Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie rury do szamba - jakaś otulina ?

Recommended Posts

Witajcie,

mam wyprowadzoną rurę z domku do szamba. Jest obecnie na głębokości ok 30-40 cm. Będzie trochę głębiej (50-60 cm) bo ziemia będzie podsypana. Chciałbym ją jakoś zabezpieczyć aby w zimie "ścieki" nie zamarzały. Czy jakaś otulina byłaby dobra na tę okazję ? Jeśli tak to jaka ? Co możecie zaproponować ?

p.

Witajcie,

mam wyprowadzoną rurę z domku do szamba. Jest obecnie na głębokości ok 30-40 cm. Będzie trochę głębiej (50-60 cm) bo ziemia będzie podsypana. Chciałbym ją jakoś zabezpieczyć aby w zimie "ścieki" nie zamarzały. Czy jakaś otulina byłaby dobra na tę okazję ? Jeśli tak to jaka ? Co możecie zaproponować ?

p.

Słyszałem że można rurę obsypać keramzytem.

Jak masz dobry spadek to nie powinny zamarznąć ale z własnego dość nie miłego doświadczenia wiem, że

Ścieki zamarzają

a jaki spadek to dobry spadek?

Są na to pewnie jakieś normy ale myślę,że jakieś 5 stopni.

U mnie zmarzły bo szambo było prawie pełne , a później kopanie i ognisko na rurze. Makabra teraz zimą pilnuję.

Jak masz dobry spadek to nie powinny zamarznąć ale z własnego dość nie miłego doświadczenia wiem, że

Ścieki zamarzają

a jaki spadek to dobry spadek?

Są na to pewnie jakieś normy ale myślę,że jakieś 5 stopni.

U mnie zmarzły bo szambo było prawie pełne , a później kopanie i ognisko na rurze. Makabra teraz zimą pilnuję.

No to nie ma się co dziwić. Scieki płynące są praktycznie niezamarzalne - chyba, że rura leży na powierzchni.

• 3 weeks później...
a ja znam dwa przypadki zamarzniecia

jeden z ostatniej zimy - okolice w-wy

u nas na`wszelki wypadek rura zostala owinieta welna i folia

Zapytaj tego co mu zamarzło...

1. Czy mieszka

2. Jak długi odcinek dom > szambo

3. Jakiej średnica rura

4. Jaki spadek

5. Jaka głębokość.

Prawdopodbnie domyślisz się powodu. Szambo jako takie nie zamarza (w tym przypadku)

• 3 weeks później...