Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alkohol

Recommended Posts

Raczej wyrób domowy niż spożywanie.

Jednym z powodów, dla których część naszej działeczki będzie "zaopatrzona" w drzewa i krzewy owocowe to wino domowe, którego nastawiam co roku 50 litrów. Goście chwalą sobie taki poczęstunek a i ja mam nadzieję jeszcze tej zimy chętnie zasiądę ze szklanicą przy kominku.

Nie robiłem jeszcze wina z pomidorów. Czy ktoś ma doświadczenie odnośnie "pomidorczaka"

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-03-05 07:53, Ryszard1 wrote:

Wlasciwosci lecznicze ma tez piwo : rozpuszcza kamienie. Oczywiscie tylko w ilosciach leczniczych ...

Piwo nie rozpuszcza kamieni.Ma działanie moczopędne, co niekiedy wykrzystuje się w leczeniu kamicy dróg moczowych.Ma poza tym jedną wadę - za dużo kalorii!.

Toż o tym wyżej pisałem, raczej winko niż piwko. Generalnie, w Europie funkcjonują trzy cywilizacje: 1.Oliwy i wina, 2.Margaryny i piwa, 3. Smalcu i wódki. Nietrudno zgadnąć, do której przez długie lata"dobrobytu" należał nasz kraj.Ja zdecydowanie opowidam się za wariantem pierwszym i mam nadzieję, że w tym kierunku będzie przebiegała ewolucja naszej kultury / w historii naszego kraju tak już kiedyś było, ale to dawne dzieje/. Pozdrawiam.

On 2003-03-08 23:02, Osówka wrote:

i....zasmażka!!!

a to wszystko posypane cukrem pudrem (też OTTO)

Nie piję od ponad roku, ale w ilościach leczniczych jeszcze kiedyś chciałbym spróbować...

Moi znajomi od lat leczą się wyciągiem z aloesu na czerwonym winie wytrawnym... i są w formie.

Pozdrawiam