dariusz_s 23.05.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Czesć, Co byście doradzili jako pokrycie dachu:1. dachówka cementowa2. blachodachówka3. gont Mam tu na myśłi wspólczynnik cena / jakość / żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.05.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 O nieeee, litości. Temat pojawia się kilka razy dziennie. Wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ofelia 23.05.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 srednia musisz sam wyciagnac,bo sam za ta decyzje oberwiesz po uszach,jaka by ona nie byla.u mnie jest gont i zaluje,bo duzo kasy utopione w deskowaniu,a trwalosc podobna do blachy.co drugiemu zeznajomych co maja blache przecieka nowy dach.cementowa wiadomo-kosztuje i gorsza od ceramicznej.zawsze beda jakies minusy.ja na dzien dzisiejszy nie wybieralabym srodka,czyli tego co zrobilam.nie chcialam blachy,bo nie wierze w jej trwalosc i myslalam,ze latwierobic male naprawki na goncie bit.dachowek nie wzielam,bo balam sie o fundament i pan bog strzegl,bo nie wyrobilabym sie z kasa.nie mam ani trwalosci,ani tanio nie bylo,ale i tak jestem szczesliwa ze mam dom.trzym sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 24.05.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Cholera dariusz_s - odważyłeś się . Ale ja jestem za - jak mam sią przedzierać przez już otwarte wątki to wolę po chamsku zadać tego typu pytanie - liczę wtedy na swoistą esensję . W końcu po to jest to Forum. Acha, też jestem przed tym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 24.05.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 1. blachodachówka - ~ 17 PLN/m2 (np. Budmat) - 10 lat gw. - ~ 25 PLN/m2 Plannja - 15 lat gw - lekka więźba - poddasze nagrzewa się w lecie, słychać deszcz 2. cementowa - od ~ 24-25 PLN/m2 (Euronit, Braas) - 30 lat gw. - grubsza więźba - droższe akcesoria - łatwiej z kominkami wentylacyjnymi, itp. - trochę bardziej porowata powierzchnia od ceramicznej (angoba) 3. ceramiczna - od ~ 30-kilku PLN/m2 (Roben, Rupp) - 30 lat gw. (Creaton 50 PLN/m2, ale drożej), jak weźmiesz jednocześnie okna, itp. - rabat - grubsza więźba - droższe akcesoria - łatwiej z kominkami wentylacyjnymi, itp. Wybór należy do Ciebie... Moja rada: pojeźdź po okolicy i pooglądaj dachy. Kilka lat mieszkałem pod "blachą", w nowym domu kładę ceramiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ofelia 25.05.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 noooooooo darek_wy!gdyby wszyscy tak odpowiadali(ze mna wlacznie) lepiej by nam sie dzialo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 25.05.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Wychodzę z założenia, że człowiek tym się różni od osła że potrafi zmieniać zdanie. Na początku budowy nie wiedziałem, czym będę krył dach, więc wybrałem wariant pesymistyczny, czyli dachówkę betonową, co pociągnęło za sobą konieczność mocnej więźby. Kalkulowałem że jak dam blachę to mocniejsza więźba nie zaszkodzi a operacja grubszych krokwi przedroży mnie o ok. 500 PLN, co zginie niezauważone w ogólnych kosztach. Takie wstępne założenie dałem architektowi. Teraz, gdy przypłynęło trochę kasy rezygnuję z blachy i podpisałem umowę na dachówkę bez obawy o więźbę, bo mam ją policzoną na największe obciążenie. Tego typu proces myślowy należy przeprowadzać przy każdym elemencie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 25.05.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 ... Kilka lat mieszkałem pod "blachą", w nowym domu kładę ceramiczną Właśnie. Blacha jest dobra na kosze na śmieci. (chyba że płaska Cu to co innego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 25.05.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Wychodzę z założenia, że człowiek tym się różni od osła że potrafi zmieniać zdanie. Na początku budowy nie wiedziałem, czym będę krył dach, więc wybrałem wariant pesymistyczny, czyli dachówkę betonową, co pociągnęło za sobą konieczność mocnej więźby. Kalkulowałem że jak dam blachę to mocniejsza więźba nie zaszkodzi a operacja grubszych krokwi przedroży mnie o ok. 500 PLN, co zginie niezauważone w ogólnych kosztach. Takie wstępne założenie dałem architektowi. Teraz, gdy przypłynęło trochę kasy rezygnuję z blachy i podpisałem umowę na dachówkę bez obawy o więźbę, bo mam ją policzoną na największe obciążenie. Tego typu proces myślowy należy przeprowadzać przy każdym elemencie budowy. Kilka dni temu zdecydowałem się na większe przekroje (rozważając blachodachówkę i cementową); dziś już optuję za drugim rozwiązaniem. Poza tym majster ma dziwny afront do blachy ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa 25.05.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 To jeszcze zależy czy poddasze planujesz zamieszkałe. Jeśli tak to raczej nie funduj sobie blachy: w lecie rozgrzewa, w zime chłodzi i dudni w deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 25.05.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 To jeszcze zależy czy poddasze planujesz zamieszkałe. Jeśli tak to raczej nie funduj sobie blachy: w lecie rozgrzewa, w zime chłodzi i dudni w deszcz. Przy nie zamieszkałym poddaszu deszcz o blachę też dudni, a poddasze zachowuje się jak pudło rezonansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 25.05.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Jedna uwaga - darek_wy podaje cenę za metr dachówki podstawowej, a to jest mniej niż połowa ceny całości, bo drugie tyle (przy prostym dachu) wyjdzie na dachówki końcowe, gąsiory i łączniki, do tego dochodzą jeszcze akcesoria typu folia, jakieś zapinki, itd. - najlepiej dać do wyliczenia swój dach na blachę, cementówkę i ceramikę i samemu zadecydować, na co warto wydać kasę. Druga uwaga - można się potargować, wtedy ceramikę za mniej niż 25 zł/m też się kupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guga 26.05.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Dachówka bitumiczna dobrej jakości,autoryzowany wykonawca i masz fajny.lekki,trwały i cichy dach.Zaglądnij na stronę http://www.yetidzielski.neostrada.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ofelia 26.05.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 ale duzo drozszy jak porownywalnie trwaly z blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts