p 23.05.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witajcie, mam wyprowadzoną rurę z domku do szamba. Jest obecnie na głębokości ok 30-40 cm. Będzie trochę głębiej (50-60 cm) bo ziemia będzie podsypana. Chciałbym ją jakoś zabezpieczyć aby w zimie "ścieki" nie zamarzały. Czy jakaś otulina byłaby dobra na tę okazję ? Jeśli tak to jaka ? Co możecie zaproponować ? p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 23.05.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Nie ma potrzeby ocieplać. Ścieki nie zamarzają.Mam tak samo i nawet w te siarczyste mrozy nie było żadnych problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 23.05.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Otulina nie jest konieczna...A jeżeli jesteś uparty to słyszałem że można zasypać rure warstwą żużlu czy koksu takiego przepalonego. Przynajmniej powiedzieli mi tak szpece:) co kładli kanalizację miejską.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 23.05.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Jak masz dobry spadek to nie powinny zamarznąć ale z własnego dość nie miłego doświadczenia wiem, że Ścieki zamarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendziur 24.05.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 nie masz się co martwić ja ma rure na 40 cm przez całą długość około 15 m z dwoma zakrętami po 90 stopnij i w te zimę nie było żądnego problemu jest tylko jedna zasada że ściek musi płynąć (musi być spadek ) bo jak się zatrzyma to zawsze zamarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 24.05.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Jak masz dobry spadek to nie powinny zamarznąć ale z własnego dość nie miłego doświadczenia wiem, że Ścieki zamarzają a jaki spadek to dobry spadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 24.05.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 A ja mam na 1,4m Ale mnie pewnie zaraz zjedziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 24.05.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Witajcie, mam wyprowadzoną rurę z domku do szamba. Jest obecnie na głębokości ok 30-40 cm. Będzie trochę głębiej (50-60 cm) bo ziemia będzie podsypana. Chciałbym ją jakoś zabezpieczyć aby w zimie "ścieki" nie zamarzały. Czy jakaś otulina byłaby dobra na tę okazję ? Jeśli tak to jaka ? Co możecie zaproponować ? p. Słyszałem że można rurę obsypać keramzytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 W czasie minionej zimy miałem rurę (160) na podobnej głebokości (ok 40 cm do górnej krawędzi). Nic nie zamarzło. Teraz mam nadsypane ok 10 cm ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.05.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Jak masz dobry spadek to nie powinny zamarznąć ale z własnego dość nie miłego doświadczenia wiem, że Ścieki zamarzają a jaki spadek to dobry spadek? Są na to pewnie jakieś normy ale myślę,że jakieś 5 stopni. U mnie zmarzły bo szambo było prawie pełne , a później kopanie i ognisko na rurze. Makabra teraz zimą pilnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.05.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Jak masz dobry spadek to nie powinny zamarznąć ale z własnego dość nie miłego doświadczenia wiem, że Ścieki zamarzają a jaki spadek to dobry spadek? Są na to pewnie jakieś normy ale myślę,że jakieś 5 stopni. U mnie zmarzły bo szambo było prawie pełne , a później kopanie i ognisko na rurze. Makabra teraz zimą pilnuję. No to nie ma się co dziwić. Scieki płynące są praktycznie niezamarzalne - chyba, że rura leży na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 24.05.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 50cm - może zamarznąć w nocy przy -30 (tak było u mnie), jak masz mały spadek.Wystarczy, że owiniesz kolana np. wełną z ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 24.05.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 a może dać jakąś matę grzejną pod rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sono 24.05.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 a może pociągnąć pętlę z podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 14.06.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 a może kable grzejne położyć pod rurą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 14.06.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Jest jeszcze jeden przypadek, kiedy ścieki mogą zamarznąć w rurze :Zimowy urlop i niewielka nieszczelność zaworów wodociągu (n.p. spłuczka sedesowa).Kropla po kropli dopływa do rury i tam zamarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Nie ma potrzeby ocieplać. Ścieki nie zamarzają. Mam tak samo i nawet w te siarczyste mrozy nie było żadnych problemów. Pozdrawiam Dokładnie. Ja toże podzielam. Nie ma takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 14.06.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 a ja znam dwa przypadki zamarznieciajeden z ostatniej zimy - okolice w-wy u nas na`wszelki wypadek rura zostala owinieta welna i folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 14.06.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 a ja znam dwa przypadki zamarzniecia jeden z ostatniej zimy - okolice w-wy u nas na`wszelki wypadek rura zostala owinieta welna i folia Zapytaj tego co mu zamarzło... 1. Czy mieszka 2. Jak długi odcinek dom > szambo 3. Jakiej średnica rura 4. Jaki spadek 5. Jaka głębokość. Prawdopodbnie domyślisz się powodu. Szambo jako takie nie zamarza (w tym przypadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 05.07.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 kupiłem kabel grzejny 12 m za 400 zł w leroyu i położe go pod rurą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts