Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alkohol


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co prawda ten drink jest najlepszy na upały ale pewnie zimą przy kominku też będzie na miejscu .

 

Pół limonki kroi się na mniejsze części , umieszcza w szklaneczce ( najlepsza jest szkl. do whisky ) , dodaje cukru - ilość wg uznania i rozgniata aż limonka puści sok .Następnie dodaje się pokruszony lód przynajmniej do 3/4 naczynia a całość dopełnia dobrą wódeczką .

 

Cóż więcej mogę dodać - Smacznego :wink:

 

Pozdrawiam - Maxtorka

 

pyszne to :)

 

do oryginalnego mohito dodaje sie jeszcze liscie miety (troche sie rozgniata z limonka i cukrem) - a zamiast wodki bialy rum :) Duzooo lodu - ewentualnie mozna uzupelnic woda .. Mniam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grunwald to już przeszłość. 1410 – ta data jest symbolem byle jakiej produkcji z byle jakiego surowca. Wic polega na tym by do wytworzenia destylatów używać klarownego wina i wydobywać z niego esencję smaku i zapachu, a nie zabijać nieprzyjemną woń bimbru. Wióry dębowe nadają piękną barwę i różny posmak w zależności od stopnia wyprażenia. Ze względu na zawarte garbniki dąb powinien być sezonowany, przewiany wiatrem, przepłukany deszczem i śniegiem. Warto eksperymentować z mieszaniem różnych gatunków win, jako surowcem podstawowym. W jednym wieczorno-zimowym kieliszku przywołać letnie wspomnienia z sadu i winnicy.

Kiedyś czytałem na tym forum opinię, że czym większa ilość destylacji tym wódka jest lepsza. Nic bardziej błędnego. Tą retoryką może się posługiwać producent, który produkuje alkohol w oparciu o wzór chemiczny i nie zależy mu na głębszych doznaniach smakowych konsumentów :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grunwald to już przeszłość. 1410 – ta data jest symbolem byle jakiej produkcji z byle jakiego surowca. Wic polega na tym by do wytworzenia destylatów używać klarownego wina i wydobywać z niego esencję smaku i zapachu, a nie zabijać nieprzyjemną woń bimbru. Wióry dębowe nadają piękną barwę i różny posmak w zależności od stopnia wyprażenia. Ze względu na zawarte garbniki dąb powinien być sezonowany, przewiany wiatrem, przepłukany deszczem i śniegiem. Warto eksperymentować z mieszaniem różnych gatunków win, jako surowcem podstawowym. W jednym wieczorno-zimowym kieliszku przywołać letnie wspomnienia z sadu i winnicy.

Kiedyś czytałem na tym forum opinię, że czym większa ilość destylacji tym wódka jest lepsza. Nic bardziej błędnego. Tą retoryką może się posługiwać producent, który produkuje alkohol w oparciu o wzór chemiczny i nie zależy mu na głębszych doznaniach smakowych konsumentów :).

 

 

:lol: :lol: :lol:

 

Bardzo dobrze czytales na temat wody. :p Rozumiem , ze lubisz glebokie doznania smakowe zawarte w melasie buraczanej , zacierze ziemniaczanym lub zbozowym - :lol: super :lol:

 

Najlepsze wodki na swiecie wlasnie sa tak robione, ale zwieksza to kosz produkcji .

Kazdorazowy proces destylacji a nastepnie rektyfikacji kosztuje. 8)

 

Mieszanie koncowe jest tylko z woda najwyzszej jakosci. Widze , ze jednak nie miales dobrej wody w rece.8) Kup, wypij sam i rano wstan.:p Bedziesz wiedzial co to jest dobra wodka.:D

 

P.S. a jak tam Twoje whiskey z palonego wina :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 years później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...