Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pomiędzy belkami stropowymi ?

Recommended Posts

Witajcie,

mamy domek parterowy z poddaszem użytkowym. Sufit na parterze jest z belek drewnianych, które są położone od siebie mniej więcej w odległości 40-70 cm. Rysunek schematyczny (B - belka, S - potencjalny sufit):

|  |   S   |  |  S    |  || B|-------| B|-------|B ||__|       |__|       |__|

Innymi słowy belki będą wystawały poniżej poziomu sufitu. Oczywiście belki mają (i będą miały) naturalny, drewniany kolor. Ale zastanawiamy się nad wypełnieniem sufitu pomiędzy belkami. Czy możecie coś zaproponować w to miejsce ? Coś co się będzie kolorystycznie odróżniało od belek ? Pomijam kwestię izolacji. Nie mamy tylko pomysłu na ten sufit.

p.

Wiadomo, że strop drewniany jest akustyczny zatem musi był w nim dla wytłumienia wełna, co dalej? sa dwa sposoby:

- płyty g-k, przełamujesz wtedy widok drewna na suficie, ew. malowanie kolorem (ale to chyba psułoby efekt)

- podbitka z desek, układanych oczywiście prostopadle do belek, ew. bejcowanie na inny kolor (ale to chyba psułoby efekt)

no i tyle

Jak będziesz układać sufit z GK pamiętaj o tym, że za jakiś czas będziesz mieć pęknięcia na łączeniach płyty z drewnem, bo drewno pracuje i zawsze w takich przypadkach pęknie - nie ma na to siły. Można ewentualnie próbować wypełniać łączenia jakimś silikonem, albo innym elastycznym materiałem.

Witam!

Ja mam zrobione plytami g-k a laczenia zrobione silikonem. Oczywiscie miedzy plytami a stropem jest izolacja z welny. Sufit jest pomalowany na taki sam kolor jak sciany salonu.

Wyglada to tak:

http://img208.imageshack.us/img208/2565/imga02289nv.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/3457/imga02272we.jpg

U mnie będą deski modrzewiowe między belkami też z modrzewia, a właściwie ułożone na belkach. Wygląd takiego stropu jest imponujący, Modrzew ma piękny kolor i harmonizuje z białymi lub lekko beżowymi ścianami. Poza tym jest to rozwiązanie konstrukcyjne, jak mówi projektant, gdzie całość pracuje razem.

pozdr...

pod warunkiem, kładziesz sam, albo masz myślącego majstra ( równie często spotykany co Yeti ).

A ja mam takie myślenie, że połączenie ściana ( lub belka )/ sufit lepiej wypełnić akrylem. Równie łatwo się rozkłada, łatwiej się maluje, szybiej można obrabiać. I chyba jest nawet tańszy...