Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

26000 zł za Robocine - stan sur bez dachu Czy to dobra cena?

magicwb

Recommended Posts

Witam,

Dom w winorośli 2

Pow netto - 160 m2

Pow użytkowa 134m2 w tym garaż 18m2

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m400b96380ccd9

Mam pytanie ile orientacyjne powinna kosztować robocizna.

Postawienie domu bez dachu (fundamenty, sciany nośne, działowe, schody, wylany taras) - całość murarki

Mi wyceniła to ekipa na 26 000 zł. Czy to dobra cena?

Pozdrawiam magicwb

Oj to strasznie drogo! Ta cena powinna też obejmować dach, dom prosty (w miarę), niewielki,ja zaczne budowe w przyszłym roku, bryła podobna do Twojego i za 23 000 mam z dachem powierzchnia netto 180 użytkowa 140 plus garaż.

Odnośnie projektu, był dla mnie dłuuuugo nr 1 :D ale troche za mały salon i kuchnia, jakie zmiany wprowadziłaś?

Czesc

Mam własnie projekt w adapracji. Zmiany jakie robie to:

- poszerzenie domu o 24 cm (w strone gdzie jest wykusz) - powiększam schody o 10 cm bo sa wedlug mnie za waskie, oraz kuchnie o 14 - głownie dlatego zeby pasowały standradowe szafki

- Zamiast garderoby koło łazienki robie pralnie z suszarnią

- zastanawiam się nad obnizeniem okna w kuchni do 90 cm nad podłagą (ze 110)

- do okien dodaje rolety (trzeba użyć mniejsze nadproże - 19 cm) i pomniejszyć trochę drzwi balkonowe

- likwiduje okno w kuchni od strony wykuszu

- będę cos robił z kominami bo nie podobają mi się te wystające rury

Na razie to tyle

Pozdrawiam

magicwb

Oj to strasznie drogo! Ta cena powinna też obejmować dach, dom prosty (w miarę), niewielki,ja zaczne budowe w przyszłym roku, bryła podobna do Twojego i za 23 000 mam z dachem powierzchnia netto 180 użytkowa 140 plus garaż.

Odnośnie projektu, był dla mnie dłuuuugo nr 1 :D ale troche za mały salon i kuchnia, jakie zmiany wprowadziłaś?

Może w Bieszczadach to i drogo,u mnie za cos takiego około 30ys.zl

Może w Bieszczadach to i drogo,u mnie za cos takiego około 30ys.zl

Witam, ja też jestem z bliskich okolic Poznania i potwierdzam, że cena nie jest kosmiczna, ale mogłaby być o 4-5 k niższa. W Poznaniu napewno jest duuużo drożej niż w Bieszczadach. Spytaj jeszcze w klubie budujących, w Grupie Wielkppolskiej - tam ocena będzie bardziej obiektywna. Pozdrawiam!

Postaraj się zebrać oferty też od innych ekip, będziesz miał porównanie. A jeżeli chcesz porównywac oferty innych forumowiczów, to bierz pod uwagę osoby ze swojego "podwórka". Kolejna rzecz to kiedy chcesz budować, bo jeżeli jeszcze w tym roku, to możesz mieć problem ze znalezieniem niedrogiej a dobrej ekipy. Pamiętaj o dokładnym sprecyzowaniu zakresu robót (np. czy Ty jesteś ospowiedzialny za zaopatrzenie placu budowy, czy oni biora to na siebie, czy wyprowadzenie np. kanalizacji pod chudym betonem jest w tej cenie czy nie itp.)

Powodzenia

:)

Mój dom to zmodyfikowany trochę projekt muratora "modelowy" http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=28&IdKolekcji= 136,3m2, wykonawca wycenił stan surowy z wykonaniem więźby dachowej (ocieplona + folia, bez blacho dachówki) na 24000zł za robociznę (bez rachunku). Czas wykonania robót ok 4-6 tygodni

• 1 month później...
Bardzo chciałbym obejrzeć wykonanie więżby i pokrycia dachowego za te 7 tys. :lol: jak będzie gotowe to pokażcie kilka fotek z kazdej strony bo wedlug mnie , to albo goście nie mają kompletnie pojęcia o dachach, albo robią wszyscy na czarno na dość przypadkowym sprzęcie, bo za tak śmieszną kasę nie da się po prostu wykonać pięknego dachu , a jak im się to jakoś przyzwoicie uda to sam ich wezmę jako podwykonawców i zapewnię robót na kilka miesięcy choć szczerze wątpię w ich jakość a może się mylę? z pewnością czas pokaże takie moje zdanie.

Benyś, z tym dachem jest tak, że za więźbę bierze 7 zł/m2, za pokrycie 13 zl/m2. Fachowiec jest sprawdzony, oglądałam "jego" dachy w okolicy, a poza tym to ... mój wujek :D . W rodzinie tylko z niego korzystamy. Więc spoko, spoko, koło września dach będzie gotowy, na życzenie prześlę fotki.

chyba trochę drogo. Warszawa, rok 2004. Dom o pow użytk. 145 m + garaż 28 m. Stan surowy z wieźbą (to ok. 2000 zł), z kierownkiem budowy (też ok. 2000 zł) z rozprowadzeniem kanalizacji poziomej - 29.000 zł. Proponuję nie targować ostro ceny ale zwiększyć zakres prac np. wykonanie wieżby dachowej jeśli jest to sprawdzony i dobry wykonawca. Miałem kilka wycen: najtańsza 23.000 najdroższa 45.000 zł.