenia. Traktuje studnie jak przyłącze

Art 29a dotyczy przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

Prawo budowlane

Art. 29.

...

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

...

10) wykonywaniu ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych;

...

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

...

2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4--6 oraz 9--13;

Parę postów wyżej zacytowałem art 29 i 30 Prawa Budowlanego i nie widzę skąd się bierze Twoja interpretacja. Studnia to nie jest wodociąg.