Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baaaaaaaardzo stary dom

Jurek59

Recommended Posts

Witam

Po rodzicach został mi w spadku stary dom z około 1880 roku, jest oczywiście wiele do roboty.

Fundamenty z kamienia, ściany zewnętrzne murowane z czerwonej cegły oparte na zaprawie wapiennej, strop z bel wypełniony gliną i czymś jeszcze.

Jak przyszedł murarz powiedzial że można robić ale bedzie trochę kosztowało. Napewno najszybciej trzeba będzie zrobić dach bo ściany pekają i trzeba to trochę odciążyć usuwająć glinę ze stropu i wypełnić watą mineralną, bele na dachu są trochę zgnite (niestety nie mam zdjecia), nie przecieka i nie jest wogóle powyginany. Co byście poradzili na ten dach (głównie materiał) i czy obejdzie sie bez wymiany belek albo chociaż ich części (strych nie będzie wogóle używany), w stodole schowanych jest kilkanaście bel świerkowych może da sie je wykorzytać????

P.S.

Postaram się w najbliższym czasie dołaczyc zdjecia strychu i pękniec na ścianach :wink:

Mało danych, choć stan domu jest trochę podobny do mojej chałupy. Czym obecnie jest kryty dach? Jakie to sa pękniecia? Opisz więcej i pokaż zdjęcia.

Wysłałem Ci kilka zdjęć. Stan kilka miesięcy przed kupnem, ale byłem już zdecydowany.

prawdopodobnie dom nie ma izolacji poziomej /trzeba to zrobic po kawałeczku. do tego okopać naokolo, zrobic drenaż, jednoczesnie bedzie można sprawdzić stan fundamentów.

- prawdopodobnie dachówke trzeba będzie zrzucic, to odciązy więźbę. Po jej naprawie, polozyć blache dachówkową.

- okna, albo wymienić, albo odnowić

- scianę ocieplić

a tak, że się zapytam. Czy dom nie jest pod ochrona konserwatorską? 8)

Tomek 1950 wielkie dzięki za zdjecia, moja chatka jest w o wiele lepszym stanie i troche mnie to pocieszyło :D , dom nie jest pod ochroną konserwatora.

Nie trzeba robić drenażu bo pod kuchnią jest piwnica i jest sucho co do izolacji do sie zastanowie ale napewno za kilka lat. Teraz na celu mam odciążenie stropu i następnie za kilka lat dach.

Moja stała pusta, niezamieszkała 7 lat, a przedtem mieszkający w niej staruszkowie co najwyżej przybijali na mysich norach wygryzionych w podłodze kolejne denka od puszek, a szpary w oknach zaklejali chlebem.

mój domek jest z lat 30-tych, jak się o tym dowiedziałam, byłam przerażona, pomyslałam że pewnie to ruina, a ja tak marzyłam w słasnym domku, jednak milo się rozczarowałam. domek okazał się dobrze utrzymany i od razu mozna było w nim zamieszkać. za miesiąc się tam sprowadzam, ale przyznam się, myślałam o pewnej przebudowie, by zwiększyć pow. uzytkową, czytajac wiele na temat przebudowy, wiem ze nie jest to taka łatwa sprawa i chyba zacznę od wycieczki do urzedu, by mi powiedzieli co mogę zrobić na swojej działce, a czego nie mogę. chyba od tego powinam zacząć nie? na dzień dzisiejszy nie ma opracowanego dla mojej działki miejscowego planu zagosp. przestrzen. (jeżeli pomyliłam nazwę to przepraszam, jestem "ciemna" w tych sprawach)

pierwsza rzecz jaką zrobiliśmy to wymienilismy instalację gazową, zostawiając jedynie poprzedni piec a następnie wymieniliśmy wszystkie okna na plastiki.

W zeszłym roku założyliśmy rolety zewnętrzne...w przyszłym roku mąż planuje ocieplenie fundamentów a także pogłębienie studni, która stoi na ogrodzie-zobaczymy czy mozna z niej zrobic jakis użytek

ja w tym roku chciałabym wymienić hydraulikę, wyremontować kuchnię i łazienkę, a przez zime uzyskać wszelkie pozwolenia na przebudowę, za która wzięłabym się za rok. Przy okazji wymieniłabym instalację gazową. Wszystko dopiero przede mną, a tak chciałabym wszystko od razu zrobić, jednak muszę liczyć się z wymaganymi formalnościami i oczywiście "kasą"

najgorsze jest to, że stary dom to studnia bez dna..zrobisz jedno i nagle okazuje się ze musisz jeszcze coś wymienić..i jeszcze coś..a to dach przecieka i trzeba go "podłatać", a to znowu coś..

plusem takiego domu jest jednak to, że można w nim mieszkać...i powolutku remontować :)

racja i dlatego go kupiłam, a co do dachu, to i on jest do wymiany, chcę tylko dostac pozwolenie, podwyzszę dach i zaadoptuję poddasze. Oczywiście takie mam plany, obym się nie przeliczyła. ale faktycznie remont mogę robić stopniowo

• 2 weeks później...
Nie znam cen obecnych w hurtowniach, ale to ca 100 m2 wełny mineralnej o odpowiedniej grubości + 200 m2 płyty OSB + materiały pomocnicze typu folia, gwoździe wkręty + robocizna. Prace możesz wykonać sam, więc koszt będzie mniejszy.

A co myślicie o płytach OSB????, albo innym materiale dodam że nie ma mnie tam cały czas i od majstra wiem ze płyta gipsowa jak nie jest w pomieszczeniu ogrzewanym to sie kruszy.

dziwne .

a czy kiedyś widziałeś żeby kołki przymocowane na gips do ściany , nawet w nieogrzewanej stodole sie wykruszały ?

a ten " majster " to naprawdę po polsku mistrz w swoim rzemiośle ??

A jak bym miedzy legary wate mineralna od spodu płyta OSB i na góre to ile by to mogło kosztować powierzchnia około 100m2

dzieki za zdjecia .

strych wygląda jak na swój wiek bardzo dobrze .

to z tym OSB to bym sobie dobrze przemyślał .

porównaj cenę OSB - płyty gipsowe na sufit

czy też OSB - deska szalówka 22 mm. na nieużywany strych .

ja ten problem tak rozwiązuję

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1245466&highlight=#1245466

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1171336&highlight=#1171336