Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycie dachu - dachówka , blacha czy gont?

Recommended Posts

srednia musisz sam wyciagnac,bo sam za ta decyzje oberwiesz po uszach,jaka by ona nie byla.u mnie jest gont i zaluje,bo duzo kasy utopione w deskowaniu,a trwalosc podobna do blachy.co drugiemu zeznajomych co maja blache przecieka nowy dach.cementowa wiadomo-kosztuje i gorsza od ceramicznej.zawsze beda jakies minusy.ja na dzien dzisiejszy nie wybieralabym srodka,czyli tego co zrobilam.nie chcialam blachy,bo nie wierze w jej trwalosc i myslalam,ze latwierobic male naprawki na goncie bit.dachowek nie wzielam,bo balam sie o fundament i pan bog strzegl,bo nie wyrobilabym sie z kasa.nie mam ani trwalosci,ani tanio nie bylo,ale i tak jestem szczesliwa ze mam dom.trzym sie

:wink:

1. blachodachówka

- ~ 17 PLN/m2 (np. Budmat) - 10 lat gw.

- ~ 25 PLN/m2 Plannja - 15 lat gw

- lekka więźba

- poddasze nagrzewa się w lecie, słychać deszcz

2. cementowa

- od ~ 24-25 PLN/m2 (Euronit, Braas) - 30 lat gw.

- grubsza więźba

- droższe akcesoria

- łatwiej z kominkami wentylacyjnymi, itp.

- trochę bardziej porowata powierzchnia od ceramicznej (angoba)

3. ceramiczna

- od ~ 30-kilku PLN/m2 (Roben, Rupp) - 30 lat gw. (Creaton 50 PLN/m2, ale drożej), jak weźmiesz jednocześnie okna, itp. - rabat

- grubsza więźba

- droższe akcesoria

- łatwiej z kominkami wentylacyjnymi, itp.

Wybór należy do Ciebie...

Moja rada: pojeźdź po okolicy i pooglądaj dachy.

Kilka lat mieszkałem pod "blachą", w nowym domu kładę ceramiczną :wink:

Wychodzę z założenia, że człowiek tym się różni od osła że potrafi zmieniać zdanie. Na początku budowy nie wiedziałem, czym będę krył dach, więc wybrałem wariant pesymistyczny, czyli dachówkę betonową, co pociągnęło za sobą konieczność mocnej więźby. Kalkulowałem że jak dam blachę to mocniejsza więźba nie zaszkodzi a operacja grubszych krokwi przedroży mnie o ok. 500 PLN, co zginie niezauważone w ogólnych kosztach. Takie wstępne założenie dałem architektowi. Teraz, gdy przypłynęło trochę kasy rezygnuję z blachy i podpisałem umowę na dachówkę bez obawy o więźbę, bo mam ją policzoną na największe obciążenie. Tego typu proces myślowy należy przeprowadzać przy każdym elemencie budowy.

Wychodzę z założenia, że człowiek tym się różni od osła że potrafi zmieniać zdanie. Na początku budowy nie wiedziałem, czym będę krył dach, więc wybrałem wariant pesymistyczny, czyli dachówkę betonową, co pociągnęło za sobą konieczność mocnej więźby. Kalkulowałem że jak dam blachę to mocniejsza więźba nie zaszkodzi a operacja grubszych krokwi przedroży mnie o ok. 500 PLN, co zginie niezauważone w ogólnych kosztach. Takie wstępne założenie dałem architektowi. Teraz, gdy przypłynęło trochę kasy rezygnuję z blachy i podpisałem umowę na dachówkę bez obawy o więźbę, bo mam ją policzoną na największe obciążenie. Tego typu proces myślowy należy przeprowadzać przy każdym elemencie budowy.

Kilka dni temu zdecydowałem się na większe przekroje (rozważając blachodachówkę i cementową); dziś już optuję za drugim rozwiązaniem. Poza tym majster ma dziwny afront do blachy :);

Jedna uwaga - darek_wy podaje cenę za metr dachówki podstawowej, a to jest mniej niż połowa ceny całości, bo drugie tyle (przy prostym dachu) wyjdzie na dachówki końcowe, gąsiory i łączniki, do tego dochodzą jeszcze akcesoria typu folia, jakieś zapinki, itd. - najlepiej dać do wyliczenia swój dach na blachę, cementówkę i ceramikę i samemu zadecydować, na co warto wydać kasę.

Druga uwaga - można się potargować, wtedy ceramikę za mniej niż 25 zł/m też się kupi ;-)