Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dawno się nie odzywałem na forum. Jak już pewnie niektórzy wiedzą, pracuję teraz w Warszawie. Myślę poważnie o kupnie mieszkania (oczywiście na wieloletni kredyt). Czytając jednak wzór umowy zauważyłem, że chyba coś się kroi z VATem. Tzn. jest zapis, że cena jest obliczana z 7% VAT a jak ten wzrośnie do 22%, to niestety będzie drożej.

Powiedzcie mi, bo ostatnio nie miałem czasu tego śledzić, czy wiadomo coś z VAT na mieszkania? Kiedy ma zostać podniesiony? Czy to jest pewne? Czy jeśli już część zaliczki na mieszkanie wpłacę (umowa przedwstępna przyżeczenia sprzedaży mieszkania), to czy VAT będzie liczony jako wyższy od pełnej kwoty, czy tylko od tej pozostałej do spłacenia.

Dajcie znać szybciutko, bo chyba jutro (w środę) będę podpisywał umowę.

Pozdrawiam,

Tommco

https://forum.murator.pl/topic/54483-vat-na-mieszkania-czy-ma-wzrosn%C4%85%C4%87-i-kiedy-pom%C3%B3%C5%BCcie/

Ostatnio czytałam artykuł na ten temat. Do końca 2007 VAT na pewno nie wzrośnie, tak samo jak za roboty budowlane - mamy to wynegocjowane z Unią. Sęk w tym, co potem. W Unii preferencyjne stawki VAT mogą być stosowane tylko w przypadku budownictwa społecznego. U nas trwają prace nad wprowadzeniem definicji takiego budownictwa - miałyby tam być zaliczone mieszkania i domy do (chyba) 300m2, a więc zdecydowana większość. Ale na dzień dzisiejszy nie wiadomo, czy taka definicja zostanie wprowadzona. Zyta G. stwierdziła, że do końca 2007 są pilniejsze sprawy i w ciągu najbliższych tygodni się to nie wyjaśni. Oczywiście wszyscy protestują, bo nie można ludzi trzymać w niepewności. :-?